Data a budoucnost: Co očekávat od umělé inteligence | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Data a budoucnost: Co očekávat od umělé inteligence

Data a budoucnost: Co očekávat od umělé inteligence

Výběr zpráv Databricks a State of AI

Umělá inteligence a big data se rychle rozvíjejí. Svědčí o tom nedávné zprávy společností Databricks a State of AI. Obsahují spoustu zajímavých čísel a příkladů, které potvrzují nejen obrovský pokrok v oblasti AI, ale také globální perspektivy budoucího vývoje.

Na základě těchto zpráv jsme v robot_dreams vytvořili krátkou zprávu o stavu umělé inteligence v posledním roce.

O zdrojích:

  • Databricks je americká společnost zabývající se vývojem softwaru, kterou založili tvůrci Apache Spark. Každoročně sestavuje zprávu State of DATA+AI o stavu umělé inteligence. V roce 2023 také ve spolupráci s MIT Technology Review vydala publikaci Laying the foundation for data-and AI-led growth, která je průzkumem mezi vrcholovými manažery a datovými vědci o růstu odvětví AI.
  • State of AI je výroční zpráva o stavu umělé inteligence, kterou od roku 2018 vydává AI investor Nathan Benaich a tým společnosti rizikového kapitálu Air Street Capital.

Nová éra kvantových výpočtů

Podle nových prognóz dosáhne objem dat na celém světě do roku 2025 180 zettabytů, což je téměř třikrát více než v roce 2020. Digitální data nám pomáhají přijímat informovanější rozhodnutí, zlepšovat efektivitu procesů, odhalovat podvody a vytvářet nové produkty a služby.

Na světě je stále více informací. K jejich zpracování a analýze jsou již zapotřebí výkonné zdroje, zařízení a systémy pro ukládání dat. Vedoucí pracovníci IT na všech úrovních zdvojnásobují své investice do dat a umělé inteligence, aby udrželi krok s tímto trendem.

John Reese, CTO Dell Technologies

Podle průzkumu společnosti Databricks plánují naprosto všechny firmy v příštím roce zvýšit své výdaje na modernizaci datové infrastruktury a implementaci umělé inteligence. Téměř polovina (46 %) firem zvýší investice o více než 25 %. Zároveň budou tyto investice promyšlené a selektivní.

Nemůžeme přestat investovat do AI a pokročilých datových technologií. Jen musíme být v investicích důslední a strukturovaní. V této době si každá společnost bude muset vybrat, které projekty bude rozvíjet, protože zdroje nejsou nekonečné.

Už dnes se vyvíjejí nové technologie, které umožní vytvářet produktivnější a energeticky úspornější hardwarová řešení pro umělou inteligenci. Jednou z těchto technologií je kvantová výpočetní technika.

Na rozdíl od klasických bitů (0 a 1) používají qubity, které mohou být ve stavu 0, 1 nebo superpozice. To umožňuje provádět složitější operace. Kromě toho mohou qubity v kvantovém stavu vzájemně interagovat a způsobovat interferenci, což umožňuje paralelní výpočty. Díky tomu si kvantové počítače poradí se složitými úlohami, které zahlcují klasické počítače.

Současně se informace nejen zvětšují, ale také neustále mění. Podniková data jsou stále rozmanitější: sociální média, internet věcí a nejrůznější senzory přispívají k hromadění souborů dat. Zvyšují se požadavky na bezpečnost a přesnost.

Za těchto okolností je konsolidace a sjednocení dat obchodní prioritou. Vytvářejí se například jednotné platformy, které pomáhají zamezit duplicitám – 81 % společností s ročními příjmy nad 10 miliard dolarů používá 10 a více systémů pro konsolidaci dat a 28 % jich používá více než 20.

Údaje ze zprávy Databricks

Souběžně s big data se samozřejmě rozvíjí umělá inteligence, která umožňuje rychlejší a efektivnější sběr a zpracování dat. Některé světové společnosti tento trend úspěšně využívají. Například společnost NVIDIA generuje rekordní příjmy z výroby čipů a do roku 2024 plánuje uvést na trh čipy s umělou inteligencí.

K dnešnímu dni superpočítač AI NVIDIA Eos, který obsahuje 10 752 grafických procesorů pracujících rychlostí 400 gigabitů za sekundu, úspěšně dokončil test založený na modelu GPT-3 se 175 miliardami parametrů.

Oblasti použití umělé inteligence

Podle studie společnosti IDC vzrostl globální trh s umělou inteligencí v roce 2023 meziročně o 31,4 % a dosáhl 64 miliard dolarů. Očekává se, že tento růst bude pokračovat i v následujících letech.

Velké technologické společnosti, jako jsou Google, Microsoft a IBM, a také startupy investují do výzkumu a vývoje umělé inteligence velké prostředky. Podle společnosti McKinsey přesáhnou celosvětové investice do umělé inteligence do konce roku 2023 100 miliard dolarů.

Investice do umělé inteligence

Pokud jde o zdokonalování umělé inteligence, je třeba zmínit důležité milníky a průlomy v různých fázích jejího vývoje:

  • V roce 2016 program umělé inteligence AlphaGo vyvinutý společností Google porazil mistra světa ve hře go Lee Sedola. Tato událost se stala přelomovou a ukázala, že umělá inteligence může dosáhnout úrovně lidských dovedností.
  • V roce 2020 našla umělá inteligence uplatnění v boji proti pandemii covidu-19. Byla použita k vývoji nových vakcín, sledování šíření viru a pomoci pacientům.
  • V prosinci 2022 ShieldAI pilotovala první bezpilotní stíhačku F-16 na letišti severně od Los Angeles. Jednalo se o průlom pro americké letectvo, které si u společnosti ShieldAI objednalo vývoj sofistikovaných bezpilotních letounů.
  • V roce 2023 pomohla umělá inteligence oživit hlas Johna Lennona ze staré demokazety a proměnila jej v plnohodnotnou skladbu Now and Then. Umělá inteligence byla použita k rozložení amatérské nahrávky na hlas a nástroje, odstranění šumu, přidání nových nástrojových partů a jejich modernímu mixu.

Umělá inteligence se už aktivně využívá v odvětvích, jako je tvorba obsahu, design, finance, zdravotnictví a management. Její využití je však stále globálnější a rozmanitější.

V roce 2023 vstoupil na trh se zbraněmi a obrannými technologiemi vývoj založený na umělé inteligenci. Několik začínajících podniků v oblasti obranných technologií využívajících schopnosti AI již změnilo způsob, jakým americká armáda shromažďuje a využívá zpravodajské informace.

Americká společnost Palantir v dubnu předvedla, jak lze pomocí umělé inteligence rychle analyzovat situaci na bojišti, vypracovat potenciální akční plány a poskytnout operační plán k „neutralizaci“ hrozby. Stejná technologie se používá ke sledování ruské invaze na Ukrajinu.

Role umělé inteligence byla uznána i na společensko-politické úrovni. V květnu 2023 byl na summitu G7 zahájen Hirošimský proces umělé inteligence, jehož cílem je podpořit rozvoj umělé inteligence v celosvětovém měřítku. Vedoucí představitelé zemí vypracovávají pokyny, které mají organizacím zavádějícím a využívajícím pokročilé systémy umělé inteligence pomoci zajistit bezpečnost a spolehlivost technologií.

Jedná se o mimořádně důležitý krok, protože 60 % respondentů průzkumu společnosti Databricks považuje jednotný model správy dat a umělé inteligence za velmi důležitý. Většina respondentů také přiznala, že bezpečnost dat a ochrana soukromí jsou hlavními obavami spojenými s využíváním generativní AI.

Velké jazykové modely

Velké jazykové modely (LLM) – počítačové programy, které dokáží zpracovávat a generovat text – hrají významnou roli ve vývoji umělé inteligence. Jsou vyškoleny na obrovských souborech dat s textem a kódem a mohou provádět širokou škálu úloh, včetně:

  • překladu textů z jednoho jazyka do druhého;
  • vytváření jedinečných textů: básní, povídek, článků atd.;
  • vytváření odpovědí na různé otázky.

LLM se vyvíjejí po celém světě a většina jazykových modelů jsou produkty s otevřeným zdrojovým kódem. Například ve Spojených státech pracují na LLM společnosti jako Google AI, OpenAI, Microsoft a Amazon. V Číně je lídrem v této oblasti společnost Baidu. V Evropě na LLM pracují společnosti DeepMind, Facebook a ETH Zürich.

Jazykové modely nové generace jsou trénovány na vysoce specializovaných souborech dat. Populární je také trénink LLM založený na zpracování přirozeného jazyka. Tímto způsobem mohou vývojáři dosáhnout větší přesnosti a efektivity při řešení problémů. LLM se osvědčily ve vědách o živé přírodě a významně pokročily v molekulární biologii i vývoji léčiv.

Použití rozsáhlých jazykových modelů (LLMS)/strong>

AI: která je lepší?

O titul nejpokročilejší umělé inteligence se uchází mnoho kandidátů, ale lídr je jasný: ChatGPT, jeden z nejrychleji rostoucích online produktů v historii. V prosinci 2022 se hlasitě ohlásil tím, že prošel Turingovým testem. ChatGPT se stal druhým chatbotem na světě, který tento úkol úspěšně splnil.

V současné době motor GPT-4 překonává ostatní modely umělé inteligence jak v klasických testech, tak ve zkouškách určených k hodnocení lidských schopností. Má ale také silné konkurenty.

V únoru 2023 vydala společnost Meta AI svůj velký jazykový model LLaMA (Large Language Model Meta AI). Byl vycvičen na široké škále zdrojů dat a podporuje 20 jazyků s latinkou a cyrilicí. LLaMA je navíc k dispozici zdarma, zatímco GPT-4 je pouze předplacená služba.

Nejrychleji rostoucí produkty AI

V květnu 2021 spustila společnost Databricks registr modelů strojového učení MLflow, který ukázal skutečné tempo rozvoje umělé inteligence a digitalizace obecně. Po dalším tréninku je každý model důkladně otestován, aby se zjistila přesnost a úplnost jeho práce (procento správně předpovězených případů).

Při registraci a analýze dat bylo zjištěno, že každý třetí model obdržel skóre označující „dospělost“ projektu. Kromě toho se přesnost nových modelů od verze k verzi zvyšuje. Podle zprávy se jejich účinnost jen za posledních 12 měsíců zvýšila o 20 %.

Problémy s morálkou a nedostatek nových zaměstnanců

Rychlý pokrok umělé inteligence vedl k řadě problémů. Například dosud nebyly definovány etické normy pro umělou inteligenci, což je úkol, který musí lidstvo teprve vyřešit. Je obtížné předvídat, jak se výpočetní mechanismus zachová, když bude čelit kontroverzní situaci.

Například umělá inteligence, která řídí auto v samořiditelném režimu, stojí před volbou, když je srážka s několika chodci nevyhnutelná. Zde se musí počítačové zařízení rozhodnout, koho zachránit. Tato volba je obtížná a nejednoznačná i pro člověka.

I bez zlého úmyslu může umělá inteligence prozradit důvěrné údaje uživatelů útočníkům nebo obdařit lidi vlastními nedostatky, zejména pokud je strojové učení prováděno na datech obsahujících předsudky.

Tyto problémy vedly k vytvoření nových bezpečnostních protokolů. Aktivně se vyvíjejí systémy odolné vůči poruchám, nové inteligence, které berou v úvahu etické důsledky svých rozhodnutí, atd. Uvádíme několik příkladů, jak se tyto bezpečnostní protokoly již používají:

  • Umělá inteligence, která řídí Boeing 787 Dreamliner, je schopna aktivovat redundantní systém pro řízení letu v nouzových podmínkách;
  • Systém IBM pro rozpoznávání obličejů využívá metody, které pomáhají vyhnout se zkreslení na základě rasových a etnických rozdílů;
  • Neuronové sítě společnosti Capital One systematizují a poskytují uživatelům statistiky a informace o tom, jak jejich úvěrový rating ovlivňuje jejich šance na získání půjčky.

Tyto příklady ukazují, že vývojáři umělé inteligence si jsou rizik vědomi a podnikají kroky k jejich zmírnění. Je tu však ještě jeden problém: je zapotřebí nových pracovníků.

S rostoucím zájmem o produkty, které integrují systémy strojového učení, roste i poptávka po datových vědcích. Firmy jsou nuceny investovat do školení a rozvoje zaměstnanců. Po specialistech na počítačové vidění, robotiku, strojové učení a etiku umělé inteligence je vysoká poptávka, přičemž přibližně 40 % společností přiznává, že je připraveno investovat do talentů.

Umělá inteligence a strojové učení jsou klíčové oblasti, které budou v nadcházejících letech nadále transformovat podniky. Podle průzkumu společnosti Databricks:

  • 75 % společností využívá umělou inteligenci a strojové učení ve své činnosti;
  • 72 % společností aktivně využívá data z umělé inteligence pro rozhodování – předpovědi, analýzy trendů apod;
  • 64 % společností využívá data k optimalizaci a automatizaci procesů;
  • 56 % společností využívá data pro inovace.

Ostatní zůstanou pozadu a sotva budou moci doufat v úspěch.

Závěry

Hodnota velkých dat neustále roste a společnosti, které neintegrují umělou inteligenci a strojové učení do svých operací, riskují, že v krátké době zaostanou za svými konkurenty.

Mnoho organizací investuje velké prostředky do svých databází strojového učení, vytváří inovativnější řešení a zlepšuje svou pozici na trhu. V roce 2022 dosáhnou investice do umělé inteligence celkem 77,6 miliardy dolarů, což je o 24 % více než v roce 2021. Očekává se, že tento trend bude pokračovat i v roce 2023 a dosáhne 100 miliard dolarů.

O rozvoji umělé inteligence a jejím globálním dopadu na všechny oblasti života dnes už nikdo nepochybuje. Zprávy Databricks a State of AI vycházejí z údajů z odvětví finančních služeb, zdravotnictví a věd o živé přírodě, maloobchodu a spotřebního zboží, výroby, médií a zábavy a státní správy. Všechna tato odvětví již prošla v důsledku AI významnými změnami a očekává se, že v budoucnu se jejich vývoj jen zrychlí a rozšíří.

Autor: Sergey Bondarenko, Yulia Kirina

Více článků
Rozhovor se seniorním C++ vývojářem a architektem s více než 20 lety zkušeností v oboru.