should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
56 termínů z oblasti IT, které potřebuješ znát

56 termínů z oblasti IT, které potřebuješ znát

Mluv jazykem IT

IT specialisté neustále používají slova, kterým rozumí pouze lidé z oboru. Pokud s vývojem, testováním nebo řízením IT projektů začínáš, tento text ti vysvětlí, co je to kompilátor, jak se liší performance review od code review a zda potřebuješ pet project.

Vývoj

API (Application Programming Interface) – rozhraní pro programování aplikací – spojení mezi počítači nebo počítačovými programy.

Cloud – software nebo služba, která běží na internetu, nikoli lokálně v počítači uživatele.

Git – distribuovaný systém pro řízení verzí souborů a spolupráci.

MVP (Minimum Viable Product) – vývojová metoda, při níž se na trh uvádí nový produkt se základními vlastnostmi, které stačí k tomu, aby přitáhl pozornost spotřebitelů. Konečný produkt je uveden na trh až po získání zpětné vazby od prvních uživatelů produktu.

Pull request – návrh na změnu kódu v cizím repozitáři. Pomocí pull requestu vývojář informuje ostatní o změnách, které vložil do větve úložiště na GitHubu.

Autorizace – bezpečnostní mechanismus, který se používá k definování úrovní přístupu uživatelů nebo klientů k systémovým prostředkům, včetně počítačových programů, souborů, služeb, dat a aplikačních funkcí. Autorizaci často předchází ověření totožnosti uživatele.

Architektura – celkový návrh počítačového systému, logické a fyzické vztahy mezi jeho součástmi. Architektura definuje hardware, software, přístupové metody a protokoly používané v systému.

Ověřování – ověření identity osoby za účelem získání přístupu k datům nebo aplikaci. Přístup k určitým akcím nebo stránkám lze omezit pomocí uživatelských úrovní.

Databáze – uspořádaný soubor dat uložených a přístupných elektronicky z počítačového systému. Dělí se na relační (data uložená ve formě tabulek a řádků) a nerelační (data uložená v kolekcích dokumentů JSON).

Backup – kopie počítačových dat pořízená a uložená jinde, aby mohla být použita k obnovení originálu po ztrátě dat.

Knihovna – soubor předem napsaného kódu, který uživatelé používají k optimalizaci úloh. Například knihovna Pillow v jazyce Python je určena pro práci s grafikou.

Kompilátor – program, který překládá počítačový kód napsaný v jednom programovacím jazyce (zdrojový jazyk) do jiného (cílový jazyk).

Legacy code – „starší kód“, zdrojový kód zděděný po jiných vývojářích nebo ze starší verze softwaru. Může to být také jakýkoli kód, kterému vývojář nerozumí a který je obtížné změnit.

Mikroslužby – architektonický přístup, který představuje jednu aplikaci jako soubor menších služeb odpovědných za konkrétní funkce.

Monolit – jednoúrovňová softwarová aplikace, v níž jsou uživatelské rozhraní a kód pro přístup k datům spojeny do jediného programu na jediné platformě. Monolitická aplikace je samostatná a nezávislá na ostatních aplikacích.

Opensource – přístup k vytváření počítačových programů s otevřeným zdrojovým kódem. Open source software je k dispozici každému, kdo jej chce používat.

Pet projekt – malý sekundární projekt, který vývojář dělá ve svém volném čase. Často se pet projekty používají k procvičení dovedností, které chtějí zlepšit: například naučit se nový programovací jazyk, nové návrhové vzory nebo jiné technologie a pracovní postupy.

Pattern (vzor nebo návrhový vzor) – obecně přijímané řešení návrhového problému, které se opakuje mnohokrát v mnoha projektech. Vývojáři softwaru přizpůsobují řešení vzoru konkrétnímu projektu.

Úložiště – místo, kde jsou uloženy softwarové balíčky. Úložiště softwaru je spravováno systémem pro správu verzí nebo správci úložišť.

Server – část počítačového hardwaru nebo softwaru (počítačový program), který poskytuje funkce jiným programům nebo zařízením zvaným „klienti“. Tato architektura se nazývá model klient-server.

Stack – datová struktura, která obsahuje uspořádanou lineární posloupnost prvků.

Firewall – systém zabezpečení sítě, který monitoruje a řídí příchozí a odchozí síťový provoz na základě předem definovaných bezpečnostních pravidel. Brána firewall vytváří bariéru mezi vnitřní sítí a globální sítí.

Framework – předpřipravená sada řešení, která řeší běžné problémy při vývoji.

Testování

User acceptance testing (uživatelské akceptační testování) – testování prováděné uživateli, zákazníky nebo jinými osobami, jehož cílem je zjistit, zda zákazník aplikaci/software schvaluje.

Black Box – testování, při kterém tester neví, jak je systém organizován zevnitř. Cílem je otestovat funkčnost z hlediska chování při různých kombinacích příchozích dat.

Penetrační test – simulovaný kybernetický útok na počítačový systém, při kterém se testují zranitelnosti.

Smoke – testování softwaru, které určuje, zda je nasazené sestavení softwaru stabilní. Skládá se z minimální sady testů prováděných při každém sestavení, které ověřují funkčnost softwaru.

White Box – testování, při kterém tester rozumí kódu nebo má obecné znalosti o architektuře softwaru.

Zátěžové testování – testování softwaru, při kterém je softwarová komponenta nebo systém vystaven rostoucí zátěži, aby se prozkoumalo jeho chování.

Regression testing (regresní testování) – testování softwarových aplikací s cílem zajistit, aby změna nebo doplnění neporušily žádné funkce.

Procesy

Code review – proces zajištění kvality softwaru, při kterém tým analyzuje zdrojový kód ručně nebo pomocí automatizovaného nástroje pro revizi kódu. Motivem je zlepšit kvalitu kódu.

Debugging – odhalování a odstraňování existujících a potenciálních chyb v softwarovém kódu, které mohou způsobit neočekávané chování nebo selhání.

Párové programování – flexibilní (agilní) metoda vývoje softwaru, při níž dva programátoři pracují společně na jedné pracovní stanici. Jeden z nich (řidič) píše kód a druhý (pozorovatel nebo navigátor) kontroluje každý řádek kódu při jeho zadávání. Oba programátoři si často vyměňují role.

Refaktoring – transformace softwarového systému způsobem, který nemění funkce kódu, ale zlepšuje jeho vnitřní strukturu.

Project management

Agile – iterativní přístup k řízení projektů a vývoji softwaru, který pomáhá týmům rychleji a častěji poskytovat hodnotu zákazníkům. Agilní tým nesází na „velký třesk“, ale na práci v malých krocích.

Kanban – metoda řízení vývoje, která uplatňuje princip just-in-time a podporuje rovnoměrné rozložení pracovní zátěže v týmu. 

One-on-One – individuální schůzka mezi manažerem a podřízeným, na které se probírají pracovní záležitosti.

Performance review – součást neustálého dialogu mezi manažery a zaměstnanci. Během hodnocení se probírá současný výkon, minulé výsledky a plány do budoucna.

Scrum – přístup k řízení projektů pro agilní vývoj softwaru. Scrum klade důraz na kontrolu kvality procesu vývoje.

Waterfall – klasický model, který se používá v životním cyklu vývoje systému k vytvoření systému s lineárním a sekvenčním přístupem. Tento model je rozdělen do různých fází a výstupy jedné fáze se používají jako vstupy pro další fázi.

Backlog – seznam úkolů potřebných k podpoře hlavního strategického plánu.

Scrum poker – herní metoda, kterou vývojové týmy používají k odhadování rozsahu úkolů řízení projektu. Tyto odhady vycházejí z názorů celého týmu.

Release – distribuce finální verze aplikace. Vydání softwaru může být veřejné nebo neveřejné. Představuje počáteční generaci nové nebo aktualizované aplikace. Vydání předchází distribuce alfa verze a poté beta verze softwaru.

Společnosti

Outsourcing – obchodní postup, při kterém si společnost najímá třetí stranu, aby pro ni vykonávala úkoly, operace nebo služby.

Outstaff – model náboru na dálku, při kterém externí dodavatel poskytuje vyhrazenou skupinu IT odborníků jako vzdálený zdroj pro velkého klienta nebo IT projekt.

Product company – společnost, která vyvíjí jediný produkt – software určený k prodeji uživatelům.

HR

Counter-offer – odpověď zaměstnavatele na nabídku zaměstnance od jiné společnosti.

Onboarding – zavedení a nástup nového zaměstnance do organizace.

Overtime – práce nad rámec pracovní doby.

Offer – nabídka práce.

Relocate – stěhování do místa trvalého bydliště v souvislosti se zaměstnáním.

Remote – práce na dálku, forma práce mimo kancelář.

Sabatikl – tvůrčí volno neboli doba, během níž je zaměstnanec mimo svou běžnou práci a může odpočívat, cestovat, provádět výzkum apod. Zaměstnavatel tuto nepřítomnost obvykle hradí nebo přinejmenším zachovává zaměstnanci pracovní místo.

Switcher – IT profesionál, který přišel do IT z jiných oborů.

Skills – dovednosti (znalosti a schopnosti).

Feedback – způsob, jak hodnotit vykonanou práci nebo procesy. Zpětná vazba je způsob, jak porozumět potřebám, požadavkům a výkonnosti zaměstnanců v organizaci.

Autor: Maria Krasinskaya

Více článků
Zjisti, proč je cloud computing důležitý pro firmy a jak ti Azure zefektivní vývoj i nasazení aplikací a služeb
Rozhovor s odborníkem na cloudovou službu Microsoft Azure.