Který programovací jazyk se naučit první? | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Který programovací jazyk se naučit první?

Který programovací jazyk se naučit první?

Poradíme ti, jak se nad tím zamyslet a jak začít programovat

Začátky programování mohou být pro mnoho nováčků v IT obtížné. Důvodem je zejména široký výběr programovacích jazyků, které se můžeš naučit, protože jich existuje velká spousta (až 9 tisíc), ale aktivně se jich používá jen zlomek (zhruba 50). Proto ti pomůžeme přijít na to, který programovací jazyk se naučit první a který pro tebe bude ten nejlepší.

Jak začít správně s výběrem programovacího jazyka?

Nebudeme to komplikovat specifiky jednotlivých programovacích jazyků, to si pak můžeš vyhledat sám*sama. K tomu, abys ses správně rozhodl*a, který programovací jazyk se naučit první, ti stačí uvědomit si, co vlastně chceš programovat.

Pojďme si to ukázat na několika nejznámějších programovacích jazycích. Pokud chceš:

  • vytvářet nativní mobilní aplikaci, je jasná volba Kotlin nebo Swift;
  • začít s vývojem webových stránek, začneš s HTML, CSS a JavaScriptem;
  • pracovat jako full-stack vývojář, nauč se Python nebo Ruby;
  • vytvořit webový portál pro elektronický obchod, nauč se PHP;
  • začít s jednoduchým programovacím jazykem, nauč se Python;
  • vytvářet a spravovat databáze, budeš se potřebovat naučit SQL.

Kterými programovacími jazyky můžeš začít?

JavaScript

JavaScript se obzvlášť používá při tvorbě front-endových webových stránek spolu s HTML a CSS k vytváření dynamického webového prostředí. JS je velmi rychlý jazyk, protože může být spuštěn v prohlížeči na straně klienta. Je známý svou jednoduchou syntaxí a bohatými knihovnami, frameworky a technologiemi, včetně React, Angular a Node.js.

Python

Python se hojně využívá v oblasti umělé inteligence, strojového učení, datové vědy a analýzy dat a při vývoji webových stránek. Programovací jazyk poskytuje celou řadu knihoven, které zahrnují funkce, jako jsou nástroje pro webové služby, rozhraní operačního systému a další. Mnoho vývojářů doporučuje začínajícím programátorům, aby se Python naučili jako svůj první programovací jazyk, a to kvůli jeho jednoduché syntaxi, čitelnosti a rozšiřitelnosti.

Zaujal tě Python? Přečti si náš článek Kde se využívá Python a poznej tento programovací jazyk blíž.

související kurzy:

Python Developer

Ťapák Martin

Whalebone as Test Automation Engineer

O kurzu
tapak2-lecturer-66013951d4ed5646364144.png

Swift

Swift se hlavně používá při vývoji pro iOS a macOS. Integruje objektově orientovaný model Objective-C a obsahuje infrastrukturu frameworků, debugger a pokročilý kompilátor. Swift je známý svou jednoduchou syntaxí, škálovatelností a bezpečnostními prvky.

SQL

SQL je programovací jazyk založený na datech. Jeho účelem je ukládat informace do oddělených datových sad, abys je mohl*a načítat a vytvářet přesné sestavy na základě vyhledávacího dotazu. Jazyk je naprostou nezbytností pro každého začínajícího datového vědce, vzhledem k tomu, že data science využívá relační databáze.

V průzkumu Stack Overflow je SQL třetím nejoblíbenějším programovacím jazykem a je užitečný i pro netechnické profese. Také umožňuje marketérům překládat a analyzovat obchodní data, aby pochopili, jak dobře si určité produkty vedou na trhu nebo které prodejní trychtýře přeměňují potenciální zákazníky.

HTML a CSS

HTML a CSS jsou oblíbené jazyky pro front-end vývojáře. HTML je značkovací jazyk, který se používá ke strukturování webových stránek a jejich obsahu. CSS je jazyk stylů používaný k popisu prezentace dokumentů napsaných ve značkovacích jazycích, jako je HTML. Tyto dva jazyky spolupracují s jazykem JavaScript při vytváření interaktivních webových stránek.

Kotlin

V současné době se Kotlin nejčastěji používá pro vývoj aplikací pro Android a aplikací na straně serveru. Lze jej také použít k psaní webových aplikací transpilováním do jazyka JavaScript. Jazyk Kotlin ti může pomoci rychle se naučit další moderní jazyky, jako jsou TypeScript, Scala a Swift, protože sdílejí mnoho společných konceptů.

Zjisti, jestli jeden z programovacích jazyků, kterým bys ses chtěl*a věnovat, najdeš v našem článku: 8 programovacích jazyků, které bys měl*a znát.

Dá se vybrat špatný programovací jazyk?

Pojďme si to říct na rovinu. Pokud začneš s jakýmkoliv programovacím jazykem, určitě neuděláš chybu. Získáš potřebné skills a pochopíš principy toho, jak programovací jazyk i samotné programování funguje. Co však není radno podceňovat, je výběr, protože pokud si na začátku rozhodneš pro jazyk, který je náročný na učení, je pravděpodobné, že vyhoříš.

Nepodceňuj výběr, udělej si průzkum, zjisti si výhody i nevýhody a hlavně si ověř, zda tě daný obor bude bavit. Přece jen budeš do vzdělávání investovat zprvu svůj čas a v další fázi i peníze, pokud budeš chtít mít v CV certifikát, který potvrdí tvé znalosti.

Autor: Martin Šlat

Více článků