Tomáš Foltýn: Manažer s nepřehlédnutelným otiskem ve světě IT | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Tomáš Foltýn: Manažer s nepřehlédnutelným otiskem ve světě IT

Tomáš Foltýn: Manažer s nepřehlédnutelným otiskem ve světě IT

Manažer, který se nebojí přijímat výzvy a sdílet svá řešení. Jak vidí budoucnost řízení IT projektů?

Z Java vývojáře manažerem IT projektů České spořitelny

Tomáš Foltýn je úspěšným IT manažerem pro vývoj retailových produktů v České spořitelně. Vystudoval Informační technologie na Českém vysokém učení technickém v Praze a později získal titul MBA na Vysoké škole ekonomie a managementu. Po několika letech vývoje vývoje webových aplikací přeskočil z role vývojáře do role manažera. Za posledních 15 let se vypracoval z pozice teamleadera do pozice TOP manažera České spořitelny a dnes má pod sebou více než 200 lidí.

Jako IT manažer pro vývoj retailových produktů v České spořitelně nejenže přispívá k pokroku a inovacím ve své oblasti, ale také hraje klíčovou roli v budování silného digitálního otisku této banky. 

Manažer IT projektů jako dirigent orchestru

Když mluvíme o IT, často se nám v mysl vybaví obrazy kódu, vývoje software a hardwarových inovací. Ale existuje jedna složka, která často zůstává neviditelná, ačkoliv je klíčová pro úspěch jakéhokoli technologického podniku - projektový management. 

Ať už jste projektový manažer, který je nový v oblasti IT, nebo se pohybujete v oboru jako podnikatel, a nyní se poprvé potýkáte s IT projektem, možná se ptáte: proč je projektový management v IT tak důležitý? 

Projektový manažer v IT je jako dirigent orchestru. Koordinuje a řídí práci celého týmu, komunikuje s odděleními, udržuje projekt na správné cestě a zajišťuje, aby všechny cíle byly splněny včas a v rámci rozpočtu. Taková role vyžaduje schopnost vidět "velký obraz", zatímco současně sledovat detaily. Pokud se vám to zdá jako ohromující úkol, nemějte strach: každý z nás někde začínal. 

Co říká na začátky Tomáš Foltýn? S názory a doporučeními úspěšného projekťáka z České spořitelny se můžete setkat v našem rozhovoru, nebo následně tváří v tvář v online kurzu manažera IT projektů.

Co si myslíte, že by měli mladí vývojáři, business analytici a testeři získat za zkušenosti a dovednosti, aby byli úspěšní ve (vašem) IT týmu?

“Základem je dobře ovládat svoje řemeslo, to nejde bez neustálého sledování trendů a neustálého učení. Znát řemeslo ale také znamená porozumět potřebám týmu a okolních řemesel. V praxi to znamená, že neustále rozšiřujete svoje kompetence i mimo hlavní řemeslo, říká se tomu T-shape.”

Jaké byly největší výzvy při přechodu z pozice vývojáře do role IT manažera?

“Určitě to bylo osvojení základních manažerských soft skills/hard skills. Manažer musí mnohem více řešit people management, komunikaci, vyjednávání a řešení konfliktních situací. Na začátku to pro mne bylo neustálé vystupování z komfortní zóny”

Které zkušenosti a dovednosti považujete za nejdůležitější pro úspěšného IT manažera?

“Ohledně zkušeností, tak nejdůležitější je střídat projekty a ideálně si prožít nějaké projektové průšvihy, tam se toho naučíte nejvíce. Ohledně dovedností, tam je to jednoznačně houževnatost, vytrvalost a flexibilita.”

Jaké metody a nástroje používáte pro efektivní řízení projektů v IT a jak se to promítá do vaší práce v České spořitelně?

“Základem je Atlassian Jira, kde je evidována veškerá práce týmu a vazby mezi týmy a aplikacemi. Každé ráno máme týmový standup u Jira dashboardu, kde řešíme denní agendu projektu a stav úkolů jednotlivých členů týmu.”

Jak se podle vás bude vyvíjet role projektového manažera v IT v nadcházejících letech?

“Trend už je asi viditelný dnes, bez projektových / delivery manažerů se v budoucnu neobejdeme. Mění se ale skillset, daleko více je to o leadershipu a schopnostech pracovat s týmem v hybridním režimu.”

Kurz projektového managementu v IT

Prozkoumejte řízení informačních technologií právě s Tomášem Foltýnem, který je lektorem našeho nového kurzu. Svět IT je fascinující a dynamický, ale také plný výzev. Ať už jste nováčkem v oblasti projektového řízení, zkušeným profesionálem, který se potýká s novými výzvami, nebo podnikatelem, který se poprvé ponořuje do světa IT, náš nový kurz projektového manažerství v IT je navržen pro vás.

Je obecně známo, že řízení IT projektů je komplexní úkol. Může být obtížné porozumět technickým pojmům, správně řídit tým a koordinovat různé aspekty projektu. Co kdybychom vám řekli, že máme řešení, které vám umožní překonat tyto výzvy a dosáhnout úspěchu?

Náš kurz projektového řízení v IT je navržen tak, aby vám pomohl zvládnout nejen základní, ale i pokročilé aspekty řízení IT projektů. Ať už se potýkáte s IT terminologií, nejste si jisti, jak správně řídit IT projekt, nebo se chcete ponořit do světa IT a změnit své směřování, náš kurz Projektového managementu v IT je přesně to, co vaše kariéra potřebuje.

Buďte lídrem, kterého byste sami následovali

Staňte se manažerem IT projektů, kterého kolegové respektují a váží si jeho řízení. Buďte průkopníky, inovátory a soustřeďte se na rozvíjení vašich silných stránek. S lekcemi vedenými Tomášem Foltýnem, budete mít všechny potřebné znalosti a nástroje k tomu, abyste se stali skvělým manažerem a projektovým lídrem v jednom z nejvíce dynamických odvětví.

Více článků
A proč je užitečná pro každého, kdo pracuje s computer vision
Kde můžeš začít navazovat vztahy s lidmi se zájmem o IT?