Jak automatizovat s Kubernetes? | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Jak automatizovat s Kubernetes?

Jak automatizovat s Kubernetes?

5 nástrojů pro automatizaci nasazení clusterů Kubernetes

Mezi aktuální témata v DevOps bezpochyby patří efektivní správa, implementace a nasazení aplikací. Proto v rámci vývojového cyklu vývojáři upírají zrak na Kubernetes (K8s). Ten ve spojení se správnými automatizačními nástroji dokáže vývojový cyklus snadno automatizovat. S tím ti může pomoci několik nástrojů, které si v článku blíže představíme.

1. Kubernetes Operations

Kubernetes Operations (KOps) je open-source nástroj, který pomáhá automatizovat operace Kubernetes a zprovozňuje cluster bez nutnosti lidského zásahu. Tento nástroj umožňuje automatizaci clusterů na platformách, jako je Amazon Web Services (AWS) a Google Computing Engine (GCE). Také podporuje cloud-native funkce a automatické aktualizace.

KOps usnadňuje automatizaci provozních úloh a umožňuje týmům DevOps snadno škálovat uzly nebo rozšiřovat cluster. Výrazně zjednodušuje nastavení a správu clusteru K8s oproti manuálnímu nastavením. Kubernetes Operations také umožňuje automatizované nasazení na AWS, GCE, OpenStack, VMware a vSphere. Mezi další funkce tohoto nástroje patří:

  • model synchronizace stavů – umožňuje tzv. dry-run a automatickou idempotenci, což správcům KOps přináší jasnou provozní výhodu;
  • osm různých poskytovatelů sítí Container Network Interface;
  • podpora doplňků, aktualizace z kube-up a možnost generování Terraform;
  • automatické dokončování příkazového řádku. 

KOps umožňuje nastavit clustery s rozsáhlými možnostmi konfigurace a parametry. Tato intenzivní přizpůsobitelnost znamená, že řešení se přizpůsobí potřebám DevOps, a ne naopak. Také se přizpůsobí některé z obtížných překážek s nasazením Kubernetes, včetně přidání komplexních projektů a rychlého nasazení.

2. Kubespray

Kubespray je automatizační nástroj, který může týmům DevOps pomoci automatizovat správu Kubernetes pomocí Ansible, open-source IT automatizačního enginu. Umožňuje rychlejší, flexibilnější a bezproblémové nasazení clusterů K8s, což týmům umožňuje přizpůsobit proces implementace.

Kubespray je postaven na systému Ansible a kombinuje jeho možnosti s Kubernetes. Může fungovat na běžném hardwaru bez operačního systému i na většině cloudových služeb. Podporuje také oblíbené linuxové distribuce, jako jsou Ubuntu, CentOS, Debian, Fedora, OpenSUSE a Flatcar. Jaké jsou další funkce Kubespray?

  • Pomocí Kubespray mohou týmy automatizovat provozní úlohy, jako je vytváření clusterů, sestavování inventárních souborů a nasazování clusterů.
  • Kubespray usnadňuje proces nasazení Kubernetes v situaci, kdy uživatelům stačí k nasazení clusteru K8s spustit pouze jeden playbook Ansible.
  • Další doplňkové komponenty, jako jsou playbooky Ansible nebo nástroje pro provisioning, se dají zapojit podle požadavků na cluster.
  • Kubespray je jednou z nejefektivnějších možností, pokud firma potřebuje provozovat hybridní prostředí s více než jedním veřejným cloudem ve svých zařízeních.

Navzdory těmto výhodám se mohou týmy při používání tohoto nástroje setkat s určitými problémy. Jedním z nich je nemožnost vlastního poskytování. S tím však pomůže podpora Terraformu v systému Kubespray ve veřejných cloudech. 

Kubespray je jednou z nejpřizpůsobivějších nástrojů pro automatizaci nasazení clusteru Kubernetes a své využití má v celé řadě služeb, mezi které patří AWS, GCE a Azure.

3. Kube-AWS

Kube-AWS je další nástroj příkazového řádku, který dokáže automatizovat nasazení clusteru Kubernetes. Tento nástroj s příkazovým řádkem vyniká zefektivněním vytváření, aktualizace a dekonstrukce clusterů a je posílen bezproblémovou integrací s řadou služeb Amazon Web Services.

Kube-AWS je dostupný pouze pro zákazníky Amazon Web Services a nabízí bezproblémovou integraci s řadou jejich služeb, včetně CloudFormation, EC2, KMS, S3, Auto Scaling a Spot Fleet.

Kube-AWS nabízí rozsáhlé možnosti přizpůsobení pro DevOps stack. Nabízí také přístupy k šablonám stacku Cloud-config a CloudFormation.

Ačkoli je Kube-AWS k dostání pouze pro cloudové systémy Amazon Web Services, jeho síla spočívá ve schopnosti usnadnit nasazení aplikací ve velkém měřítku bez ohledu na geografická omezení. V případě potřeby je možné plynule přesouvat nebo přidávat nové funkce do clusteru.

4. Spinnaker.io

Spinnaker.io je open-source řešení, které původně vyvinula společnost Netflix. Zaujímá jedinečné místo jako open-source řešení, které zjednodušuje nasazení clusteru Kubernetes. Spinnaker.io je navržen jako doplněk k sadám nástrojů Kubernetes, urychluje nasazovací pipelines a podporuje intuitivní cestu automatizace.

Spinnaker poskytuje doručení do multicloudových prostředích i výkonnou pipeline:

  • má snadné nasazení, škálování a rollbacky přímo z konzole;
  • oznámení jsou k dispozici prostřednictvím e-mailu, Slacku a Hipchatu, a tak jsou správci vždy ve spojení s kritickými aktualizacemi;
  • podporuje grafy Helm a zvládá blue/green a canary deployment;
  • nabízí multicloud deployment a kontinuální integrace.

Mezi další funkce patří řízení přístupu na základě rolí, integrace chaos money, integrace CI a CLI pro nastavení a správu. Spinnaker je ideální řešení pro flexibilní správu systému, kde je snadná automatizace klíčová. Výhodou je, že se dá snadno integrovat do hlavních cloudových platforem, jako je AWS, GCE a Azure.

5. Rancher Kubernetes Engine 

Rancher Kubernetes Engine (RKE) je jedním z univerzálních a snadných způsobů, jak automatizovat deploy clusteru Kubernetes. Vyznačuje se zjednodušenou instalací, automatizovaným provozem, podporou FIPS a nepřetržitou podporou na podnikové úrovni. Díky těmto a dalším vlastnostem je RKE jedním z nejlepších řešení pro klienty, kteří potřebují automatizovat Kubernetes.

Rancher Kubernetes Engine nabízí jednoduchou instalaci. Prostřednictvím jediného binárního a YAML soubor se dá instalace dokončit. Certifikace Cloud Native Computing Foundation (CNCF) zaručuje, že RKE podporuje stejné rozhraní API jako Kubernetes, a umožňuje tak snadné nasazení, aktualizaci a návrat k původní verzi. Certifikace CNCF zajišťuje, že každá verze RKE podporuje stejné rozhraní API jako Kubernetes.

Vzděláním k vysněné kariéře

Nástroje pro automatizaci různých úloh, jako je nasazování clusterů pomocí K8s, je skvělá věc. Věříme, že některý z výše zmíněných toolů ti pomůže zefektivnit tvou práci. Pokud ale přemýšlíš o tom, jak zdokonalit své skills, určitě vyzkoušej jeden z našich kurzů, například Docker & Kubernetes, Automatizace v testování nebo DevOps engineer.

Autor: Martin Šlat

Více článků
Kam se dnes posouvají technologické hranice robotiky?
Kybernetická hrozba budoucnosti, na kterou je třeba se připravit