C#: Klíčový jazyk pro moderní programátory | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
C#: Klíčový jazyk pro moderní programátory

C#: Klíčový jazyk pro moderní programátory

Rozhovor s Martinem Holým, expertem na C# a mikroservisy

Ve světě, kde technologie určují tempo inovací a vývoje, stojí C# jako klíčový programovací jazyk, který umožňuje vývojářům otevírat nové dimenze v aplikacích a systémech. Jeho flexibilita a schopnost přizpůsobit se nejnovějším trendům v mikroservisní architektuře činí z C# důležitý nástroj pro každého, kdo se chce ponořit do hloubky moderního softwarového inženýrství.

Martin Holý: Architekt a průkopník v C#

Martin Holý je příkladem experta s unikátní kombinací zkušeností a inovativního myšlení v oblasti softwarového vývoje. Od roku 2015 se jeho profesní cesta výrazně promítá do světa komerčního vývoje, kde se etabloval jako respektovaný expert. Jeho práce v Alza.cz, kde modernizoval backend systémy, položila základy pro jeho další kroky v oblasti architektury a vývoje systémů. Nyní, jako Senior Software Engineer ve společnosti Vendavo CZ, se věnuje nejen vývoji business požadavků a architektury řešení, ale také code-review. Jeho zkušenosti z praxe a znalosti ze studia na ČVUT z něj činí cenného lektora, jehož lekce C# jsou základním kamenem pro každého, kdo se chce v této oblasti kariérně rozvíjet.

C#: Klíčový jazyk pro moderní programátory

V rozhovoru s Martinem budeme zkoumat, jak C# poskytuje pevný základ pro komplexní programovací projekty. Od objasnění základních principů, přes průzkum pokročilých konceptů jako asynchronní programování, až po detailní prozkoumání integrace s mikroservisami, Martin nám poskytne cenné tipy pro všechny úrovně programátorů. Ukáže nám, jak může hluboká znalost C# přispět k vytváření efektivního, přehledného a funkčně bohatého kódu, a jak může být C# katalyzátorem pro technologický rozvoj. Tak, pusťme se do rozhovoru.

Mohl byste nám říct o některém ze svých projektů v C#, na kterých jste pracoval?

Mezi C# projekty, na kterých jsem pracoval, se dá zařadit například:

1. Modernizace backend systému pro Alza.cz, který se spoléhal na velmi zastaralou architekturu a naším úkolem bylo postavit zcela novou, založenou na mikroservisách a GraphQL API.

2. Modernizace backend systému pro RENOMIA, kde jsem se věnoval vyseparování části systému, která se starala o zpracování provizních sestav od jednotlivých pojišťoven. V rámci tohoto projektu jsem se věnoval i vývoji webové aplikace. 

Vypíchl byste nějaké rozdíly mezi C# a jinými programovacími jazyky?

C# a Java si jsou velmi podobné a tak vypichovat nějaké rozdíly, zvlášť při vývoji mikroservis, je velmi obtížné. V porovnání s ostatními jazyky je C# velmi moderní a dospělý. Disponuje velkým množstvím pokročilých funkcí už v základu (do ostatních jazyků se musí importovat spoustu dalších knihoven) a zároveň za ním stojí Microsoft, a tak je na vývoji znát stabilita.

Které funkce C# považujete za nejužitečnější?

Na C# je velmi užitečné, že celý balík funkcí člověk dostane rovnou v základu a člověku stačí si víceméně jen nainstalovat Visual Studio (které má i bezplatné edice) a může okamžitě vyvíjet a dostat svůj výsledek velmi rychle do produkce. Zároveň nejsou problém ani různé customizace kódu a i velmi složité požadavky se dají vyřešit elegantně. Visual Studio je zároveń výborný IDE editor, který je také velkým pomocníkem.

Jaké jsou vaše doporučení pro úplné začátečníky v C#, a jaký je nejlepší způsob, jak se naučit základy?

Určitě bych doporučil, aby se nebáli. C# poskytuje vícero cest, jak například napsat určitou část kódu, a tak je dobré projít si nějakým uceleným školením či sehnat si někoho po ruce. Poté, co to člověku přejde do krve, tak rozdílné cesty ocení. 

Jaké jsou základní principy a výhody programovacího jazyka C# ve srovnání s jinými populárními jazyky, jako je Java nebo Python?

Rozdíly v základních principech a výhodách jazyka C# oproti Javě jsou téměř nulové. Oba jsou založené na jazyku C resp. C++, čili oba jazyky jsou objektově orientované a velmi často mezi sebou i opisují. Pokud jeden z jazyků přijde s nějakou vychytávkou, dá se téměř spolehnout, že v další verzi druhého jazyka se tato vychytávka také objeví.

Python je také objektově orientovaný, ale jelikož C# vyžaduje kompilaci kódu před spuštěním, tak generuje obecně rychlejší kód. Python je velmi široce používaný pro různé datové analýzy a další matematicko-statistické operace, čemuž odpovídá například i výbava knihoven. Není tedy ani vhodný, ani rozšířený pří vývoji mikroservis.

Jaké jsou nejlepší praktiky pro asynchronní programování v C# a jaké jsou jeho výhody?

Nejlepší praktiky pro asynchronní programování v C# je využít správně pattern async/await. Je to velmi jednoduché a efektivní, ale lze ho použít i ne zcela efektivně. Proto je dobré ho nepoužívat zcela bezmyšlenkovitě. Výhoda asynchronního programování je dozajista to, že se využívá procesor i v situaci, kdy by (bez využití tohoto principu) procesor čekal na odpověď a nic nedělal.

Jsou nějaké klíčové bezpečnostní aspekty, které by měli mít programátoři C# na paměti při vývoji aplikací?

Při vývoji je určitě dobré myslet na to, že na druhé straně může sedět někdo, kdo by se mohl snažit rozbít systém, který vyvíjíte.

Mezi jednu ze základních hrozeb se řadí například SQL Injection, proto je potřeba k tomu tak přistupovat a například escapovat vstupy od uživatele. To, že pro přístup do DB člověk využívá například ORM knihovnu typu Entity Framework určitě nestačí.

Zároveň je vhodné nespoléhat na to, že co uživatel nevidí, k tomu se nedostane. Pokud nemá mít jeden uživatel přístup k nějaké entitě, tak to musí reflektovat i API a ne vracet každému cokoliv, na co se zeptá.

Jak si udržujete své programovací dovednosti v C# aktuální?

Co se českých zdrojů týče, tak sleduji některé vybrané MVC specialisty a zároveň i skupinu WUG, která pořádá výborné WUG Days, které vřele doporučuji.

Znáte nějaké připravované funkce v C#, které by mohly ovlivnit budoucnost vývoje softwaru?

C# je velmi dospělý a vyspělý jazyk. Stále přináší nějaké novinky, ale už v současné verzi disponuje vším, co vývojář potřebuje. Novinky, co přináší bývají často různý syntactic-sugar, který je fajn, ale vývojář se obejde i bez toho.

Aktuálně si nemyslím, že se chystá nějaká novinka, která by ovlivnila budoucí vývoj a spíš se jedná o leštění a zdokonalení aktuální funkcionality.

S C# za novými obzory: Vývoj, který posouvá hranice

V našem rozhovoru s Martinem Holým jsme prozkoumali mnohotvárný svět C#. Martin nám ukázal, jak C# představuje nejen jazyk, ale celý ekosystém možností. Je to svět, kde se kreativní myšlení snoubí s technologickou precizností, kde každý řádek kódu může být klíčem k novým objevům a inovacím.

Odhalil nám, jak se C# neustále vyvíjí, jak přináší nové funkce, které umožňují vývojářům řešit složité problémy efektivněji a s větší elegancí. Je to jazyk, který překračuje tradiční hranice, otevírá dveře k pokročilým technikám jako asynchronní programování, práce s mikroservisami a REST API. Tyto aspekty činí C# ideálním nástrojem pro vytváření robustních, škálovatelných a udržitelných softwarových řešení.

C#, jeden z nejvyspělejších jazyků

Martinův přístup a jeho způsob práce s C# nás inspirují k rozvoji našich znalostí a k odhalování nových možností, které C# nabízí. Připojením se k našemu kurzu C# pro mírně pokročilé se můžeš i ty ponořit do světa, kde se teorie a praxe snoubí v harmonický celek. Od základní syntaxe a datových typů, přes pokročilé koncepty jako LINQ a Entity Framework Core, až po realistické aplikace v mikroservisním prostředí – tento kurz je cestou k porozumění vývoji v C#.

Nastav si vlastní tempo objevování tohoto dynamického programovacího jazyka a využij každou lekci kurzu jako další krok k dosažení nových profesionálních výšin. Ať už hledáš cestu, jak proniknout do světa komerčního vývoje, nebo chceš rozšířit své stávající dovednosti, C# otevírá dveře k nekonečným možnostem.

Autor: Jan Bílek

Více článků
A proč je užitečná pro každého, kdo pracuje s computer vision
Kde můžeš začít navazovat vztahy s lidmi se zájmem o IT?