Moderní trendy v Python vývoji | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Moderní trendy v Python vývoji

Moderní trendy v Python vývoji

10 důvodů proč držet krok s Pythonem

Python se díky své uživatelské přívětivosti stal jedním nejoblíbenějších programovacích jazyků, které jsou žádané napříč různými společnostmi. Dnes Python využívají technologičtí giganti jako jsou Amazon, Facebook, Instagram a Uber k vytváření aplikací a webových platforem.

V dnešním článku se zaměříme na to, kam se Python jako programovací jazyk do budoucna posouvá.

10x proč má Python pro tebe smysl

1. Python je skvělou volbou, pokud tě zajímá machine learning a data science.
2. Pro strojové učení a AI využiješ knihovny, jako je TensorFlow, NumPy a Pandas.
3. Python je nejen objektově orientovaný, ale podporuje funkcionální programování a procedurální paradigma.
4. Složité úlohy dokážeš naprogramovat na několika řádcích.
5. Má otevřený zdrojový kód a rozsáhlou podporu knihoven.
6. Snadno se učí, je flexibilní a má všestranná řešení pro vývoj webových aplikací.
7. Je efektivní, rychlý, přenosný a spolehlivý.
8. Python je široce používán v technologii IoT, která posiluje automatizaci a konektivitu.
9. Je považován za nejlepší akademický programovací jazyk.
10. Rychle roste, v roce 2022 jeho uživatelská základna vyrostla o 70 %.

Seznam Python trendů pro následující období

Teď, když jsme ti trochu připomněli, proč je Python populární, tak se vrhneme na trendy, které budou rezonovat i v následujících letech.

1. Vývoj webových aplikací

Python je jasnou volbou, pokud jde o vývoj webových stránek. Podílí se na tom jeho základní vlastnosti a funkce, které jsou volně dostupné, zdarma, a především jde o plně open-source řešení.

Velkou výhodou a důležitou vlastností Pythonu je možnost propojovat webové stránky a aplikace s různými řešeními. Ty se dají napojit na cloudové služby nebo internet of things (IoT), což je díky Pythonu velmi jednoduché a vývojářům umožňuje lepší integraci.

2. Vývoj her

Kouzlo Pythonu tkví v jeho uživatelsky přívětivých možnostech navrhování a programování. Díky tomu se stává ideální volbou pro projekty v rané fázi vývoje. Jeho intuitivní syntaxe umožňuje programátorům soustředit se na základní aspekty programování her, místo aby využívali složitější programovací jazyky.

Řada oblíbených her, jako jsou World of Tank, Battlefield, The Sims nebo Snake Game, byly vytvořeny pomocí Pythonu. S tím, jak se tento programovací jazyk vyvíjí kupředu, můžeme očekávat, že AAA hry budoucnosti budou obsahovat prvky umělé inteligence (AI), virtuální reality (VR), smíšené reality a rozšířené reality (AR).

3. Vizualizace dat

Vizualizace dat pomocí tabulek a grafů je pro vývojáře v jazyce Python zásadní pro rychlé pochopení složitých dat. Pomáhá při přijímání informovaných rozhodnutí a získávání silných poznatků. V oblasti vývoje se pak dají využít při rozvoji strojového učení a umělé inteligence.

Mezi oblíbené knihovny pro vizualizaci dat patří:

  • Matplotlib má rozmanité možnosti 2D vykreslování, grafů rozptylu a histogramů. 
  • Seaborn poskytuje rozhraní vyšší úrovně pro atraktivní statistickou grafiku.
  • Plotly je známá pro interaktivní vizualizace ve webových aplikacích. 
  • Bokeh se zaměřuje na interaktivitu a dynamickou grafiku.

Zvládnutí vizualizace dat je pro vývojáře v jazyce Python důležitou dovedností, která je nedílnou součástí procesu vývoje. Vyzbrojeni správnými nástroji mohou vývojáři efektivně zkoumat data, odhalovat vzorce a přijímat lepší rozhodnutí pro vylepšení svých produktů a služeb.

4. Věda o datech

Pro rok 2023 a 2024 je jednou z nejžádanějších profesí, kterou budeš chtít vykonávat,  oblast datových věd. Python a univerzální aplikace se při práci s daty a jejich analýzou může pochlubit mnoha výhodami.

Programovací jazyk nabízí rozsáhlé knihovny kompatibilní s jinými jazyky a je snadné pochopit, proč se Python stal klíčovým nástrojem. Python bezpochyby zahajuje revoluci ve světě data science. Níže ti představíme čtyři základní knihovny, které je pro datovou vědu potřeba znát:

  • NumPy: Usnadňuje různé statistické a matematické operace; používá se například v maticích a polích.
  • Pandas: Tato knihovna se maximálně využívá pro správnou práci s datovými soubory a pro manipulaci s daty.
  • Matplotlib: Knihovna umožňuje vytvářet interaktivní vizualizace v jazyce Python. Používá se v datové vědě a datové analytice, ve vědeckém výzkumu apod.
  • Scikit-learn: Používá se k návrhu statistického modelování, klasifikaci dat a studiím strojového učení.

5. Umělá inteligence

Role Pythonu v oblasti AI ukazuje, že analýza a zpracování objemných dat má význam v dnešní době. Rozklíčování objemných a složitých dat přinese klíčové poznatky pro tvůrce modelů umělé inteligence, která dokáže zlepšit efektivitu a zvýšit produktivitu.

6. Strojové učení

Stokové učení je podmnožinou AI, které se používá k vytváření a trénování softwarových modelů pomocí dostupných dat, na jejichž základě zpracovává další data za účelem vytváření předpovědí nebo k odvození poznatků. 

Programovací jazyk Python se využívá ve firmách zabývajících se strojovým učením k vývoji inovací ML a rozvoji společnosti. Kromě toho také umožňuje IT profesionálům provádět složité a zásadní postupy pro jejich úkoly, s čímž pomáhá celá řada knihoven.

7. Internet věcí (IoT)

Pomocí jazyka Python můžeme snadno shromažďovat, analyzovat, organizovat a zpracovávat data ze zařízení IoT pomocí cloudu. Tyto cloudové služby pak využívají strojového učení. Kompatibilita Pythonu s cloud computingem zvyšuje jeho možnosti v aplikacích internetu věcí.

Knihovny, jako je Raspberry-Pi, která se používá k ovládání vstupně-výstupních portů a k psaní skriptů kódu, Py-Board, což je mikrokontrolér, jenž se používá pro vývoj elektroniky. Hlavním důvodem, proč se Python používá pro technologii IoT, je to, že má vyšší interpretační schopnost a dynamiku.

8. Cloud computing

Hlavním účelem cloudu je zálohování, ukládání, hostování webových stránek, streamování atd. Python dokáže všechny tyto činnosti provádět efektivním způsobem a rychle, protože nabízí rychlejší analýzu a organizaci dat.

Knihovny, jako je Pi-cloud, která se používá k monitorování a sledování cloudu, ale nejprve musíme integrovat jazyk Python do výpočetního systému AWS nebo Google cloud, abychom mohli pokračovat dále.

Neztrácej čas a sleduj trendy

Python je výkonný programovací jazyk a jeho vývoj jde neustále kupředu. Vývojářům nabízí širokou škálu možností, od strojového učení až po cloud computing. V následujících letech budou trendy vývoje v jazyce Python nabývat na významu, proto je nutné sledovat nové nástroje a rámce, které se mohou objevit.

Pochopením nadcházejících trendů ti pomůže udržet si náskok, pokud se chceš věnovat těmto oblastem. Vyzkoušej jeden z našich kurzů zaměřených na Python a najdi uplatnění v oblasti data science a AI.

Autor: Martin Šlat

Více článků
A proč je užitečná pro každého, kdo pracuje s computer vision
Kde můžeš začít navazovat vztahy s lidmi se zájmem o IT?