TOP 10 AI startupů, které se vyplatí sledovat | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
TOP 10 AI startupů, které se vyplatí sledovat

TOP 10 AI startupů, které se vyplatí sledovat

Čekají nás kvůli technologickému pokroku společenské změny?

Umělá inteligence je tu s námi řadu let, ale největší boom zažila minulý rok, kdy společnost OpenAI veřejnosti zpřístupnila svůj jazykový model ChatGPT. Od té doby jsi mohl*a zaznamenat řadu toolů, které využívají AI, což výrazně mění způsob toho, jak budeš v následujících letech pracovat.

Vývoj umělé inteligence jde raketově kupředu. V článku se podíváme na 10 zajímavých startupů, které už jsi nejspíš využil*a, anebo ti představí směr, jakým se umělá inteligence bude v následujících letech ubírat. Pohodlně se usaď a zjisti, co v tuhle chvíli AI dokáže. 

1. People.ai

Založeno: 2016
Oblast: Obchod

V rámci obchodních aktivit existuje AI startup People.ai. Nenech se zmást názvem, jenž může zpočátku evokovat něco zcela odlišného. Společnost nabízí platformu, která pracuje s daty z oblasti obchodních aktivit firmy. Platforma People.ai transformuje informace do klíčových poznatků, které se dají využít v rámci prodeje, marketingu i pro provozní týmy.

Umělá inteligence funguje tak, že analyzuje data a transformuje je do srozumitelných poznatků. Díky tomu se dají vybrané procesy výrazně zlepšit. Platforma People.ai ulehčuje rozhodování (kam a na koho se v rámci prodeje zaměřit), a tak se mohou obchodní zástupci věnovat nejdůležitějším klientům.

Kromě toho je platforma People.ai navržena tak, aby se snadno používala. Dá se integrovat s oblíbenými prodejními nástroji, jako jsou Salesforce, Slack a Zoom. Zpracovaná data také poskytují příležitosti k rozvoji dovedností a nastavení kariérní cesty zaměstnanců.

S čím platforma People.ai dokáže pomoci?

  • Zvýšení produktivity: People.ai automatizuje manuální zadávání dat a poskytuje přehled v reálném čase, takže se obchodní týmy mohou soustředit na prodej namísto administrativních úkolů.
  • Zlepšení přesnosti předpovědí: Platforma poskytuje kompletní přehled o prodejním funnelu, což obchodním týmům umožňuje přijímat rozhodnutí založená na datech a zlepšit přesnost předpovědí.
  • Optimalizace prodejní výkonnosti: Poskytuje přehled o výkonnosti prodeje, což prodejnímu týmu umožňuje identifikovat oblasti pro zlepšení a optimalizovat prodejní proces.

2. OpenAI

Založeno: 2015
Oblast: Jazykový model a generátor obrázků 

Jeden z nejsledovanějších startupů světa, OpenAI, není třeba dlouhosáhle představovat. Ve světě vzbudil boom v listopadu 2022, a to především díky generativnímu jazykovému modelu ChatGPT a vytrénovanému modelu Dall-E, který dokáže generovat obrázky. Cílem společnosti OpenAI je vytvořit bezpečnou a světu prospěšnou AGI.

ChatGPT dokáže vytvářet různé typy textů na základě uživatelovo požadavku (tzv. promptu). Ve verzi 4 tak umí pracovat s textem, kódem, různými rozšířeními, vloženým obrázkem a především má oproti předešlé a bezplatné dostupné verzi GTP 3.5 přístup k internetu.

3. Viz.ai

Založeno: 2016
Oblast: Zdravotní péče

Startup Viz.ai se zaměřuje na využití umělé inteligence ve zdravotnictví. Cílem je zrychlení zdravotnické péče, poskytnout pacientovi potřebnou léčbu včas a zachránit jeho život. Technologie Viz.ai umí detekovat varovné příznaky onemocnění, která se mohou objevit na snímcích pacientů a tak okamžitě upozornit zdravotní personál i lékaře.

Algoritmy Viz.ai dokážou diagnostikovat hypertrofickou kardiomyopatii. Zaměřit se umí na okluzi velkých cév či intrakraniální krvácení. AI dokáže analyzovat lékařská data, včetně CT snímků, EKG, echokardiogramů a dalších, a poskytuje tak v reálném čase náhled a automatizované hodnocení, které urychluje diagnostiku a léčbu.

4. Stability AI

Založeno: 2019
Oblast: Vizuální umění a obsah

Dalším startupem, který se zabývá generováním obsahu je společnost Stability AI. Ta cílí na vývoj komplexní řady nástrojů pro tvorbu obsahu. Mezi ně patří Stable Diffusion, jenž se zaměřuje na vytváření realistických obrázků, ale i uměleckých děl na základě textu. Jde o jeden z nejpreciznějších nástrojů v této oblasti.

Startup ve svém portfoliu má řadu dalších modulů. Stable Audio umožňuje pomocí AI generovat hudbu i zvukové efekty. V nabídce je i řada jazykových modelů, které se zaměřují na kreativní texty, generování obsahu v tabulkách nebo pro psaní kódu. Posledním a zároveň nejzajímavějším projektem ve Stability AI je Stable Video, jenž míří na generování videa pomocí promptů a jde o první model svého druhu.

5. Observe.AI

Založeno: 2017
Oblast: Zákaznická péče

Startup Obrerve.AI nabízí nástroj pro kontaktní centra. Umělá inteligence je tu použita pro sledování jak hlasové, tak psané konverzace se zákazníkem. Na základě těchto údajů pomáhá platforma Intelligent Workforce Platform transformovat opakující se procesy tak, aby byly efektivní a zvýšily příjmy a retenci zákazníků.

AI platforma se také zaměřuje na zaměstnance. Umělá inteligence analyzuje interakce napříč kanály, aby pomohla zlepšit výkon, zajistila potřebnou kvalitu, vytipovala nové příležitosti k získání příjmů a pomohla s osobním rozvojem.

6. Ocrolus

Založeno: 2014
Oblast: Zákaznická péče

Místo toho, aby banky a úvěrové instituce procházely stohy dokumentů a zjišťovaly, zda si žadatel zaslouží půjčku, může Ocrolus udělat vše za ně. Společnost využívá umělou inteligenci a strojové učení k automatizaci procesu upisování úvěrů.

Tím, že AI analyzuje dokumenty, data a poskytuje finančním institucím potřebné informace o kandidátovi. Ocrolus může zrychlit proces poskytování půjček a přispět k rychlejšímu a objektivnějšímu rozhodnutí pro všechny zúčastněné strany.

7. Stellar AI

Založeno: 2021
Oblast: Virtuální asistenti a chatboti

Stellar AI je singapurský startup, který nabízí hlasové roboty, chatboty a řešení pro zapojení zákazníků s využitím umělé inteligence. Společnost trénuje své chatboty na modelech lidského jazyka, aby jim umožnila přesné napodobování lidské komunikace. To zajišťuje profesionálnější a personalizovanější interakci se zákazníky.

Stellar AI automatizuje generování nových a potenciálních zákazníků pro vybrané oblasti podnikání – od pojištění přes správu nemovitostí až po B2B produkty. Hlasoví roboti společnosti Stellar AI umožňují podnikům zlepšit interakci se zákazníky a generovat více leadů, čímž zvyšují obchodní růst.

8. Midjourney

Založena: 2021
Oblast: Generování obrázků

Midjorney není třeba dlouze představovat. Jde o nezávislý a samostatně financovaný projekt. V současné době jde o nejznámější a nejpůsobivější generátor obrázků na bázi umělé inteligence.

Platforma funguje prostřednictvím bota na oficiálním Discord serveru, kde si uživatelé pomocí promptů mohou generovat obrázky na základě svých podnětů. Vytvořit se tak dají jak umělecké až fantaskní ilustrace, tak realistické fotografie, které při správném zadání promptu působí jako z dílny profesionálního fotografa.

9. Abnormal Security

Založena: 2021
Oblast: Kyberbezpečnost

Abnormal Security je společnost zabývající se zabezpečením elektronické pošty. Chrání podniky a organizace před cílenými e-mailovými útoky. V rámci firemní kyberbezpečnosti řeší nejčastější rizika, s nimiž se můžeš setkat, jako je phishing, malware, ransomware, sociální inženýrství, vydávání se za vedoucí pracovníky, kompromitace dodavatelského řetězce, kompromitace interních účtů, spam a další.

Abnormal Security využívá behaviorální umělou inteligenci, která používá strojové učení k detekci varovných signálů, jako jsou změny tónu nebo naléhavé faktury. AI z dílny Abnormal Security je vyškolena tak, aby dokázala odhalit podvodné chování prostřednictvím internetové komunikace.

10. Grammarly

Založeno: 2009
Oblast: Jazyková korektura

Grammarly je nástroj na kontrolu anglické gramatiky a pravopisu, jenž využívá umělou inteligenci k poskytování návrhů a vylepšení psaného textu. Tento pokročilý systém kombinuje gramatická pravidla a vzory s metodami strojového učení, hlubokého učení a zpracování přirozeného jazyka.

AI asistent Grammarly je nyní vybaven generativní AI, která rozumí kontextu a preferovanému stylu psaní uživatele. Umožňuje generovat nápady, přepisovat a odpovídat  na kontextuální otázky. 

Nenech si ujít vlnu AI

Bez sebemenších pochyb je zřejmé, že AI bude čím dál více zasahovat do našich pracovních i osobních životů. Nenech si ujet vlak a nezapomeň sledovat novinky ze světa umělé inteligence, ale také s ní začni pracovat. Pokud hledáš deep dive do fungování AI, pak vyzkoušej náš kurz Praktické využití umělé inteligence.

Autor: Martin Šlat

Více článků
A proč je užitečná pro každého, kdo pracuje s computer vision
Kde můžeš začít navazovat vztahy s lidmi se zájmem o IT?