Filip Doležal: O Microsoft Azure a jeho přínosech pro firmy | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Filip Doležal: O Microsoft Azure a jeho přínosech pro firmy

Filip Doležal: O Microsoft Azure a jeho přínosech pro firmy

Rozhovor s odborníkem na cloudovou službu Microsoft Azure.

Cloudové technologie jsou dnes nepostradatelnou součástí IT infrastruktury mnoha firem. Microsoft Azure hraje v oblasti cloudu a jeho integrace důležitou roli. V rozhovoru se proto podíváme na to, jak se cloudová řešení vyvíjejí, jaké příležitosti a výzvy přinášejí a proč je Azure volbou číslo jedna pro celou řadu firem.

Filip Doležal, který svou kariéru začínal jako Cloud Solution Architect, nám přiblíží nejen své zkušenosti s Azure, ale také se podělí o své postřehy z praxe. S více než osmi lety praxe v IT a bohatými zkušenostmi z oblasti monitoringu a logování cloudových prostředí má Filip jedinečný pohled na to, jaké změny a inovace nás čekají.

Prozraďte nám, jak jste se vlastně dostal ke cloudu a co vás přivedlo až do Microsoftu?

Ke cloudovým službám jsem se dostal vlastně díky zaměření práce, ve které jsem pracoval. Dostal jsem možnost se zaměřit na monitoring IT prostředí, což šlo ruku v ruce s nutností a možností práce s cloudem. Postupem času pak přišla možnost pracovat pro Microsoft, což pro mě byla obrovská příležitost se opět naučit něco úplně jiného – primárně to, že jsem až do té doby s Azure nepřišel moc do styku na úrovni, která byla třeba. Díky tomu jsem měl možnost trošku vystoupit ze své komfortní zóny. 

Co vás vedlo k tomu, že jste se rozhodl zaměřit na cloudová řešení, a proč se specializujete zrovna na Azure?

Myslím, že moje zaměření na cloud vyšlo částečně náhodou, kdy jsem se dostal v rámci práce ke cloudovým i on-premise technologiím a v podstatě jsem si vybral to, co mi v tu chvíli přišlo do budoucna zajímavější. No a druhá část, proč zrovna Azure je myslím o osobních preferencích – když se podíváme na nabídku public cloudů, máme v podstatě velice podobné technologie. 

Všechny podporují VMs, serverless, bezpečnost a podobně, samozřejmě s nějakými rozdíly, ale v principu je to o tom, kde a s čím se člověku nejlépe pracuje. 

Jaké vlastnosti by podle vás měl mít IT profesionál, aby uspěl v oblasti cloudových technologií?

Myslím, že nejdůležitější je být otevřený se učit nové věci a mít chuť zkoušet a objevovat nové postupy. No a samozřejmě obecně vzato pak mít jisté technické povědomí o tom, jak cloud funguje, mít povědomí o tom, jak funguje bezpečnost, být schopný analyticky myslet a řešit problémy, být flexibilní a měl by být schopný se velice rychle adaptovat a učit nové technologie. 

Jak byste jednoduše vysvětlil čtenářům hlavní rozdíly mezi cloudovými platformami jako Azure, AWS a GCP?

Když se na to podíváme střízlivě, všechny veřejné cloudy poskytují vlastně velice podobný set služeb, které fungují na velice podobném principu. 

Kdybych měl vypíchnout nějaké hlavní rozdíly, pak je to primárně provázanost technologií Microsoft s Azure, velký důraz na hybridní cloud prostředí a samozřejmě nemůžu zapomenout zmínit celou partnerskou jednotku, kde Microsoft velice úzce spolupracuje se svými partnery, kteří jsou schopni zákazníkům pomoci s jakýmkoliv workloadem, jenž chtějí provozovat v Azure. 

Jaké otázky ohledně Azure vám nejčastěji pokládají partneři či zákazníci, s nimiž pracujete?

Když se oprostíme od klasické otázky „kolik to bude stát“, jsou to v dnešní době primárně otázky ohledně AI a jeho využití, jakým způsobem jsme schopni integrovat takové služby a podobné. 

V čem podle vašeho názoru může pomoci Azure malým a středním firmám?

Asi by bylo dobré začít primárně tím, že Microsoft propaguje ve velkém takzvaný partnerský model, kdy zákazníci spolupracují s našimi partnery, díky tomu jsme schopni poskytnout pomoc jakkoliv velkým firmám s jejich workloady. 

Obvykle to pak v praxi funguje tak, že zákazník spolupracuje s partnerem, který mu pomáhá s migracemi, tvorbou nových řešení a vlastně se dá říct každodenní správou prostředí, kde Microsoft následně funguje jako takový další level podpory. Obecně vzato, cílem je poskytnout nejlepší služby firmám, ať už mají obrovské IT oddělení a prostředí, nebo firmám, které nic takového nemají. 

Jaké chyby nejčastěji vidíte u firem, které přecházejí na Azure, a jak se jim dá vyhnout?

Problém vidím primárně ve dvou oblastech, tou první je, že přesuneme všechno tak, jak to máme někde na on-premise, bez toho, aby se posoudilo, jestli je to vlastně potřebné. Současně se také stává, že se aplikace přemigruje do Azure a její architektura zůstane tak, jak byla, bez toho, aby se využilo všech možností které cloud nabízí. 

Tomuto lze předejít velice jednoduše, vždy platí, že využití partnera, který se na takovéhle přesuny zaměřuje, je nejsnazší řešení – pomůže během celé migrační fáze, je schopen identifikovat potřebné a nepotřebné workloady a je schopen pomoci v následné fázi s rearchitekturou aplikací, které by mohly profitovat z nových cloudových služeb. 

Můžete nám přiblížit, jak funguje zero trust architektura v Azure a proč je důležitá?

Je to v podstatě architektura, která má za cíl oprostit IT od dlouho používaného typu architektury, kdy existoval nějaký perimetr, u kterého jsem v podstatě řekl, že vše uvnitř je něco, čemu implicitně věřím a co není třeba kontrolovat, a oblast vně perimetru, kde jsem vše ověřoval.

Bohužel tento přístup má jeden obrovský problém, perimetr jako takový je zabezpečený, ale pokud se útočníkovi povede se dostat do vnitřních systémů, pak má volné pole působnosti. Oproti tomu zero trust je vlastně architektura, kde říkám, že vše považuji jako nedůvěryhodné, ať už se nachází uvnitř, nebo vně sítě, a tedy požaduji kontinuální ověřování všech uživatelů a zařízení. 

Cílem je nastavit co nejvíce striktní přístupová práva tak, aby aktér měl vždy přístup pouze k tomu, co opravdu potřebuje (ať už zařízení, nebo uživatel), a kontinuálně tyto stavy monitorovat, abychom mohli předejít problémům co nejdříve.

Jakou roli hrají serverless technologie v moderních IT řešeních a jaké výhody přinášejí Azure Functions a Azure Containers?

Serverless jako takové jsou vlastně evolucí virtualizace, provoz aplikací v kontejnerech nebo ve functions vlastně dovoluje se „zbavit“ nutnosti spravovat infrastrukturu, na které tyto technologie běží, umožňuje snazší škálování a zákazník platí pouze za to, co skutečně potřebuje. 

Developerům to tak dovoluje rychlejší vývoj a nasazování produktů se sníženým overheadem, co se týče managování například VMs, když si vezmeme klasické VM, pak potřebujete někoho, kdo se stará o operační systém, o to, aby byl aktualizovaný, někdo musí zařídit, aby aplikační enginy na daném serveru fungovaly a podobně, to se díky serverless dá velice snadno eliminovat. 

Jaká úskalí jsou nejčastěji spojená s migraci existujících aplikací do Azure a jak je řešit?

Největší problém je technologický dluh, přesuneme něco na Azure a necháme to tak, jak jsme to provozovali na on-premise. Tento přístup má jednu výhodu, je velice snadný, nevýhod je však mnohem více, obvykle takové řešení nevyužívá téměř žádné PaaS služby, které jsou dostupné, a při jejich využití může v konečném důsledku být původní řešení rychlejší, levnější a mít mnohem méně operačního overheadu. 

Jak vnímáte nové možnosti v rámci Azure, když Microsoft implementuje AI do svých služeb?

Řekl bych, že AI je dnes to, co před 20 lety byl počítač. Je to technologie, kterou začínáme masivně využívat, a je třeba se s ní naučit pracovat tak, aby co nejvíce usnadnila práci. Takže já jsem pro všemi deseti, myslím, že se ukáže, kde jsou její silné stránky a kde jsou naopak mezery, na kterých je potřeba ještě zapracovat. To, že je AI a Copilot dnes dostupný ve skoro všech Microsoft technologiích, je jen dobře.

Které oblasti Azure považujete za nejperspektivnější do budoucna?

Myslím, že tady je důležité zmínit v dnešní době tři hlavní proudy, na které je kladen největší důraz, a to jsou AI – tedy generativní AI, kde je dnes obrovský boom, data – tady pak mluvíme primárně o tom, jak data využívat pro to, aby firmám co nejvíce pomohly, tedy primárně Fabric, no a třetí část je security, kde je bezpečnost používání technologii, přístup k nim a zabránění jejich zneužití důležitější než kdy předtím.

Jaké jsou podle vás největší plusy a mínusy serverless technologií v Azure?

Plusy:

  • cost efektivita – platíme pouze za to co opravdu potřebujeme;
  • škálování – velice snadné a efektivní škálování na základě potřeby;
  • rychlejší development – rychlejší cyklus vývoje (staráme se o vývoj, ne o management serverů);
  • nižší overhead – žádné patchování, management a údržba serverů.

Minusy:

  • pomalejší náběh – pokud máme aplikaci, která dokáže škálovat až na 0 (tedy když ji nepotřebuji, tak se vypne) může první request zabrat déle, než aplikace naběhne;
  • nižší možnost kontroly – z principu věci jsou tyto technologie nastavované poskytovatelem, můžu tak mít nižší kontrolu nad tím, které možnosti konfigurací a optimalizací mohu použít (pak dává smysl se poohlédnout po Kubernetes clusteru, který běží na VMs);
  • komplexnější monitoring a debugování; 
  • v případě používání proprietárních technologií pak vendor lock-in.
Více článků
Zjisti, proč je cloud computing důležitý pro firmy a jak ti Azure zefektivní vývoj i nasazení aplikací a služeb