Tomáš Čejka: Vizuální stránka prodává, je třeba ji mít vyladěnou | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Tomáš Čejka: Vizuální stránka prodává, je třeba ji mít vyladěnou

Tomáš Čejka: Vizuální stránka prodává, je třeba ji mít vyladěnou

Rozhovor s expertem na vývoj iOS aplikací

Aplikace z App Store nám umožňují komunikovat, pracovat, učit se a bavit se. Ale co stojí za vývojem aplikace, která se dostane do rukou milionů uživatelů?

A jaká je pracovní náplň vývojáře, který tyto aplikace tvoří? Abychom pochopili tento vlivný obor, pozvali jsme si k rozhovoru Tomáše Čejku, experta na vývoj iOS aplikací, který se s námi podělí o své zkušenosti, perspektivy a rady pro budoucí generace vývojářů.

Tomáš Čejka

S více než 14 lety zkušeností ve vývoji aplikací pro iOS představuje Tomáš Čejka leadera a lektora v jednom. Tomáš je vedoucí velkého týmu v renomované agentuře a externí lektor na VŠE a Mendelově univerzitě a inspirativně působí na komunity vývojářů v iOS systémech.

Jeho kariéra, která zahrnuje úspěšné projekty pro americký trh a zkušenosti v optimalizaci databází a vývoji webů, dokládá jeho schopnosti přizpůsobit se a vést inovace v rychle se měnícím prostředí technologií.

V dnešním rozhovoru se podíváme do světa iOS vývoje s expertem, který nejenže pomáhá budoucí generaci vývojářů, ale sám neustále expanduje hranice mobilních aplikací. Připoj se k nám na cestě za pochopením umění, vědy a filozofie stojící za vývojem aplikací pro iOS a přečti si rozhovor s Tomášem.

Co vás přivedlo k vývoji aplikací na iOS a k vaší pozici vedoucího iOS týmu v agentuře STRV?

Kolem roku 2009 měl kamarád reklamní agenturu a jeden jejich zákazník poptával vývoj mobilní aplikace. Měl jsem už praxi z programování a nebylo tak obtížné naučit se ObjC a novou platformu. Bonusem aplikace je, že byla pro první iPad a měla velmi specifické uživatelské rozhraní. Dodnes mám video z aplikace a na tu dobu a možnosti vypadá skvěle.

Existují nějaké specifické oblasti v procesu vývoje iOS, které bývají pro vývojáře přecházející z jiných platforem náročnější?

Složitost a přizpůsobení uživatelského rozhraní. Mobilní aplikace je přece jen většinou tváří složitějších operací na serveru. Zároveň, vizuální stránka „prodává“ a je třeba ji mít vyladěnou.

Programovací jazyk Swift byl představen v roce 2014. Jak vnímáte jeho vývoj z pohledu vývojáře?

Swift byl obrovským skokem vpřed. Jedná se o moderní jazyk, který inspiroval ostatní, a nabízí skvělou, čitelnou syntaxi. Jak to bývá, první verze měly své mouchy a chyběla mu dostatečná podpora, takže jsem ho plně začal používat v produkci až téměř o dva roky později.

V čem vidíte výhody Swiftu oproti jiným multiplatformním jazykům?

Nevím jestli to nazvat výhodou, ale základní charakteristiky jazyka. Silně typovaný, kompilovaný a open source.

Jaký dopad má podle vás vývoj a popularita SwiftUI na tradiční přístupy k UI/UX designu v iOS aplikacích?

SwiftUI díky náhledům umožňuje velmi rychlé prototypování, což nyní zvládá i UIKit. Nesmíme opomenout ani deklarativní přístup, kdy nás zajímá, co chceme zobrazit, a méně řešíme, jak toho docílit.

Jaké nové možnosti otevírá pro vývojáře iOS integrace s ostatními produkty Apple, jako jsou Apple Watch nebo HomeKit?

Zjednodušeně řečeno, ostatní Apple platformy lze do jisté míry brát jako frameworky, které poskytují specifické funkce a služby, ale také mají své limity. Uživatelské rozhraní se může lišit. Myslím si, že při osvojení jazyka Swift a porozumění základům vývoje pro iOS je adopce dalších Apple platforem poměrně snadná.

Jaké jsou vaše zkušenosti s Machine Learning frameworky dostupnými pro iOS, jako je Core ML, a jak vidíte jejich využití v budoucích aplikacích?

Ačkoliv Apple poskytuje nástroje na vytváření modelů, v praxi jsem se setkal spíše s tím, že model dodává přímo ML inženýr. Častěji se ML používá na serveru, než na zařízení, což je dáno potřebou doučování a podpory více platforem - web, Android atd.

V poslední době je však snaha využívat více výkon mobilního zařízení a ušetřit si náklady spojené s provozem infrastruktury, které jsou vyšší, a hodně se s ML na zařízení experimentuje.

Právě vyšlo iOS 17.4, které přináší několik zásadních novinek v rámci DMA pro obyvatele EU. Vidíte to jako překážku, která by mohla komplikovat vývoj aplikací?

Osobně zastávám názor, že o prosazené změny nebude mezi uživateli velký zájem. Pro vývojáře to znamená klasicky nějakou konfiguraci navíc, ale nic, s čím bychom si neporadili.

Jak vnímáte příchod Vision OS do Apple ekosystému a co si myslíte, že bude klíčové pro vývojáře pro tuto platformu?

O Vision Pro se skutečně mluvilo léta. Když Apple něco vydá, obvykle to znamená, že čekal na správný moment na trhu nebo chtěl dosáhnout určité kvality produktu. VR/AR brýle jsou na trhu již několik let, ale dosud nedošlo k jejich masivnímu rozšíření. Co se týče hardwaru, Vision Pro je opravdu výkonný a sofistikovaný přístroj.

Z pohledu byznysu se domnívám, že brzy můžeme zaznamenat využití Vision Pro pro výuku, nákupy nebo návštěvy v muzeích. Z pohledu vývojáře bude s rostoucí popularitou AR/VR technologií narůstat poptávka po zkušenostech s AR/VR programováním, a to nejen ve Swiftu, ale například i v Unity.

Do popředí se dostávají tzv. Instant Apps, které jsou nejčastěji odkazem na webovou aplikaci. Vidíte v tomto trendu budoucnost a jaký vliv by to mohlo mít na iOS vývoj?

App Clips jsou s námi již několik let a existuje spousta případů, ve kterých mají skvělé využití. Bohužel jejich vývoj je spíše okrajovou záležitostí a v rámci produktových rozhodnutí jim bývá přiznávána spíše nižší priorita.

Jaké výzvy může přinést integrace generativní umělé inteligence do iOS aplikací z hlediska uživatelského zážitku a ochrany soukromí?

S ochranou soukromí může být problém, protože většina lidí není opatrná ani v konvenčním online světě. Uživatelské rozhraní se může zásadně změnit a čím dál více bude běžné komunikovat v přirozeném jazyce. Siri kombinovaná s ChatGPT a s využitím personifikovaných vzorů chování může vést k vysokému nárůstu produktivity.

Svět vývoje iOS aplikací: Neomezené možnosti

Vývoj iOS aplikací je o mnohem více než jen psaní kódu. Je to o vášni, neustálém učení, inovacích a překonávání výzev. Tomáš nám ukázal, že vývoj aplikací je kolaborativním úsilím plným kreativity a technické dovednosti, a že úspěch vyžaduje jak hluboké technické znalosti, tak schopnost vidět větší obrázek.

Vývoj iOS aplikací představuje svět plný možností, kde každý může přispět svým dílem k tvorbě něčeho skutečně výjimečného. Připoj se k nám v neustálé honbě za inovací, zaregistruj si kurz iOS developer a zjisti, kam tě tvá kreativita může zavést.

Více článků
Kam se dnes posouvají technologické hranice robotiky?
Kybernetická hrozba budoucnosti, na kterou je třeba se připravit