Jak začít kariéru v IT? | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Jak začít kariéru v IT?

Jak začít kariéru v IT?

Nastartuj kariéru v informačních technologiích krok za krokem

Ať přemýšlíš, kde začít svou kariéru, nebo chceš změnit obor, IT může být skvělou volbou. Tento dynamický sektor nabízí mnoho výhod, od stability po široký výběr z různých kariérních možností, které můžeš prozkoumat. I práce z domova je v IT běžná a finanční ohodnocení je velmi atraktivní. Pokud hledáš nové příležitosti, IT je oblast, kterou bys měl*a rozhodně zvážit. 

Podívej se, jak začít:

Jak začít kariéru v IT krok za krokem

1. krok: Začni nejprve s průzkumem

Jak už jsme zmínili, IT nabízí celou řadu oborů. Některé jsou čistě programátorského charakteru, jiné mohou zahrnovat vedení týmů, specializaci na určitou problematiku či samotnou komunikaci se zákazníky nebo zaměstnanci.

Jednodušší výběr oboru budeš mít jako člověk, který se o IT aktivně zajímá a sleduje aktuální trendy. V takovém případě je dobré se zaměřit na pozice, které jsou pro tebe relevantní. Pokud ale zatím tápeš a neznáš IT landscape, projdi si kariérní weby a vyhledej žádané IT pozice. Zjisti, po čem je aktuálně poptávka, a zaměř se na vyvíjející se obory, které časem určitě porostou.

2. krok: Zjisti, jaké dovednosti potřebuješ a co by tě bavilo

Zaujala tě nějaká konkrétní oblast IT? Zapiš si vše, co sis zjistil*a. V popisu pracovní pozice často zjistíš, které dovednosti potřebuješ mít. Zejména se zaměř na informace, které se opakují a podívej se rovnou, co jednotlivé jazyky, programy, frameworky a další software obnáší.Tyto informace ti pomohou objasnit, zda tě daný obor bude bavit a zajímat i v budoucnu.

Pokud nejsi analytický typ, určitě se nebudeš pouštět do datové vědy a tvorby databází. Pokud nejsi designově zdatný*zdatná, tak se rozhodně nebudeš pouštět do front-end vývoje.

3. krok: Najdi si online zdroje či návody

Pracovní pozice v IT vyžadují neustálou aktualizaci znalostí a dovedností, proto je potřeba držet krok s nejnovějšími technologiemi a efektivnějšími postupy. Velké plus je, že na internetu najdeš opravdu spoustu zdrojů k učení, které ti pomohou zvládnout základy. Řada programů je open source a mnohdy se dají používat i bezplatně.

související kurzy:

Rust developer

Lukáš Hozda

IT Metodolog v Braiins Systems

O kurzu
hozda-lukas-65c370f009423015684146.png

4. krok: Začni tvořit vlastní projekty

Plánuješ se stát vývojářem? Pak je nezbytné začít tvořit vlastní projekty. Tímto způsobem si ověříš své schopnosti navrhovat a vytvářet jednoduché aplikace a řešit různé problémy, které mohou nastat. Tato fáze ti pomůže pochopit logiku programovacího jazyka a procvičit se v řešení komplexních úkolů. Vlastní projekty jsou navíc skvělým přínosem do tvého portfolia, které můžeš ukázat potenciálním zaměstnavatelům.

5. krok: Zaměř se na školení a certifikáty

Teď když máš promyšlenou svou kariérní cestu v IT, je čas zaměřit se na vzdělávání. I když vysokou školu nutně nepotřebuješ (pokud neplánuješ manažerskou nebo vedoucí pozici), školení a online kurzy jsou velmi užitečné. Získání certifikátů nejen potvrdí tvé dovednosti, ale také tě seznámí s praktickými problémy a jejich řešeními, což se hodí nejen do životopisu, ale i při pracovním pohovoru. Tato forma vzdělávání ti poskytne relevantní znalosti a zkušenosti, které tě posunou blíže k tvým kariérním cílům.

6. krok: Staň se součástí komunity

Součástí různých školení bývá i networking. Ten může slibovat i různé příležitosti, jako je stáž či pracovní nabídka. V rámci networkingu se vyplatí být i aktivní na sociálních sítích, kde se sdružuje komunita lidí z oboru, ve kterém můžeš chtít pracovat. Právě i tady můžeš načerpat praktické informace, stát se součástí nějakého projektu nebo zjistit, jaké problémy se teď v daném odvětví řeší.

7. krok: Připrav se na pohovor

Tvoje cesta, jak začít kariéru v IT, se blíží ke zdárnému konci. Poslední věc, než začneš obesílat pracovní inzeráty, je nepodcenit přípravu. Jelikož je IT technický obor, budeš se muset připravit na specifické otázky, ale i technická řešení.

Doporučujeme ti, abys udělal*a poslední průzkum. Mohou to být odpovědi na otázky typu:

Technické otázky:

  • Můžete vysvětlit koncept objektově orientovaného programování (OOP)?
  • Jaké jsou rozdíly mezi stackem a heapem?
  • Co je to polymorfismus a jak ho používáte ve svých projektech?
  • Jak byste optimalizoval*a výkon určité aplikace?

Praktické otázky:

  • Můžete nám popsat jeden ze svých nedávných projektů? Jaké technologie jste použil*a a proč?
  • Jak byste navrhl*a strukturu pro aplikaci správy uživatelů?
  • Můžete napsat jednoduchý algoritmus pro třídění pole?
  • Jak byste přistupoval*a k řešení problému, který jste ještě nikdy neřešil*a?

Behaviorální otázky:

  • Jakým způsobem řešíte konflikty v týmu?
  • Můžete popsat situaci, kdy jste musel*a pracovat pod velkým tlakem, a jak jste to zvládl*a?
  • Jak přistupujete k učení nových technologií?
  • Jak byste reagoval*a, kdybyste zjistil*a, že projekt, na kterém pracujete, je neudržitelný?

Otázky zaměřené na zkušenosti a dovednosti:

  • Jaké programovací jazyky ovládáte a který z nich preferujete?
  • Jaké nástroje pro verzování kódu používáte?
  • Máte zkušenosti s agilním vývojem? Jaký byl váš konkrétní přínos v týmu?
  • Jakým způsobem testujete svůj kód?

Otázky týkající se motivace a zájmu:

  • Proč chcete pracovat právě pro naši firmu?
  • Jaké jsou vaše dlouhodobé kariérní cíle?
  • Jaká oblast IT vás nejvíce zajímá a proč?
  • Co vás motivuje k tomu, abyste se neustále zlepšoval*a ve svém oboru?

Teď můžeš začít budovat svou IT kariéru

Posledním krokem je samozřejmě zaslání tvého CV a portfolia na vybranou pozici, což je základní formalita. Věříme, že výše uvedené kroky ti pomohou nastartovat IT kariéru a najít oblast, která tě bude dlouhodobě naplňovat. Práce totiž může být i koníčkem.

Pamatuj, že IT se neustále vyvíjí a ty budeš muset držet krok s novinkami. Průběžné vzdělávání je klíčové. Doporučujeme sledovat náš blog pro aktuální informace a trendy. Pokud budeš potřebovat posílit své dovednosti, podívej se na naše skvělé online kurzy. Nabízíme širokou škálu kurzů napříč různými obory IT, které můžeš absolvovat odkudkoliv, pokud máš přístup ke stabilnímu internetu.

Naše kurzy ti usnadní začátky a pomohou ti získat potřebné znalosti a dovednosti – tvá cesta do světa IT tak bude mnohem jednodušší a efektivnější.

Autor: Martin Šlat

Více článků