Proč se učit PHP | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Proč se učit PHP

Proč se učit PHP

Výhody jazyka s 25letou historií.

PHP je jazyk pro vývoj backendu. Vývojáři jej používají k vytváření dynamických a interaktivních webových stránek a generování stránek HTML na straně serveru. Jazyk je pravidelně aktualizován, používají ho vývojáři projektů a programátoři.

Historie programovacího jazyka PHP

V roce 1995 vytvořil dánský programátor Rasmus Lerdorf aplikaci v jazyce Perl pro analýzu zobrazení webových stránek. Aplikace uživatele zaujala. Autor ji pojmenoval Personal Home Page Tools a uvolnil ji pro veřejnost. Tímto momentem začal vývoj PHP. Lerdorf jazyk vylepšoval, vydával aktualizace a později zapojil další vývojáře, kteří mu pomáhali jazyk vylepšovat.

Jazyk PHP je jedním z prvních jazyků na straně serveru, který umožnil vkládat syntaxi do jazyka HTML, aniž by bylo nutné přecházet k externím souborům pro načtení dat.

Vjačeslav:

„PHP se používá hlavně na webu. Nejen pro firemní webové stránky, blogy a další věci (díky WordPressu za takovou slávu), ale také pro velké projekty. Používá se také jako backendový jazyk pro mobilní hry a aplikace.“

PHP je nyní open source projekt. Poslední velká aktualizace, PHP 8, byla vydána 26. listopadu 2020.

Popularita PHP

Podle průzkumu StackOverFlow Developer Survey 2021 píše v jazyce PHP téměř 22 % dotázaných.

Průzkum společnosti W3Techs ukázal, že PHP používá téměř 80 % webů ze vzorku, u nichž bylo možné identifikovat jazyk serveru. Patří mezi ně Wikipedia, Zoom, Facebook, Instagram a Wordpress.

Vjačeslav:

„Jazyk umírá, když v něm lidé přestanou psát. A i když teď v PHP opravdu není tolik nových projektů jako dříve, stále se tvoří a mnoho starých projektů vyžaduje podporu. Věřím, že PHP bylo v posledních letech oživeno: byly vydány verze 7 a 8, existuje aktivní komunita a koná se spousta konferencí.“

Využití PHP:

  • CMS (Content Management System);
  • Vývoj webových aplikací a stránek;
  • Analytika dat;
  • Zpracování obrazu;
  • Aplikace založené na GUI.

Jak funguje PHP 

PHP je skriptovací jazyk. Skript je sekvence instrukcí, které mají být provedeny jinými programy nebo aplikacemi. Existují dva typy skriptovacích jazyků:

  • 1. Na straně serveru (backend).
  • 2. Na straně klienta (frontend).

Kromě toho je PHP také jazykem na straně serveru, tj. server mění instrukce na skripty. Server pak na vyžádání poskytuje data, přeposílá je a organizuje informace v databázi.

Server přijme skript, zpracuje požadavek a odešle výstup ve formátu HTML do prohlížeče.

Funkce PHP:

  • Zpracovává dynamický obsah, databázi, sleduje relace webu;
  • nastavuje soubory cookie;
  • přistupuje k proměnným cookie;
  • šifruje a ověřuje data;
  • podporuje několik protokolů – HTTP, POP3, SNMP, LDAP, IMAP a další;
  • shromažďuje data, ukládá je do databáze a vrací informace uživateli (využívá se např. v registračních formulářích).

Proč je PHP kritizováno

Pokles popularity. PHP mívalo velkou komunitu, která jazyk aktivně udržovala a rozvíjela. S příchodem nových programovacích jazyků jim vývojáři začali dávat přednost, což znamená, že PHP specialistů je stále méně a podpora produktů na bázi PHP se prodražuje.

Omezení jazyka pro nové technologie. Například PHP je v mnoha ohledech horší než Python v oblasti Data Science a Machine Learning. Pro tyto oblasti prakticky neexistují žádné rámce, knihovny a další nástroje, protože jazyk se ve větší míře používá k údržbě stávajících produktů, spíše než k vývoji nových.

Yuri:

„Když říkají, že jazyk "umírá", je to spíše pocta historii. Před verzí 5 bylo PHP značkovacím jazykem bez elegantního OOP. S vydáním verze 7 se nárůst výkonu téměř zdvojnásobil. Počet PHP aplikací neustále roste. Posledních pět let se jazyk drží na špici co do počtu volných míst.

PHP se vyvíjí a začíná se používat v oblastech, které jsou pro něj neobvyklé – například ve strojovém učení. Je potěšující, že vývojáři jazyka neustále diskutují a provádějí vylepšení, jako je například přidání typování a multithreadingu. Jsem si jistý, že v budoucnu bude tento jazyk stejně oblíbený a odpůrců bude stále méně.“

Silné stránky

Navzdory kritice má tento jazyk mnoho výhod, které kompenzují jeho nevýhody. Každá technologie má své nevýhody, ale je důležité pochopit, jak zásadní jsou a jak ovlivňují vývoj jako celek.

Yuri:

"Hlavním rysem PHP je jeho jednoduchost. Používá jasnou syntaxi. Pro byznys je důležité, že aplikace PHP přecházejí od vývoje k použití koncovými uživateli velmi rychle."

Mezi výhody patří také:

Snadné učení a používání. Syntaxe je jasná a logická a příkazům je snadné porozumět, protože vývojáři říkají, jakou funkci vykonávají. PHP se může naučit každý.

Rychlost načítání. Jazyk PHP zrychluje webové stránky, protože skripty v tomto jazyce běží rychleji než například v jazyce Python. Tato metrika je důležitá pro firmy, které potřebují udržet uživatele na webu, čehož nelze dosáhnout, pokud se stránky načítají pomalu.

Práce s mnoha databázemi. PHP je kompatibilní s téměř všemi známými typy databází: například s relačními databázemi MySQL, mSQL, MS-SQL, SQLite, PostgreSQL. Je také kompatibilní s nerelačními databázemi, jako jsou ElasticSearch, Redis a MongoDB.

Lze pracovat zdarma s dalšími nástroji. Použití PHP snižuje rozpočet na vývoj, protože se jedná o open source jazyk.

Spousta nástrojů pro usnadnění vývoje. Funkčnost PHP rozšiřují desítky frameworků, z nichž nejznámější jsou Laravel a CodeIgniter, CMS jako Wordpress a Drupal.

Levný hosting webových stránek. Jedním z populárních stacků pro provozování webových stránek PHP je LAMP: Apache HTTP server, systém Linux, databáze MySQL. Všechny jsou zdarma.

Kompatibilita s HTML. PHP skript nezasahuje do HTML kódu, ale doplňuje jej a drží se v mezích definovaných kódem. Funguje to i obráceně: pokud je stránka napsána v PHP, lze HTML kód integrovat pomocí skriptu.

Autor: Krasinskaya Maria

Více článků
A proč je užitečná pro každého, kdo pracuje s computer vision
Kde můžeš začít navazovat vztahy s lidmi se zájmem o IT?