Jan Hůda: Kdy AI NPC budou mainstreem | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Jan Hůda: Je otázkou času, kdy AI NPC budou mainstreem

Jan Hůda: Je otázkou času, kdy AI NPC budou mainstreem

Rozhovor s expertem na vývoj her v Unity

Unity se stala klíčovým nástrojem v rukou herních vývojářů po celém světě. Je to platforma, která umožňuje tvůrcům realizovat jejich vize a převádět kreativní nápady do digitální reality. Dnes se zaměříme na to, co dělá Unity tak výjimečnou a jak se stala základním kamenem pro mnohé úspěšné hry.

Unity – multiplatformní zdroj herních inovací

Unity představuje fascinující univerzum, kde technologie splývá s uměním a kreativitou a otevírá neomezené možnosti pro vývojáře her po celém světě. Jednou z největších výhod Unity je jmultiplatformní podpora, která umožňuje vývojářům dosáhnout širokého spektra hráčů bez potřeby přepisování kódu pro každou platformu. To otevírá dveře k experimentování a inovacím, umožňuje vývojářům rychle reagovat na tržní trendy a přizpůsobit se různým požadavkům hráčů. 

A koho povolanějšího si pozvat na představení světa game developmentu v Unity než experta a našeho lektora kurzu Unity Jana Hůdu.

Jan Hůda

S více než 15 lety zkušeností ve vývoji softwaru a desetiletou praxí v Unity je Jan  uznávaným odborníkem, který prošel zajímavou profesní cestou od vývoje pro Android po seniorní pozice ve známých herních studiích v Berlíně. Jeho současná role Senior Unity Developera v Moon Active zahrnuje vedení vývoje 3D mobilních her, aplikaci lean a agile metodik a spolupráci na designu a implementaci herních prvků.

Honza má bohaté zkušenosti z Kolibri Games, nyní součást Ubisoftu, a Huuuge Games, kde se věnoval klíčovým projektům a mentorství. Svými zkušenostmi a dovednostmi se snaží inspirovat nové generace vývojářů a sdílet s nimi svou vášeň a radosti z herního vývoje.

V rozhovoru se podíváme na zkušenosti Honzy s vývojem v Unity. Budeme se zabývat budoucností herního vývoje, rostoucí rolí umělé inteligence a strojového učení a kontroverzními kroky představenstva Unity.

Co vás přivedlo k vývoji her a specificky k práci s Unity?

Obecně mě hry vždycky bavily a k tomu mě bavilo něco tvořit. Ještě než jsem měl první počítač, jsem si na papíře kreslil různé herní mechaniky a levely pro hry. Unity mě pak přitáhla tím, že byla zdarma a po internetu byla spousta tutoriálů. Je to jeden z nejpřístupnějších enginů pro tvorbu her a umožnil mi přičichnout k hernímu vývoji, když mi bylo asi 16.

Můžete sdílet nějaké zajímavé zkušenosti z vaší práce v Berlíně, hlavním městě startupů a game developmentu?

Obecně je v Berlíně velká komunita herního vývoje, takže pokud má člověk zájem, děje se spousta eventů jako game jamy, konference a hackatony.

Moje první firma, Kolibri, dělala hromadu teambuildingových akcí a opravdu se o nás v tomto směru starala dobře. Nešlo jen o game jamy, asi největší highlight byl, když jsme celá firma (v té době cca 100 lidí) odletěli na 4 dny na Tenerife.

Jaké jsou podle vás klíčové dovednosti pro herního vývojáře pracujícího s Unity?

Asi nejdůležitější je chovat se jako člen týmu, a ne jako sólista. Psát kód tak, aby byl čitelný pro ostatní programátory a na plánovacích schůzkách se vyjadřovat tak, aby tomu rozuměli i neprogramátoři.

Pokud je někdo sólo vývojář, tak je nejdůležitější dobře odhadnout velikost projektu. Je nutné naplánovat si malé a dosažitelné cíle a nepodléhat tendenci přidávat různé vychytávky, které stojí spoustu času a nakonec můžou projektu spíše uškodit.

Co si myslíte o kontroverzním kroku Unity z minulého roku, kdy původně plánovala účtovat vývojáře za jednotlivá stažení vyvíjených her?

Bylo to nepromyšlené a ani čistě matematicky by to nefungovalo. Nikdy by to nemohlo v původním znění vyjít v platnost. Proti tomuto rozhodnutí a zejména některým detailům se zvedla obrovská vlna protestů a Unity opravdu ten původní plán upravila, aby dával větší smysl. Nějakou škodu to napáchalo, několik vývojářů skočilo přes palubu, celkově se ale situace poměrně zklidnila.

Pro mnoho firem a jednotlivců možnost přejít na jiný engine ani není - nebylo by prakticky proveditelné konvertovat projekty a rekvalifikovat všechny zaměstnance, takže se s podobnými kroky musí smířit. Mnoho sympatií si tak ale Unity nevytvoří.

Jaký vliv má podle vás komunita vývojářů na vývoj a inovace v Unity? Cítíte nějaké změny po otřesech z kontroverzních kroků Unity z posledních let?

Unity je na vývojářích závislá, stejně jako mnoho profesních vývojářů je závislých na Unity. Je to komplikovaný vztah s mnoha třecími plochami. Vesměs bych řekl, že Unity má dobrou zákaznickou podporu a snaží se vyhovět četným potřebám komunity, jak profesionálům, tak laikům. Jednou začas ale přiletí z vrcholného vedení nějaký šrapnel jako to monetizační rozhodnutí a ztratí tak plno bodů v očích komunity.

Které byste řekl, že jsou nejčastější chyby vývojářů při práci s Unity, a jak se jim lze vyhnout?

Největší škoda, kterou jsem si v začátcích napáchal já, je to, že jsem se učil v Unity odprostřed. Přeskočil jsem základy a učil se z YouTube tutoriálů, u kterých jsem jako začátečník nebyl schopen posoudit kvalitu. Začal jsem se učit špatné návyky a zlozvyky, aniž bych si toho byl vědom. Dlouho mi potom trvalo se je odnaučit, což v podstatě dalo víc práce, než neumět nic a začít se všechno učit nanovo.

To může být obecně problém s učením se čehokoliv, ale tím, jak je Unity přistupná a existuje na ní mnoho online tutoriálů pochybné kvality, je snadné se naučit věci špatně.

Jaká je podle vás budoucnost mobilních her a jak v této budoucnosti figuruje Unity?

Mobilní hry už dlouhodobě mají s přehledem největší podíl na trhu ze všech platforem (přes 50 %, víc než konzole a PC dohromady). Drtivou většinu toho dominují free to play hry (hry zdarma ke stažení, které v sobě mají reklamy a mikrotransakce). Je to proto, že počet mobilních zařízení se počítá v desítkách miliard, takže dosah je obrovský – i oproti konzolím a PC. Podíl mobilních her na trhu rozhodně nebude klesat, spíš naopak.

Unity má pro mobilní vývoj tu obrovskou výhodu, že je multiplatformní – tu samou hru snadno vydáte na Android i iOS (případně i jiné platformy, ale to je spíš vzácné), takže nemusíte udržovat dvě paralelní verze, každou pro jednu platformu. V tomto ohledu je to jasný favorit.

Jaký máte názor na využití umělé inteligence a strojového učení v herním vývoji? Myslíte, že hry s AI NPCs jsou budoucnost?

S umělou inteligencí, zejména jazykových modelů jako ChatGPT, se v nedávné době roztrhl pytel, což s sebou přineslo revoluční změny a možnosti. Já sám využívám generátory kódu (ChatGPT, GitHub Copilot) pro repetitivní nudné úkony v práci denně a nevycházím z údivu. Samozřejmě to s sebou nese některá nebezpečí a možná je naše generace u důležitého milníku a je na nás, jestli se k tomu postavíme správně a zodpovědně. Já jsem v tom optimistický.

Co se týká NPC přímo napojené na AI, už vzniká pár experimentálních projektů. Zatím jsou vysoké nároky na výpočetní výkon a zpoždění mezi hráčovou akcí a AI reakcí příliš dlouhé na to, aby to bylo pohodlně hratelné, ale určitě je jen otázka času, kdy se tohle stane mainstreamem. Otevírá to obrovskou bránu potenciálu.

Zaujala vás v poslední době nějaká hra nebo projekt vyvíjený s Unity?

Musím určitě zmínit jednu z mých nejoblíbenějších her – RimWorld. V podstatě celá hra je udělaná v Unity, nemá skoro žádné bugy a má velkou podporu modů a obsah komunity. Celý projekt dělá Unity dobrou reklamu.

Můžete popsat nějaký konkrétní problém, který jste musel řešit během vývoje hry, a jak jste ho vyřešil?

Můj problém obecně je, že se vždycky snažím být originální a dělat věci trochu nekonvenčně. Když jsem se ucházel o svoje první místo Unity vývojáře, rozhodl jsem se místo životopisu udělat krátkou hru, klikačku. S projektem jsem si poradil, mám ale trochu problém s grafikou, neboť kreslit neumím a nemám estetické cítění. Na internetu jsem se seznámil s jednou grafičkou a udělali jsme barterovou výměnu. Já jsem jí pomohl s něčím programovacím a ona mi na oplátku nakreslila grafiku do mojí hry. Myslím, že se jí to povedlo a můžete si hru vyzkoušet zde.

Kreativita a inovace s Unity

Unity není jen technologický nástroj; je to také komunita, kde se vývojáři mohou učit jeden od druhého, sdílet zdroje a spolupracovat na projektech. Toto propojení talentů a myšlenek přináší neustálý tok inspirace a zpětné vazby, což je klíčové pro růst a vývoj v jakémkoliv kreativním oboru.

Unity poskytuje vývojářům mocné nástroje pro vytváření poutavých, vizuálně atraktivních a technicky pokročilých her. Vstup do světa Unity, kde každá řádka kódu může přinést revoluci ve způsobu, jakým vnímáme a interagujeme s digitálními světy. Objev potenciál, který se skrývá v této platformě, a buď součástí komunity, jež tvaruje budoucnost digitálního entertainmentu. 

Otevíráme dveře do budoucnosti herního vývoje

Přidej se k Honzovi Hůdovi a zapiš se na kurz Unity vývojáře, který je skvělou příležitostí pro každého, kdo se chce vydat směrem game developmentu.

Pod vedením Unity experta s mnoha zkušenostmi a vášní pro obor se můžeš těšit na cestu, která tě provede od základů Unity po pokročilé koncepty, včetně využití AI ve vývoji. Je to tvá šance objevit potenciál Unity, rozvíjet své dovednosti a otevřít si dveře do vzrušujícího světa herního vývoje.

Připrav se na budoucnost a objev svůj potenciál v rozmanitém světě herního vývoje. Registruj si kurz Unity a staň se součástí další generace herních vývojářů.

Autor: Jan Bílek

Více článků
Kam se dnes posouvají technologické hranice robotiky?
Kybernetická hrozba budoucnosti, na kterou je třeba se připravit