Jiří Vávra: Linux admin může mít za 20 let pod palcem dva tisíce strojů | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Jiří Vávra: Linux admin může mít za 20 let pod palcem dva tisíce strojů

Jiří Vávra: Linux admin může mít za 20 let pod palcem dva tisíce strojů

Rozhovor s expertem na Linux a lektorem kurzu Linux Administrátor

Linux, dlouho vnímán jako doména technologických nadšenců a vývojářů, je dnes základem mnoha moderních technologií a systémů. Ale jaké je to být administrátorem Linuxu v době, kdy se technologie neustále vyvíjí a rozšiřuje své aplikace? Odpovědi na tyto a další otázky poskytne Jiří Vávra, zkušený Linuxový Administrátor a lektor kurzu Linux Administrátor.

Jiří Vávra

Než se pustíme do podrobností o Linuxu, podívejme se blíže na Jiřího kariéru. Jiří Vávra má bohaté zkušenosti na pozici Cloud System Engineera ve společnosti Oracle Netsuite, kde se zaměřuje na bezpečnostní aspekty linuxových a unixových serverů. Ve své kariéře zastával také významné role v IBM jako Unixový Administrátor a v Red Hat jako Support Engineer. Pracoval v oblastechi cloudových technologií, bezpečnostních systémů a DevOps. Přes své rozmanité zkušenosti si Jiří udržuje pevný základ v Linuxu, který se stal středobodem jeho profesního rozvoje a expertízy. 

Linux Administrátor: Klíč k Technologické Všestrannosti

V našem rozhovoru s Jiřím prozkoumáme základy Linuxu, jeho vývoj a roli v současném technologickém prostředí. Jiří nám představí, jak se Linux stal nejen nástrojem pro vývojáře, ale i platformou pro inovace a výzkum. Prozkoumáme, jaké výzvy přináší správa linuxových systémů a jak lze tuto znalost využít pro osobní i profesní rozvoj. Tak pojďme na to.

Jaké byly vaše první zkušenosti s Linuxem a co vás přivedlo k tomu stát se administrátorem?

Někdy na konci střední, kolem roku 2000, nebo krátce po, jsem se o něm dozvěděl od spolužáka. Vzhledem k tomu, že jsem bydlel v té době v Praze, kde byla silná komunita, šel jsem na nějaký linuxový veletrh, odkud jsem si domů, v podstatě za cenu media, donesl tři různé distribuce - Slax (česká distribuce, která se vešla na miniCD), Danix (česká distribuce s důrazem na české prostředí) a Mandrake (profesionální, user-friendly distribuce). Poslední zmíněnou jsem používal nejvíc, protože v balení byla i příručka pro začátečníky.
K IT jsem měl blízko vždy a když jsem se vrhnul do pracovního procesu, Linux (v počátcích unix) administrátor byla pro mě jasná volba.

Jak se podle vašeho názoru změnila role Linux administrátora v průběhu let?

K nepoznání. S oblibou říkám, že teď pracuji s programy a nástroji, které v době, kdy jsem začal, ještě neexistovaly. To je zároveň i aspekt, který mě na tom nejvíc baví - mozek nezakrní, protože je stále co se učit.

Co by měl každý začínající Linux administrátor vědět o základech Linuxu?

Je to kompilace toho nejlepšího, co tvůrce konkrétní distribuce nalezl. Trochu chaotické, nesourodé, ale složené tak, aby to fungovalo. S tím jde i nutnost se neustále učit a objevovat. Ale koncepty jsou stále stejné - ty se člověk naučí za běhu.

Jak se liší nejpopulárnější distribuce Linuxu, jako jsou Ubuntu, Fedora a CentOS, z hlediska správy systému?

Minimálně. Tady je jiný příkaz na instalaci software, tady trochu jiný shell, tu jiná verze databáze s novými funkcemi, ale v základu je to to samé. Několikrát jsem změnil svůj systém (Mandrake, Xubuntu, Fedora, Ubuntu, OpenSolaris, Fedora znovu), ale stačí zjistit těch několik rozdílů, aby se člověk chytil. Na serverech se ve firmách většinou drží homogenní prostředí, takže přizpůsobení je o to jednodušší.

Jaké nástroje a software jsou nezbytné pro každého Linux administrátora?

Google a dokumentace. V tomto dynamickém světě každou chvíli přijde nový software, který je potřeba nasadit a administrátor o něm nic nemusí vědět. Ale je důležité se rychle zorientovat a pochopit. A pak samozřejmě testovací prostředí, ať si má kde hrát. Jestli člověk na psaní skriptů používá MS Visual Studio Code, PyCharm nebo třeba notepad, jsou už osobní preference. To samé se serverovou částí - každá firma má jiné potřeby a požadavky a jestli je lepší cloud oproti Amazonu nebo Oraclu není zase takový rozdíl, zvlášť když optimální řešení jsou dva vlastní servery v komoře vedle kanclu.

Jaké jsou nejlepší praktiky pro zabezpečení Linuxových serverů?

Orientovat se, jaké jsou běžné útoky. A to se bavíme jak o hackerech, tak o vlastních zaměstnancích. Mnohdy je nejjednodušší zaútočit skrz člověka (klikněte na >>tento<< odkaz a nigerijský princ pošle bambilión dolarů), takže nejlepší je asi informovanost. 

A co se týče technické bezpečnosti, tak pravidelně aktualizovat. Na to ostatní se zeptat profíků, např. doporučení od NIST, CIS, ISO. Jsou k dispozici i tooly, které udělají kontrolu za vás.

Jaké jsou běžné problémy a jak je řešit při správě Linuxových serverů?

Uživateli něco nefunguje. Je fajn být milý a uvědomit si, že na druhé straně není člověk, který v tom žije osm hodin denně a pomoct s úsměvem. Na druhé straně linky jsem třeba na finančním úřadě a moc mi nepomůže, že přece v paragrafu čtyřicet dva najdu odpověď.

Na technické problémy je důležitá praxe, zkušenosti a znalosti prostředí. Když vidím chybu, že na disku je málo místa, tak řešení je jasné. Pokud ale něco prostě nefunguje, musím v tom komplexním prostředí aspoň tušit, co všechno se zapojuje, kam se podívat, co zkontrolovat a koho se zeptat, aby zkontroloval svojí část. Nejlepší příklad je síťování - to je disciplína sama o sobě, většinou i s vlastní armádou adminů. Já si můžu udělat vlastní domácí úkol a zjistit, že aplikace běží, porty jsou otevřené, ale když je komunikace přerušená někde mezi, je lepší se dívat ve více lidech.

Jaké rady byste dali pokročilým Linux administrátorům pro rozšíření jejich dovedností a znalostí?

Nebát se. Klidně odejít ze svého teplého, úzce specializovaného místečka čistého Linux admina do jiné firmy, kde se mi rozroste portfolio několikanásobně. Udělal jsem to já, udělali to mí bývalí kolegové a rozhodnutí to bylo správné. Praxí se prostě získá nejvíc zkušeností. Nebo se dobrovolně přihlásit, že si vezmu na starost novou technologii. S přístupem na internet a silnou komunitou se dá zvládnout prakticky všechno.

Obáváte se změn s přicházející umělou inteligencí, že administrátoři přijdou o práci?

Ne. Změny jsou nutné a nevyhnutelné. Před dvaceti lety byl jeden admin na dvacet serverů. Dnes jich díky automatizaci, jako např. Ansible může mít ve správě dvě stě. Potřeby se neustále zvyšují, takže za dalších dvacet let může mít jeden člověk pod palcem dva tisíce strojů. Navíc přidaná hodnota člověka je v komunikaci s ostatními týmy a ve znalostech specifik prostředí, ve kterém nasazuji servery. A kdyby bylo nejhůř, tak můžu jít kácet stromy do lesa nebo lakovat starý nábytek. 

S Linuxem k Novým Možnostem

Linux je operační systém, který není pouze technologický nástroj, ale platforma pro inovaci, vzdělávání a osobní rozvoj. V našem rozhovoru jsme zjistili, že Linux je dynamický a neustále se vyvíjející, což vyžaduje od administrátorů neustálé vzdělávání a přizpůsobení se novým trendům.

Kurz Linux Administrátor, který Jiří vede, poskytuje nejen technické znalosti, ale také praktické dovednosti pro efektivní a inovativní používání Linuxu. Ať už jsi na začátku své cesty s Linuxem, nebo jsi zkušený administrátor, tento kurz ti otevře dveře k novým příležitostem a dovednostem v rychle se měnícím IT světě.

Připoj se k našemu kurzu Linux Administrátor a začni svou cestu k ovládnutí tohoto klíčového nástroje v IT světě.

Autor: Jan Bílek

 

Více článků
A proč je užitečná pro každého, kdo pracuje s computer vision
Kde můžeš začít navazovat vztahy s lidmi se zájmem o IT?