Multiplatformní vývoj her s Unity | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Multiplatformní vývoj her s Unity

Multiplatformní vývoj her s Unity

Proč je Unity ideální platforma pro game development?

Herní průmysl se vyvíjí a s ním nejen hry, ale i platformy, na kterých si je můžeš zahrát. Hráči očekávají, že si svou oblíbenou herní sérii budou moci zahrát na různých zařízeních, jako je PC, konzole, mobilní zařízení a časem i na VR/AR headsetech. Vývojáři tak musí pracovat efektivně a vytvářet hru na více platformách.

Právě z těchto důvodů je mezi vývojáři velmi populární herní engine Unity. V článku se zaměříme výhradně na to, s čím dokáže vývojářům her pomoci. 

Co je to Unity?

Unity je jedním z nejoblíbenějších a nejuniverzálnějších enginů pro vývoj her. Umožňuje snadno vytvářet hry fungující na různých platformách, jako jsou:

  • Windows
  • MacOS
  • iOS
  • Android
  • Konzole
  • VR/AR headsety

Díky výkonným možnostem 2D a 3D vykreslování a uživatelsky přívětivému rozhraní je Unity ideální volbou pro vývoj her.

Klíčovou vlastností enginu Unity je jeho schopnost snadno vytvářet multiplatformní hry. Vývojářům stačí napsat kód hry pouze jednou a mohou ho nasadit na více platformách souběžně. Kromě toho nabízí jistou flexibilitu díky možnostem rozšíření o další technologie a služby.

Proč je multiplatformní vývoj her důležitý

Multiplatformní vývoj nejnovějších her je pro vývojáře důležitý zejména z důvodu rostoucího množství herních platforem. S Unity vývojářům odpadá nutnost vyvíjet separátně verzi hry na PC, konzole, VR/AR headsety a další zařízení.

Vývoj hry v enginu Unity šetří čas, úsilí i náklady. Jedna verze se dá přenést na všechny podporované platformy a odpadá tak nutnost aktualizovat každé herní zařízení zvlášť. Změny ve hře se dají snadno implementovat současně, což zajišťuje, že proces vývoje je méně náročný.

Vývojáři se snaží o multiplatformní dostupnost svých her a zvyšují zájem o tituly mezi různými hráčskými komunitami. Tento přístup je klíčový pro komerční úspěch.

Benefity Unity ve vývoji cross-platform her

Engine má řadu vestavěných nástrojů, které zvyšují rychlost vývoje her, a proto je oblíbený mezi vývojáři her po celém světě. Pojďme se proto podívat na některé jeho přednosti, které jako vývojář*ka určitě oceníš.

1. Bezkonkurenční podpora platforem

Unity podporuje více než 25 cílových platforem. Pokryty jsou hlavní konzole, mobilní zařízení, stolní počítače i rozšířená realita. Sjednocená codebase a asset pipeline zajišťují, že hra bude vypadat skvěle a fungovat bez problému na různých typech zařízeních. Engine Unity se postará o náročnou část práce, která souvisí s optimalizací pro různé architektury CPU a GPU.

2. Specializované nástroje

K vytvoření kvalitních AAA titulů napříč platformami je klíčové provádět různé úpravy. Unity poskytuje specializované nástroje pro efektivní portování. Náhledové kamery pro jednotlivé platformy slouží k vizualizaci vyvíjené hry. Nástroj Unity Profiler pomáhá řešit problematická místa. IL2CPP scriptování umožňuje efektivně nasadit nejmodernější kód C#. Komplexní SDK pro každou platformu zpřístupňují nativní funkce.

3. Pracovní postupy založené na cloudu

Cloudová kompilace a distribuce obsahu zjednodušuje jeho dodání napříč platformami. Game Studio v cloudu zvládá sestavování, testování a nasazení napříč jednotlivými platformami. Tvůrci a inženýři mohou spolupracovat odkudkoli a rychle iterovat skrze vývoj v cloudu. Díky vestavěnému síťovému propojení pro více hráčů můžeme snadno zpřístupnit multiplayer a matchmaking napříč platformami. 

4. Analýza napříč platformami

Unity Analytics integruje ucelené datové panely napříč platformami. Zobrazit si můžeme přehledy o pádech, využití relací, metriky monetizace a další údaje agregované napříč všemi cílovými zařízení. Vývojářům pomáhá s A/B testy a optimalizací obsah pro různé skupiny hráčů. Vzdálená nastavení umožňují dynamicky aktualizovat online hry pro jakoukoli platformu. Nástroje Live Ops maximalizují životní cykly her jako služby. 

5. Tvorba XR, AR i VR

Podobně dobře je Unity uzpůsobeno k tomu, aby pomohlo s tvorbou zážitků v rozšířené realitě (XR) napříč jednotlivými zařízeními. AR pro chytré telefony využívá integraci ARKit/ARCore. Zavedené VR platformy jako Oculus a Vive jsou plně podporovány. Sledování rukou/těla a pokročilé prostorové mapování usnadňují tvorbu virtuálních prostředí. S tím, jak se XR dostává do hlavního proudu, pomáhá Unity vývojářům využít tento trend.

6. Crossplay

Unity umožňuje vývojářům snadno a efektivně vytvářet hry s podporou crossplay. Tato integrace napříč platformami nejen rozšiřuje dosah a zapojení hráčů, ale také poskytuje spolehlivý základ pro budoucí multiplayerové hity. Unity jasně demonstruje svůj závazek ke zjednodušení vývoje her a podpoře komunitních zážitků, čímž otevírá dveře vývojářům k inovacím a propojení světů her bez ohledu na platformu.

S využitím technologií, jako je Multiplay pro hosting serverů, Matchmaker pro spárování hráčů, Vivox pro hlasovou komunikaci a novými službami jako Relay a Lobby, se dá snadno vytvořit multiplayerový zážitek, který si užijí hráči napříč platformami.

7. Optimalizace výkonu

Herní engine Unity má různé funkce, které pomáhají optimalizovat hry pro dosažení maximálního výkonu. Bez ohledu na zařízení, na kterých se hrají, můžeme upravit nastavení grafiky tak, aby s ním bylo možné pracovat, protože je vybaven mnoha zásadními optimalizačními funkcemi, jako je dynamické dávkování a occlusion culling. Kromě těchto skvělých nástrojů najdou vývojáři řadu profilovacích nástrojů, které identifikují a pohotově řeší případné problémy s výkonem, jež Unity poskytuje.

Proč má vývoj v Unity smysl i do budoucna?

Unity je široce uznávaný nástroj pro vývoj her, který je populární z několika důvodů, zejména díky své široké podpoře napříč platformami, uživatelsky přívětivému rozhraní, rozsáhlým knihovnám, pozoruhodné optimalizaci výkonu a hratelnosti a podpoře vývojářské komunity.

S Unity se nemusíš obávat učení složitých programovacích jazyků nebo softwarů. Engine je navržen pro snadné použití, takže i nezkušení vývojáři mohou snadno programovat a přenášet své herní nápady do reality. 

Důležitou součástí Unity je i obchod se zásuvnými moduly a knihovnami. Ty výrazně usnadňují vytváření her, protože odpadá nutnost cokoliv programovat. Jako vývojář tam najdeš vše od vytváření základních prototypů až po tvorbu špičkových 3D návrhů.

Unity zjednodušuje celý proces tvorby her a zároveň umožňuje efektivní vývoj verzí na všech možných platformách. Navíc se neustále přizpůsobuje novým trendům, jako jsou AR nebo cloud gaming, který může být budoucností herního průmyslu. 

Pokud nevíš, jak začít s vývojem her v Unity, přihlas se do kurzu Unity Developer a získej praktické skills.

Více článků
Kybernetická hrozba budoucnosti, na kterou je třeba se připravit
Jaké možnosti nabízí Flutter v rámci strojového učení?