Optimalizace výkonu iOS aplikací | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Optimalizace výkonu iOS aplikací

Optimalizace výkonu iOS aplikací

Seznam se s best practices, které potřebuješ znát

Vývoj aplikací na iOS není nic jednoduchého, zejména proto, že v App Store nabízí obrovské množství aplikací. Jako vývojář musíš mít na mysli, že za úspěchem tvé práce stojí celá řada kritérií, které musí aplikace splňovat. Pokud s nimi nedokážeš udržet krok, uživatelé dají přednost konkurenčním aplikacím.

Proč je optimalizace výkonu iOS aplikací důležitá?

Mezi jeden z nejdůležitějších požadavků v rámci uživatelské zkušenosti patří výkon aplikace. Pomalé spouštění, špatná odezva či nadměrná spotřeba energie kvůli nepovedené optimalizaci bude řadu uživatelů nejen frustrovat, ale také je přiměje aplikaci odinstalovat. Proto je nutné, abys svou iOS app správně optimalizoval*a.

1. Profilování aplikací: odhal problematická místa

Prvním krokem k optimalizaci výkonu iOS aplikací vede k zjištění problematických míst. S tím ti pomůže především nástroj Instruments v Xcode. Nabízí ti neocenitelný přehled o využití CPU, alokaci paměti a řadu dalších výkonnostních ukazatelů.

Mnohem snáze pochopíš, jak aplikace funguje. Na základě zjištěných dat pak můžeš provést optimalizaci výkonu iOS aplikace na místech s největší dopadem na její bezproblémový chod.

2. Optimalizuj velikost obrázků a dalších souborů

Na plynulém chodu tebou vyvíjené aplikace má vliv velikost obrázků a dalších souborů. Ty mají za následek, že se prostředí bude déle načítat. V tomto případě je potřeba se zaměřit na snížení velikosti souborů, které jsou náročné na paměť.

U obrázků můžeš využít moderní formát, třeba WebP, který dosahuje lepší komprese při zachování kvality obrazu. Tím, že se zaměříš na velikost souborů, zvýšíš rychlost načítání i celkový výkon aplikace.

3. Zaměř se na efektivní správu paměti

Pro udržení plynulého a svižného chodu aplikace je efektivní správa paměti klíčová. Proto je důležité využívat funkci automatického počítání referencí (ACR) jako prevenci k uvolnění paměti, kterou aplikace už nepotřebuje.

4. Mysli na app thinning

Jak aplikace rostou a stávají se náročnějšími na úložiště, je jejich zabalení více důležité. App thining je optimalizační technika, která ti umožní vytvářet balíček aplikace, a to na míru uživatelovu zařízení.

Využití technik slicingu, zdrojů na vyžádání a bitových kódů může výrazně zmenšit velikost aplikace a zkrátit dobu instalace, což zajistí bezproblémový uživatelský zážitek.

5. Ukládej základní data na úložiště

Core Data je výkonný a efektivní framework pro ukládání místních dat. Jeho implementací dosáhneš toho, že aplikace bude trvale ukládat data a v případě potřeby je rychle načte. Snižuje závislost na síťovém připojení a zvyšuje odezvu aplikace, i když je uživatel offline.

6. Optimalizuj požadavky na síť

Minimalizace počtu síťových požadavků v aplikaci je zásadní pro zlepšení výkonu, zejména v oblastech s nespolehlivým nebo pomalým internetovým připojením. Kombinuj více požadavků a také používej techniky komprese obsahu, abys snížil*a objem přenášených dat.

7. Aktualizuj na nejnovější iOS SDK

Společnost Apple s každou aktualizací sady iOS SDK průběžně zavádí vylepšení výkonu a nové funkce. Mít nejnovější verzi je klíčové pro udržení tvé aplikace v. té nejlepší formě po stránce výkonu.

Přijetím nových rozhraní API a optimalizací kódu pro nejnovější vylepšení systému iOS zajistíš, že aplikace zůstane konkurenceschopná a potěší uživatele svou rychlostí a efektivitou.

8. Optimalizuj spotřebu baterie

Optimalizace výkonu aplikací pro iOS je běžnou praxí, kterou i zkušení vývojáři často opomíjejí. Efektivní správa spotřeby energie je klíčová pro odezvu aplikace i spokojenost uživatele.

Minimalizuj spotřebu baterie tím, že se vyhneš nepřetržitému dotazování nebo operacím náročným na využívání různých zdrojů. Raději dej přednost energeticky úsporným algoritmům a pravidelně kontroluj, zda se v nich nenacházejí komponenty, které nadměrně vybíjejí baterii.

9. Důkladně testuj

Důkladné testování je základem pro bezproblémový chod každého softwaru. Aplikaci řádně otestuj na různých zařízeních se systémem iOS a jeho odlišných verzích, abys zajistil*a kompatibilitu a identifikoval*a problémy s výkonem.

Provádění beta testování s reálnými uživateli je vynikající způsob, jak získat cennou zpětnou vazbu a poznatky, které ti umožní provést potřebná vylepšení a dále optimalizovat aplikace.

10. Používej sítě pro doručování obsahu (CDN)

Sítě CDN jsou distribuované servery, které snižují latenci a zrychlují doručování obsahu tím, že jej ukládají do mezipaměti a doručují ho z nejbližšího serveru, k němuž se uživatel připojuje. Pomocí sítí CDN můžeš zlepšit výkon aplikace, zejména pro uživatele z různých koutů, a to tak, že budeš hostovat statické zdroje, jako jsou obrázky a videa na místní síti.

11. Používej automatické rozvržení rozumně

Automatické rozvržení se může zdát jako skvělý způsob, jak vytvářet responzivní uživatelská rozhraní. Jak to ale bývá u každého nástroje, který automatizuje práci, jeho špatné použití může mít vliv na výkon.

V případě iOS aplikací je potřeba, abys ses vyhnul*a nadměrnému omezení a upřednostnění vlastní velikosti obsahu, pokud je to možné. Potom bys měl*a zvážit i použití stack views, které zjednodušuje správu rozlišení aplikace, a zvýšit tak odezvu aplikace

12. Pravidelně profiluj a laď výkon

Časté profilování a ladění je nezbytné pro identifikaci nedostatků ve výkonu a úniků paměti. K analýze výkonu aplikace a využití paměti používej nástroje v Xcode. Veškeré problémy s výkonem řeš okamžitě, abys udržel*a konzistentní chod aplikace.

13. Zaměř se na Swift než Objective-C

Programovací jazyk Swift je navržen tak, aby byl rychlý a výkonný, což z něj činí lepší volbu pro vývoj nových aplikací pro iOS. Nabízí mnoho moderních funkcí, které mohou zlepšit odezvu aplikace. Pokud máš stávající kód v jazyce Objective-C, zvaž postupný přechod na Swift, který dosahuje vyššího výkonu.

14. Správa úloh na pozadí 

Systém iOS ti dovoluje efektivně spravovat jednotlivé úlohy aplikace, když zrovna není v popředí. Povolení režimů na pozadí u funkcí, jako je zvuk, poloha nebo načítání pozadí, může zajistit, aby jednotlivé úlohy nadále běžely na pozadí, aniž by to výrazně ovlivnilo odezvu aplikace. 

15. Implementace inteligentního přednačítání

Předvídat chování uživatele aplikace ti umožní přednačíst relevantní obsah. Právě s tím pomáhá inteligentní přednačítání. Analyzovat chování uživatele a chápat, kam se v tvojí aplikaci vydá dál, nabízí výhodu. Do mezipaměti se mohou načíst data, a tak se zkrátí doba načítání, což potěší zejména uživatele.

Na co ještě myslet?

Výše zmíněné praktiky ti určitě pomohou uspět v App Store. Nezapomeň na to, že iOS se neustále vyvíjí a s ním i trendy. Rozhodně sleduj, co se děje ve světě iOS vývoje, abys mohl*a nejen navrhovat prvotřídní aplikace, ale také je optimalizovat.

Mezi tím můžeš omrknout naše online kurzy. Kromě iOS developmentu, který je kompletně v angličtině, můžeš zjistit, jak lépe kódovat v kurzu Clean code & design patterns. Taky nezapomeň odebírat náš blog a sledovat sociální sítě, díky nimž zjistíš, jaká témata hýbou světem IT.

Více článků
A proč je užitečná pro každého, kdo pracuje s computer vision
Kde můžeš začít navazovat vztahy s lidmi se zájmem o IT?