Jak sleduje quality assurance (QA) chyby v softwaru | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
4 hlavní systémy sledování chyb v softwaru/ bug tracking

4 hlavní systémy sledování chyb v softwaru/ bug tracking

Jak sleduje quality assurance (QA) chyby v softwaru?

Systémy sledování chyb (bug tracking) pomáhají testerům zachytit a systematizovat chyby (bugy) v softwaru. Tyto systémy představují jednotné prostředí, které obsahuje veškeré informace o pokrytí projektu testy.

Společně s Irinou Petrenko, vedoucí QA ve společnosti Billie.io, zjišťujeme rozdíly mezi systémy sledování softwarových chyb.

Irina: "Často jsem se setkávala s chybami v aplikaci Excel nebo Google Docs. V takových případech stav testování zná pouze tester. Opravy provedené vývojáři nejsou vázány na konkrétní úkoly a je obtížné sledovat změny. Historie takového testování se neukládá, a i když ano, je téměř nemožné ji analyzovat. To má špatný vliv na revizi vývojového procesu v týmu během retrospektivy. Časem všichni zapomenou, proč byla provedena určitá oprava. Systém sledování chyb pomáhá těmto problémům předcházet".

1. MantisBT

Mantis BT je jednoduchý systém pro sledování chyb v softwaru, kde se vše nastavuje pomocí jediného konfiguračního souboru php. K manitsBG lze připojit interní chat a databázi (pouze MySQL, MS SQL nebo PostgreSQL).

Tento systém má však mnoho nevýhod:

  • nemůžete vytvářet vlastní reporty;
  • uživatelské rozhraní je špatně rozvržené a přeplněné prvky;
  • filtry pro vyhledávání úloh nemusí fungovat správně;
  • neexistuje možnost integrace s API třetích stran.

Cena: zdarma.

2. Redmine

Bezplatný systém s otevřeným zdrojovým kódem, který si můžete instalovat na vlastní server. Projekty a úkoly jsou k dispozici všem účastníkům - nemusí být přiřazené  konkrétním účinkujícím.

Přestože má Redmine jen málo analytických nástrojů (chybí personalizace sestav, pouze Gantovy grafy, může nabídnout:

  • podporu kalendářů;
  • integraci se systémy správy verzí;
  • lze připojit Wiki-systém k projektům a modul pro sledování času, který pomáhá sledovat, jak dlouho byl úkol uzavřen.

Na druhou stranu má Redmine zastaralé rozhraní a pro počáteční nasazení a konfiguraci serveru budete potřebovat správce Linuxu. Nové verze jsou vydávány každých šest měsíců, ale často obsahují chyby, které bude muset správce opravit.

Cena: zdarma.

3. YouTrack

Jedná se o systém pro sledování chyb od společnosti Jetbrains, který se zaměřuje na vývoj softwaru.

YouTrack má velmi jednoduché rozhraní - všechny úkoly projektu jsou umístěny na agilních nástěnkách (podobně jako v Trellu). YouTrack je také integrován s dalšími produkty společnosti JetBrains (Space, celá řada IDE). Pro sledování úkolů existuje samostatná mobilní aplikace pro iIOS a Android.

Cena: Až 10 uživatelů zdarma, pak 3,67 USD za uživatele.

4. Jira

Jira Software je nejoblíbenější nástroj pro správu úkolů a sledování chyb v softwaru/bug tracking (72 % respondentů JetBrains používá Jira).

Řízení v systému Jira spočívá v interakci s projekty, úkoly, podúkoly, které mají vlastní název, stav, prioritu a popis. V aplikaci Jira je možné:

  • vytvářet vlastní nastavení projektu;
  • měnit rozhraní;
  • připojit zásuvné moduly třetích stran;
  • vytvářet ovládací panely.

K dispozici je také integrace s rozhraními API třetích stran a Confluence, což je wiki engine pro vytváření báze znalostí. Jira podporuje až 10 000 uživatelů oproti 1 000 uživatelů v YouTracku.

Irina: "Přizpůsobit lze nejen nastavení tabule, ale také pole v úkolu, šablony pro psaní hlášení o chybách nebo struktury User Story (strukturovaný popis funkcionality softwaru, který specifikuje, co uživatel potřebuje, aby byl schopen plnit svou úlohu). Líbí se mi funkce RoadMaps, která je vhodná pro plánování a sledování stavu projektu a funguje jako source of truth (SOT) (jednoznačný zdroj dat, sloužící jako referenční zdroj pro všechny aplikace a systémy v organizaci a zajišťující konzistenci dat a rozhodování) pro týmy a zúčastněné strany.

Analýzy a reporty systému Jira ukazují efektivitu týmu a slabiny v procesech. Control Chart například sleduje Cycle Time (čas strávený prací na problému) a jednotlivé fáze vývoje".

Cena: Až 10 uživatelů zdarma, pak 7,5 USD za uživatele.

Autor: Bidenko Dmitriy

Více článků
A proč je užitečná pro každého, kdo pracuje s computer vision
Kde můžeš začít navazovat vztahy s lidmi se zájmem o IT?