7 editorů kódu a IDE pro Python | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
7 editorů kódu a IDE pro Python

7 editorů kódu a IDE pro Python

Nejen PyCharm.

Jednoduché programy v jazyce Python můžete psát v integrovaném prostředí, které je nainstalováno ve výchozím nastavení, ale později budete potřebovat výkonnější a pohodlnější nástroje.

Promluvme si o editorech kódu a IDE pro pohodlnou práci s jazykem Python.

Editory kódu nebo IDE – co si vybrat  

Editory kódu jsou programy pro zpracování kódu s dalšími funkcemi. Patří mezi ně formátování kódu, automatické dokončování a zvýrazňování syntaxe.

IDE (integrované vývojové prostředí) má širší funkčnost než editory, ale vyžaduje větší výkon systému. Vývojové prostředí Pythonu se obvykle skládá z editoru kódu, debuggeru a kompilátoru. Existují IDE pouze pro Python, ale většina IDE pracuje s několika programovacími jazyky.

Editory kódu jsou vhodnější pro vytváření jednoduchých programů a IDE pro práci s rozsáhlými projekty.

Integrovaná vývojová prostředí (IDE)

Thonny

Thonny je často doporučováno jako vývojové prostředí Pythonu pro začátečníky. Je k dispozici v systémech Windows, MacOS a Linux. Mezi jeho funkce patří ladění kódu, funkční zvýraznění syntaktických prvků a přiřazování jmen. Thonny má také asistenta pro vizualizaci chyb a program lze otevřít ve více oknech.

Od roku 2017 je Thonny součástí operačního systému Raspberry Pi OS.

Cena: zdarma.

PyCharm

Jako hlavní editor jazyka Python jej používá 33 % vývojářů. Výhodou IDE je vestavěný terminál pro spouštění kódu během programování. PyCharm lze díky integraci jazyků JavaScript, HTML a CSS použít pro vývoj webových stránek. Podporuje také Python frameworky (Django) nebo knihovny používané ve vědeckém výzkumu a vizualizaci (NumPy, Anaconda, Metplotlib).

PyCharm je k dispozici pro Windows, MacOS a Linux.

Cena: PyCharm Community – zdarma. PyCharm Professional – 89 USD ročně.

Visual Studio

Toto integrované vývojové prostředí bylo vyvinuto společností Microsoft. Je k dispozici pro systémy Windows a MacOS.

Mezi výhody patří editor pro grafická rozhraní, program pro návrh databázových schémat. Pluginy a rozšíření se instalují do prostředí IDE. Python IDE funguje prostřednictvím rozšíření Python Tools for Visual Studio. Program existuje ve třech verzích: Visual Studio Community, Professional a Enterprise. První verze je distribuována zdarma. Další dvě obsahují více nástrojů pro vývoj napříč platformami. K dispozici je v nich například simulátor iOS pro Windows nebo sdílení kódu mezi Androidem a iOS.

Cena: Visual Studio Community – zdarma. Verze Professional – 45 USD měsíčně, Enterprise – 250 USD měsíčně.

Spyder1200

Open source IDE navržené pro profesionály v oblasti datové vědy. Je součástí distribuce Anaconda a podporuje také další knihovny pro vědeckou analýzu – SciPy, Matplotlib, NumPy. Kromě standardních funkcí IDE (editace kódu, ladění, refaktoring) má Spyder také průzkumníka proměnných. S jeho pomocí můžete zjistit hodnoty proměnných v tabulce uvnitř IDE. Spyder má také režim dvou oken, který vám umožňuje psát kód a zároveň zobrazovat změny.

Cena: zdarma.

Editory kódu

Kód Visual Studio

Jedná se o open source textový editor vyvinutý ve společnosti Microsoft na základě frameworku Elektron. Program podporuje téměř všechny programovací jazyky a integraci s Git a GitHub. Editor má knihovnu prvků kódu. Do paměti můžete také přidat úryvky – vaše vlastní fragmenty kódu. Visual Studio Code podporuje současnou práci na několika projektech.

Cena: zdarma.

Atom

Editor kódu Atom je také postaven na Electronu, ale na trh byl uveden dříve než Visual Studio Code. Mezi možnosti obou editorů patří přidávání pluginů, rozšíření a témat, kterých je v obou programech více než 10 tisíc. Ve Visual Studio Code se ovládá základní sada funkcí a zásuvné moduly přidávají do programu další funkce. V případě editoru Atom jsou pluginy jádrem aplikace a umožňují individuální přizpůsobení. Atom podporuje úpravy napříč platformami. Okno programu můžete také rozdělit, aby se kód a soubory zobrazovaly odděleně.

Cena: zdarma.

Sublime Text

Sublime Text je editor kódu integrovaný s Pythonem. Umožňuje instalovat různé verze pro jednotlivé projekty. Sublime lze přizpůsobit pomocí uživatelských balíčků. Přidávají se bez restartování programu. Editor zobrazuje až 4 soubory najednou a má funkci automatického ukládání a doplňování kódu. Sublime Text načítá soubory rychle, ale program nemá bezplatnou verzi.

Cena: 80 USD.

Autor: Oleksandr Tartachny

Více článků
5 nejlépe placených pozic v IT pro rok 2024
Připravili jsme přehled programovacích jazyků, které se používají k vývoji her