Kryptoměny v kapse: Popularita hardwarových peněženek raketově roste | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Kryptoměny v kapse: Popularita hardwarových peněženek raketově roste

Kryptoměny v kapse: Popularita hardwarových peněženek raketově roste

Offline peněženky aneb vyplatí se do ní investovat?

Investice už provádíme online a pohodlně z našeho telefonu, ale při nákupu digitálních aktiv, zejména pak kryptoměn, je potřeba přemýšlet nad tím, jak svou investici zabezpečit. Online prostředí přináší řadu nástrah, kvůli kterým můžeš během chvíle přijít o zainvestované peníze.

Bezpečnostních řešení, kterými můžeš ochránit svůj vklad, je několik. V dnešním článku se podíváme především na hardwarovou peněženku a odpovíme si na to, jestli se ještě v roce 2024 vyplatí pro uložení tvých kryptoaktiv.

Co je hardwarová peněženka?

  • Specializované zařízení, které slouží jako fyzický kryptografický ekosystém bez připojení k internetu.
  • Uchovává a spravuje soukromé klíče, které umožňují přístup ke kryptoměnám a dalším digitálním aktivům, jako jsou například nezaměnitelné tokeny (NFT).
Existují dvě hlavní kategorie peněženek - hot (online) a cold (offline) peněženky. Zatímco hot peněženky jsou flexibilnější a snadněji použitelné, cold peněženky poskytují vysokou úroveň bezpečnosti, protože vyžadují fyzický přístup k peněžence pro přístup k osobním a kryptografickým informacím.

Tips On Choosing A Crypto Wallet In 2024,
TechBullion

Zařízení nenápadně připomíná USB flash disk vybavený obrazovkami a tlačítky pro interakci s uživatelem. Zajišťuje bezpečné transakce a zjednodušuje správu více kryptoměn, jako jsou Bitcoin, Ethereum a Litecoin a další.

Díky generování a ukládání soukromých klíčů v režimu offline minimalizují hardwarové peněženky riziko vystavení citlivých informací hackerům a dalším škodlivým nástrojům.

Pro zvýšení další úrovně zabezpečení mají hardwarové peněženky silné mechanismy zálohování a obnovy. Při nastavování peněženky jsou uživatelé vyzváni k vytvoření obnovovací fráze, která pomáhá k obnově soukromého klíče. Jde o sérii náhodných slov, jež ti pomohou v případě ztráty, poškození nebo krádeže.

Jak fungují hardwarové peněženky?

Hardwarové peněženky neukládají aktiva kryptoměn, ale soukromý klíč, který slouží k přístupu k nim. Znemožňují hackerům přístup k digitálnímu majetku, protože soukromé klíče jsou izolovány od internetu a uchovávány v bezpečí offline světa. Kdykoli uživatel podepíše transakci, hardwarová peněženka ji potvrdí pomocí soukromého klíče.

Díky šifrování, hardwarovým komponentám, offline úložišti a dvoufaktorovému ověřování vytvářejí hardwarové peněženky nedotknutelné prostředí pro ukládání a správu soukromých klíčů.

Abys měl*a představu o tom, jak tento proces funguje, stručně si ho představíme v následujících bodech:

  • Při nastavení hardwarová peněženka vygeneruje jedinečnou dvojici kryptografických klíčů. Soukromý klíč je důvěrný a je bezpečně uložen v hardwarové peněžence. Veřejný klíč slouží k přijímání kryptoměn a je přístupný komukoli.
  • K podpisu transakce musí být hardwarová peněženka připojena k operačnímu systému (počítač, telefon), zkrátka tam, kde chce uživatel obchodovat s kryptoměnami. Peněženka pak transakci zabezpečí vygenerováním digitálního podpisu pomocí soukromého klíče. To umožňuje ověření vlastnictví aktiva.
  • Spojení mezi hardwarovými peněženkami a blockchainem je řízeno prostřednictvím kryptografického mostu. Ten vysílá a potvrzuje podepsané transakce do sítě blockchainu.
  • Ověření zařízení probíhá prostřednictví dotykového displeje hardwarové peněženky, díky níž uživatelé mohou ověřit transakce, jako je částka a informace o příjemci. To poskytuje další vrstvu zabezpečení a kontroly nad procesem.
Počet uživatelů blockchainových peněženek vzrostl z 3,16 milionu v roce 2013 na odhadovaných 91,75 milionu v roce 2023.

How Many Crypto Wallets Are There in 2024,
Coinweb

Obrázek 1, popularizace kryptoměnových peněženek

Prominentní firmy provozující hardwarové peněženky:

  • BC VAULT
  • BitLox
  • CoolWallet
  • Cryptomeister
  • CryoBit LLC
  • Etherbit Private Limited
  • Keystone
  • Ledger SAS
  • OpenDime
  • SafePal
  • SatoshiLabs.R.O.
  • SecuX Technology Inc.
  • ShapeShift
  • Shift Crypto AG
  • Sugi
  • OPOLO SARL
  • ELLIPAL LTD.
V roce 2022 dosáhl trh s hardwarovými peněženkami pro kryptoměny přibližně 547,4 milionu USD.

Cryptocurrency Hardware Wallet Market Size 2024 Industry Growth With
Emerging Trends, Top Countries Data, Opportunities And Forecast 2032, MENAFN

Výhody hardwarové peněženky

Pojďme se podívat na to, jaké výhody mají hardwarové peněženky, které by tě měly přesvědčit o tom, abys do některé z nich investoval a pořídil*a si ji.

1. Bezpečnost

Hlavní výhodou, proč přemýšlet o investici do vlastní hardwarové peněženky na kryptoměny, je její bezpečnost. Vzhledem k tomu, že soukromé klíče jsou v zařízení uloženy offline, jsou méně náchylné k hackerským útokům nebo malwaru, který snáze infikuje tvůj počítač či jiné zařízení připojené k internetu. Tím se snižuje riziko ztráty tvých digitálních aktiv.

Každá peněženka má unikátní adresu a bezpečnostní fráze, což ztěžuje hacking. Pro převody kryptoměn se využívají šifrovací procesy, jako jsou inteligentní smlouvy a kryptografie soukromých klíčů.

Tips On Choosing A Crypto Wallet In 2024,
TechBullion

2. Snadné používání

Hardwarové peněženky jsou navrženy tak, aby byly uživatelsky přívětivé, takže i netechničtí uživatelé mohou snadno a bezpečně ukládat i spravovat svá digitální aktiva. Většina peněženek je vybavena uživatelským rozhraním, které tě provede procesem nastavení a správy peněženky.

3. Kompatibilita

Většina hardwarových peněženek je kompatibilní s celou řadou kryptoměn, včetně Bitcoinu, Etherea a Litecoinu. Díky tomu můžeš snadno ukládat a spravovat všechna svá digitální aktiva na jednom místě. Existují nativní softwarové platformy (LedgerLive, Trezor Suite), ale některé peněženky se dají používat se službami DeFi třetích stran, což rozšiřuje jejich použitelnost.

4. Zálohování a obnovení

Hardwarové peněženky jsou obvykle vybaveny možností zálohování a obnovy, která ti umožní obnovit tvoje digitální aktiva v případě ztráty nebo krádeže zařízení. Abys mohl*a znovu získat přístup ke svému kryptografickému zařízení v případě odcizení, měl*a bys mít bezpečně uložené fráze pro obnovení. 

Nevýhody hardwarové peněženky

Bylo by to jednoduché rozhodnutí, pokud by hardwarová peněženka měla samé výhody. S držením kryptografického zařízení se pojí několik nevýhod, které musíš brát před koupí na vědomí:

1. Pořizovací cena

Hardwarové peněženky jsou obecně dražší než softwarové peněženky, které se dají používat zdarma. Cena začíná zhruba kolem 1 500 Kč, ale seženeš i dražší, a to s ohledem na to, jaké funkce má.

2. Fyzické poškození

Protože hardwarové peněženky jsou fyzická zařízení, jsou více náchylné k fyzickému poškození. Pokud zařízení ztratíš nebo zničíš, pravděpodobně přijdeš o přístup ke svým digitálním aktivům. V těchto případech je možné obnovit zařízení pouze s přístupovými frázemi a mít připravené záložní zařízení.

3. Relativní nepohodlí

Další nepříjemný fakt je ten, že musíš mít hardwarovou peněženku neustále u sebe. To může být nepříjemné při častém cestování, ale i kdykoli chceš provádět operace s kryptografickými aktivy.

Vyplatí se tedy investice do hardwarové peněženky?

Rozhodnutí je v konečném důsledku na tobě. Vždy je třeba zohlednit své individuální potřeby a preference. Pokud chceš maximální bezpečí svých kryptoaktiv a nevýhody hardwarové peněženky tě neodradí, tak jde o investici, která se ti vyplatí letos i v budoucnu. V opačném případě pak můžeš mít aktiva v digitální peněžence v telefonu nebo na svém obchodním účtu.

Autor: Martin Šlat

Více článků
A proč je užitečná pro každého, kdo pracuje s computer vision
Kde můžeš začít navazovat vztahy s lidmi se zájmem o IT?