Proč je Linux preferovaným operačním systémem pro servery? | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Proč je Linux preferovaným operačním systémem pro servery?

Proč je Linux preferovaným operačním systémem pro servery?

Stabilita, bezpečnost a flexibilita v jednom balení

Čím dál tím více společností přemýšlí o tom, jak bezpečně a spolehlivě ukládat citlivá data, která nashromáždila. Jasnou volbou tak bývají servery. Při jejich nasazení hraje důležitou roli operační systém a možnosti jeho správy. Mezi dvě nejčastější varianty patří Windows Server nebo Linux. 

Běžný uživatel s operačním systémem Linux nepřijde zpravila do kontaktu. Zato pro IT administrátory serverů jde o běžný standard. V článku ti proto prozradíme několik důvodů, proč je právě Linux preferovaným operačním systémem pro serverové využití.

7 důvodů, proč je Linux jasnou volbou pro servery

Linux se často používá k provozu serverů v různých prostředích IT – od malých domácích pracovišť až po datová centra různých velikostí a kapacit. K oblíbenosti operačních systémů Linux pro serverové využití přispívá hned několik faktorů, s nimiž se teď můžeš seznámit.

1. Linux má otevřený zdrojový kód 

Správci serveru mají možnost přizpůsobit si systém podle svých potřeb. Flexibilita a přizpůsobitelnost Linuxu přináší výhody, které se nejčastěji využívají v oblasti serverového prostředí. Vývojáři mají přístup k repozitářům kódu a mohou upravovat zdrojové kódy a vytvářet vlastní verze jádra.

Kromě toho mají k dispozici širokou škálu softwarových balíčků, které se dají použít k přidání dalších funkcí a bezpečnostních prvků, jako jsou firewally nebo systémy detekce narušení.

Celá řada verzí systémů Linuxu je dodávána s nástroji, které umožňují správcům zobrazit podrobné informace o hardwaru a zařízeních připojených k danému serveru. Přizpůsobitelnost jádra a široká nabídka balíčků z Linuxu dělá ideální volbu.

2. Široká nabídka aplikací a nástrojů

Mezi nejčastější využití serverů Linux patří webhosting, správa databází, sdílení souborů, herní servery a virtualizace – všechny tyto činnosti vyžadují ke správnému chodu specifické softwarové balíčky nebo knihovny. Otevřený zdrojový kód systému umožňuje snadno najít potřebné komponenty pro jakýkoli typ aplikace nebo způsob použití, díky čemuž se snižuje nutnost využití komerčních řešení.

Linux nabízí celou řadu uživatelsky přívětivých funkcí, které z něj činí skvělou volbu pro správce, kteří chtějí snadno spravovat své serverové prostředí. Ti mohou využívat software, jako je Terraform nebo Ansible, pro správu velkého počtu linuxových serverů nebo virtuálních počítačů.

Namísto přihlašování ke každému zařízení a jejich individuální konfiguraci, umožňuje ekosystém založený na Linuxu, snadné nasazení a konfiguraci prostředí prostřednictvím opakovatelných a automatizovaných akcí.

3. Bezpečnost

Servery běžící na systému Linux jsou přirozeně bezpečnější než s Windows, a to díky svému víceuživatelskému návrhu a hierarchii oprávnění. Pouze správce má administrátorská  oprávnění a ostatní uživatelé nemají přístup k jádru ani k ostatním účtům – systém je tak modulární a chráněný.

Linux je také méně napadán viry a malwary, protože vývojáři a komunita uživatelů rychle najde a opraví případné zranitelnosti. Dokonce i šest let stará chyba v jádře nebyla nikdy zneužita. Oproti systému Windows je v Linuxu správce vždy informován o změnách v souborovém systému a má nad ním plnou kontrolu, a tak je mnohem obtížnější schovat v něm škodlivá data.

4. Spolehlivost

Linux je známý svou stabilitou a schopností fungovat dlouhodobě bez výpadků. Tuto výhodu obzvlášť ocení malé a střední podniky, pro které by výpadek měl katastrofální následky. 

Linux lépe zvládá velký počet současně běžících procesů. Ve srovnání se systémem Windows, není u něj nutné restartovat systém při změně konfigurace. Většina uprav se dá provádět při spuštění systému, aniž by byly ovlivněny ostatní služby. 

Linux nepotřebuje často defragmentovat servery, což je typické pro servery běžících na Windows. Díky svojí spolehlivosti a nepřetržitému chodu je Linux ideálním systémem pro poskytování služeb zákazníkům, které vyžadují nepřetržitý provoz.

5. Nákladová efektivita

Linux lze používat k provozování důležitých aplikací, a přitom je cenově dostupný. Firmám dokáže ušetřit na licenčních poplatcích, protože toto řešení vyžaduje investování méně prostředků než jiné operační systémy. 

Linux je levnější, protože pokud neplatíte za služby RHEL nebo Oracle, neplatíte žádné licenční poplatky. Je však důležité si uvědomit, že může ke své správě vyžadovat seniorního administrátora než licencované a podporované operační systémy.

Škálování Linuxu lze provádět snadno a bez problémů. Běží výjimečně dobře na fyzických i virtuálních počítačích a snadno zvládne velkou zátěž při zachování dostupnosti a provozuschopnosti. Díky tomu je ideální pro aplikace vyžadující spolehlivost, jako je například webhosting a správa databází.

6. Linux je vysoce škálovatelný

Vysoká škálovatelnost Linuxu z něj činí ideální platformu pro servery zpracovávající velké množství dat i operací. Operační systém umožňuje provozovat stovky služeb současně a poskytovat odpovídající odezvu na požadavky uživatelů.

Škálovatelnost se netýká pouze hardwaru, ale také linuxových aplikací, což zvyšuje jejich efektivitu a flexibilitu. Systém nabízí pokročilé funkce jako virtualizace a je odolný proti výpadkům, což zajišťuje nepřetržitý provozu.

Pro vývojáře jsou k dispozici špičkové funkce jako virtuální stroj eBPF a io_uring, které umožňují sledování jádrových událostí a provádění I/O operací s větší efektivitou. Díky své stabilitě se Linux hodí pro důležité aplikace, u kterých spolehlivost hraje klíčovou roli.

Uživatelé spoléhající se na eBPF a robustní režim ochrany se nemusí obávat, že by chyby nebo selhání ovlivnilo celý systém. K dispozici jsou také kontejnery a virtuální počítače, které dokáží izolovat to, co jádro a uživatelský prostor samostatně izolovat nemohou.

7.Kompatibilita s hardwarovými a softwarovými platformami

Linux je známý svou kompatibilitou s různými hardwarovými i softwarovými platformami. Právě z toho důvodu je ideální volbou pro serverové využití a dá se nasadit téměř do jakéhokoliv prostředí. 

Linux je také možné nainstalovat na více typů hardwaru, od notebooků až po nejnovější servery. A protože je k dispozici mnoho verzí, dá se najít takový systém, který bude vyhovovat specifickým potřebám. 

Začni objevovat možnosti systému Linux

Pokud tě láká správa systémů nebo serverových infrastruktur, Linux je operační systém, o který bys ses měl*a zajímat. Výše zmíněné důvody jsou samozřejmě jen ukázkou toho, co stojí za popularitou tohoto operačního systému.

Se vstupem do světa správy linuxových systémů ti může pomoci i náš kurz Linux administrátor. Jde o skvělý základ, který tě dokáže připravit na tvou IT kariéru a určitě oceníš praktické příklady i feedback na tvou práci. Nečekej a začni se vzdělávat s robot_dreams.

Autor: Martin Šlat

Více článků
A proč je užitečná pro každého, kdo pracuje s computer vision
Kde můžeš začít navazovat vztahy s lidmi se zájmem o IT?