Vše, co potřebuješ vědět o Microsoft Azure | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Vše, co potřebuješ vědět o Microsoft Azure

Vše, co potřebuješ vědět o Microsoft Azure

Zjisti, proč je cloud computing důležitý pro firmy a jak ti Azure zefektivní vývoj i nasazení aplikací a služeb

Oblast cloud computingu v poslední době mění způsob, jakým firmy řeší svůj byznys. Microsoft Azure patří mezi přední cloudové platformy určené k tomu, aby pomáhaly podnikům vytvářet, spravovat a nasazovat různé aplikace a služby.

Proto se teď podíváme na základní informace ohledně Microsoft Azure, abys lépe pochopil*a jeho možnosti, výhody a to, jak jej můžeš využít ve své práci.

Co je Microsoft Azure?

Microsoft Azure přináší firmám cloud computing, který nabízí rozsáhlé možnosti pro ukládání dat, vývoj softwaru, škálování infrastruktury a další inovativní řešení. Umožňuje ukládat data a aplikace, k nimž se dá přistupovat odkudkoli pomocí internetu.

Pokud o cloud computingu nic nevíš, jde o metodu efektivní správy digitálních zdrojů s využitím vzdálených serverů a globálních datových center pro zpracování tvých nebo firemních dat, což eliminuje nutnost mít je na osobním zařízení nebo vlastních serverech.

Platforma Azure není pouze o úložišti, je to také místo pro vývojáře softwaru a inovátory. Microsoft ji vybavil širokou škálou nástrojů a služeb, které vývojářům pomáhají rychle a efektivně vytvářet, testovat a nasazovat aplikace.

Ať už vytváříš jednoduchou webovou stránku, komplexní mobilní aplikaci nebo chatbota s umělou inteligencí, Azure to umožní a usnadní tobě i tvému týmu.

Pár (zajímavých) faktů o Azure:

  • Microsoft Azure byl uveden 1. února 2010, tedy podstatně později než jeho hlavní konkurent Amazon Web Services.
  • Začít jej můžeš používat zdarma, ale jeho využití se řídí modelem pay-per-use, což znamená, že platíš pouze za služby, které si vybereš.
  • Azure podporuje několik programovacích jazyků, mezi nimiž najdeš třeba Javu, Node.Js a C#.
  • Velkou výhodou Azure je počet datových center, která jsou rozmístěná po celém světě a Microsoft každý rok investuje do jejich rozšiřování.

Jak funguje Microsoft Azure?

Už jsme zmínili datová centra, přístup odkudkoli či možnost využití. Hlavním cílem Azure je usnadnit ti vytváření, nasazování a správu aplikací a služeb, aniž bys musel*a řešit s tím spojené technické části.

Některé služby v rámci Microsoft Azure jsou navíc k dispozici zdarma a v dalších případech se dají využívat bezplatně až po dobu 12 měsíců. Model pay-per-use je také flexibilní, což znamená, že můžeš začít s nižší konfigurací a s rostoucími potřebami se dají využívané služby v rámci Azure rychle a snadno rozšířit.

Azure také dbá na bezpečnost a ochranu dat. Společnost Microsoft používá robustní bezpečnostní opatření, jako je šifrování, firewally a řada monitorovacích nástrojů, které chrání tvoje informace před potenciálními hrozbami. Ztráta dat je navíc minulostí, protože Azure poskytuje služby redundance a zálohování dat.

Data jsou obvykle duplikována na více místech, aby byla zajištěna redundance, což zaručuje, že i v případě problému v jednom datovém centru zůstanou tebou uložená data snadno dostupná.

Přehled možností a využití Azure

Azure přináší více než 200 služeb, které jsou rozděleny do 18 kategorií. V nich najdeš vše od výpočetních služeb, sítí, úložišť, internetu věcí, migrace, mobilních služeb, analytiky, kontejnerů, umělé inteligence až po strojové učení, integrace, nástroje pro správu, vývojářské nástroje, zabezpečení, databáze, DevOps a webové služby.

Na následujících řádcích ti podrobně představíme vybrané kategorie.

Výpočetní služby

  • Virtuální stroje umožňují během několika sekund vytvořit virtuální počítač v systému Windows, Linux nebo jiné konfiguraci.
  • Cloudová služba umožňuje vytvářet škálovatelné aplikace v rámci cloudu. Po nasazení aplikace se o vše, včetně provisioningu, vyvažování zátěže a monitorování stavu, postará služba Azure.
  • Service Fabric slouží k tomu, aby byl proces vývoje mikroslužeb nesmírně zjednodušený. Mikroslužba je aplikace, která obsahuje další svázané menší aplikace.
  • Functions ti pomohou vytvářet aplikace v libovolném programovacím jazyce. Nejlepší na této službě je, že se při vývoji aplikací nemusíš starat o hardwarové požadavky, protože ty zajistí Azure. Jediné, co musíš udělat, je poskytnout kód.

Networking

  • Azure CDN (Content Delivery Network) slouží k doručování obsahu uživatelům. Využívá velkou šířku pásma a obsah může být přenesen komukoli na celém světě. Služba CDN využívá síť serverů strategicky rozmístěných po celém světě, aby uživatelé měli k datům přístup v co nejkratším čase.
  • Expresní trasa umožňuje připojit lokální síť ke cloudu Microsoftu nebo k jakýmkoli jiným službám, které chceš používat, prostřednictvím soukromého připojení. Jediná komunikace, která zde bude probíhat, bude mezi podnikovou sítí a požadovanou službou.
  • Virtuální síť umožňuje, aby mezi sebou soukromě a bezpečně komunikovaly libovolné služby Azure.
  • Azure DNS umožňuje hostovat domény DNS nebo systémové domény.

Storage

  • Diskové úložiště umožňuje vybrat si jako možnost úložiště spolu s virtuálním počítačem buď HDD, nebo SSD disk.
  • Úložiště Blob je služba optimalizovaná pro ukládání obrovského množství nestrukturovaných dat, včetně textových, a dokonce i binárních dat.
  • Souborové úložiště přináší službu v oblasti ukládání souborů, ke které se dá přistupovat prostřednictvím průmyslového protokolu SMB (server message block).
  • Úložiště fronty ti zajistí stabilní řazení zpráv při velké provozní zátěži. K této službě lze přistupovat odkudkoli na světě.

Proč využívat Azure

Teď už máš větší vhled do Azure a jeho služeb, které poskytuje, tak si pojďme uvést konkrétní příklady toho, jak se dá využít v praxi.

1. Vývoj aplikací: V Azure můžeš vytvořit jakoukoli webovou aplikaci.

2. Testování: Po úspěšném vývoji aplikace ji můžeš otestovat.

3. Hostování aplikací: Po dokončení testování ti Azure pomůže aplikaci hostovat.

4. Vytváření virtuálních počítačů: Pomocí služby Azure můžeš vytvořit virtuální počítače v libovolné konfiguraci.

5. Integrace a synchronizace funkcí: Azure umožňuje integrovat a synchronizovat virtuální zařízení a adresáře.

6. Shromažďování a ukládání metrik: Vyzkoušej si, jak se ti bude dařit sbírat a ukládat metriky. Azure umožňuje shromažďovat a ukládat metriky, které ti pomohou zjistit, co funguje a jak.

7. Virtuální pevné disky: Jedná se o rozšíření virtuálních počítačů; poskytují obrovské množství datového úložiště.

Výhody

Při výběru jakékoli služby je potřeba brát zřetel na to, jaké benefity s sebou přináší. Hlavní výhodou Azure je široká škála datových center, která se neustále rozšiřují. Díky tomu budou služby a aplikace, na kterých pracuješ, lépe dostupné uživatelům.

Microsoft Azure má také velmi dobrou integraci se stávajícími nástroji a technologiemi, jako je Visual Studio, Active Directory a úložiště souborů.

Pokud máš aplikace napsané ve frameworku .NET, jejich integrace je téměř bezproblémová. Tato cloudová platforma splňuje celou řadu oborových certifikací ohledně poskytování cloudu, a tak snáze splní nároky dané země na používání těchto služeb.

Nevýhody

Opomenout nemůžeme ani nevýhody. Protože Azure cílí na širokou cílovou skupinu v oblasti cloud computingu, přináší to s sebou jisté neduhy. Všem funkcím se nedostává tolik péče, což může být zásadní problém, pokud je tvůj projekt více závislý na funkcích, které nejsou klíčové.

Azure se také snaží držet krok s novými trendy v oblasti cloud computingu. To pro tebe může znamenat, že vzniknou nové funkce, budou integrovány do stávajících nebo se rozdělí. V tom případě je potřeba se opravdu zaměřit na to, které funkce a služby jsou pro tvůj projekt klíčové.

Jak začít kariéru v Azure?

Pokud plánuješ začít kariéru s Microsoft Azure, je správná chvíle s tím začít. Nejlepším způsobem, jak získat potřebné dovednosti, je absolvovat kurz nebo školení, které ti nové dovednosti potvrdí. Nečekej a přihlas se do našeho kurzu Azure. Klikni a získej víc informací o tom, co se můžeš naučit.

Více článků