Jak začít s automatizovaným testováním | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
r_d průvodce: Jak začít s automatizovaným testováním?

r_d průvodce: Jak začít s automatizovaným testováním?

Znalost automatizovaného testování může být velmi cenná pro zájemce o IT kariéru, ať už jako tester, developer nebo vývojář. Zajímá vás kde začít? Připravili jsme r_d průvodce, který vás nasměruje.

Zavítejte do fascinujícího světa IT a automatizovaného testování. Pokud hledáte nové výzvy, chcete získat nové znalosti, nebo rozvíjet své schopnosti v oblasti informačních technologií, pak je náš kurz pečlivě připraven právě pro vás. QA Automation je neustále se rozvíjející oblast, která umožňuje testování softwaru s vysokou účinností a spolehlivostí. Tento proces se stává stále důležitější pro úspěšné projekty a společnosti, a proto je poptávka po odbornících v této oblasti vysoká. Kurz vám pomůže zvládnout základní i pokročilé techniky automatizovaného testování, naučí vás pracovat s nejmodernějšími nástroji a technologiemi a zvýší vaši konkurenceschopnost na trhu práce. Přidejte se k nám a začněte svou cestu k úspěšné kariéře v oblasti IT. 

Co je QA Automation?

Automatizované testování (QA Automation) je proces testování pomocí speciálního softwaru, který provádí testovací scénáře místo manuálního testera. Tyto testovací scénáře jsou vytvářeny tak, aby simulovaly různé akce a vstupy uživatele v softwaru a ověřovaly jeho funkcionalitu, výkon a bezpečnost. Většina automatizovaných testovacích nástrojů umožňuje vytvářet testy bez nutnosti znalosti pokročilého programování, což znamená, že testovací scénáře mohou být vytvářeny i méně technickými uživateli.

Jak funguje automatizované testování softwaru?

Automatizované testování softwaru pracuje pomocí nástrojů a frameworků, které simuluji chování uživatelů a kontrolují výstup z aplikace, aby ověřili, zda aplikace funguje správně. Tyto nástroje mohou být konfigurovány tak, aby spustily testovací scénáře automaticky nebo manuálně, a následně nahlásily výsledky testu vývojářům. Automatizované testování umožňuje testovat softwarové aplikace rychleji, opakovaně a věrohodněji, než je to možné pomocí manuálního testování.

Výhody automatizovaného testování softwaru

Zvýšená efektivita | Automatizované testování umožňuje testovat software rychleji a spolehlivěji než manuální testování. To znamená, že testovací cyklus může být zkrácen a vývojáři mohou být informováni o problémech v aplikaci dříve, což jim umožní je rychleji opravit.

Opakovatelnost | Testovací scénáře mohou být spuštěny opakovaně, což zajišťuje, že chyby nalezené v předchozích testovacích cyklech byly opraveny a že aplikace funguje správně.

Škálovatelnost | Automatizované testování umožňuje testovat více funkcí nebo testovat více aplikací v krátkém časovém horizontu. To zvyšuje efektivitu celého procesu testování.

Použití více nástrojů | S použitím různých nástrojů pro automatizované testování lze snadno ověřit různé funkční oblasti aplikace a zlepšit celkovou kvalitu testování.

Nízké náklady na testování | Díky automatizaci lze snížit náklady na testování softwaru, protože není nutné mít velký tým testovacích specialistů. To znamená, že vývojáři mohou testovat svůj software sami nebo s menší podporou týmu testovacích specialistů.

Nevýhody automatizovaného testování softwaru

Potřeba investovat do nástrojů a frameworků | Pro úspěšné provedení automatizovaného testování je nezbytné investovat do nástrojů a frameworků, což může být pro menší firmy nákladné.

Tvorba a údržba testovacích scénářů | Vytváření testovacích scénářů vyžaduje čas a úsilí a musí být udržovány aktuální vzhledem k průběžným změnám v aplikaci.

Nelze testovat všechny scénáře | Některé scénáře mohou být na automatizaci příliš složité nebo mohou vyžadovat mnoho času na vytvoření testovacího skriptu. To znamená, že některé části aplikace musí být stále testovány manuálně.

Jak při testování postupovat?

QA Automation je jedna z nejvíce dynamických oblastí IT. Je to proces, který se zaměřuje na automatizaci testování softwaru pomocí různých nástrojů a technologií, aby se zaručila vysoká kvalita produktů. Začít sám s automatickým testováním může být náročné, ale naše pečlivě připravené kurzy vás s procesem seznámí a postaví vás na rozcestí zajímavých a atraktivních oblastí ze světa informačních technologií.

Prvním krokem v QA Automation by mělo být získání základních znalostí o programování, bez kterého byste se mohli cítit ztracení v proudu kódu a algoritmů. Pro začátečníky by bylo užitečné se nejprve naučit základy programování, konkrétně základní koncepty, syntaxe a paradigma. Doporučujeme jazyky Java a Python, protože jsou nejčastěji používané pro automatizaci testování. 

Následně je třeba se zaměřit přímo na samotný proces automatizovaného testování softwaru. Existuje mnoho nástrojů pro automatizované testování, jako jsou Selenium, Appium, nebo Robot Framework. Každý nástroj pro automatizované testování má své výhody a nevýhody, a výběr správného nástroje závisí na mnoha faktorech, jako jsou typ testované aplikace, požadavky na testování, používaná technologie a další.

Po zvládnutí skriptování byste měli přejít k nástrojům pro správu chyb. Tyto nástroje pomáhají sledovat chyby v softwaru a umožní vám jednoduše uplatnit změny v testovacím prostředí. Pokud se naučíte používat nástroje pro správu chyb správně, usnadníte si celý proces testování a vývoje softwaru.

Investice do efektivity, spolehlivosti a kvality

Automatizované testování softwaru je užitečný nástroj pro vývojáře a testovací týmy, který umožňuje rychlejší, opakovatelné a spolehlivější testování softwaru. Proces testování pracuje pomocí softwaru, který simuluje různé akce a vstupy uživatele a ověřuje jeho funkcionalitu, výkon a bezpečnost. 

Proces má mnoho výhod, jako je zvýšená efektivita, opakovatelnost, škálovatelnost a použití více nástrojů. Nicméně, některé nevýhody jako potřeba investovat do nástrojů a frameworků, potřeba vytvořit a udržovat testovací scénáře a nemožnost testovat všechny scénáře, je třeba také zohlednit. Celkově lze říci, že automatizované testování softwaru je nástroj, který může pomoci vývojářům a testovacím týmům zlepšit kvalitu softwaru a zvýšit efektivitu testovacího procesu.

QA Automation může být náročná, ale vzrušující oblast s budoucností. Pokud se rozhodnete jít tímto směrem, budete mít příležitost pracovat s nejnovějšími technologiemi a vývojovými metodikami. Můžete pomoci zajistit, že software bude fungovat, jak má, a že bude mít minimální chyby, což je klíčové pro úspěch v digitálním světě.

Více článků
A proč je užitečná pro každého, kdo pracuje s computer vision
Kde můžeš začít navazovat vztahy s lidmi se zájmem o IT?