Přehled programovacích jazyků, které se používají k vývoji her | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Tyto hry rozhodně znáš. Ale víš, ve kterých jazycích byly vyvinuty?

Tyto hry rozhodně znáš. Ale víš, ve kterých jazycích byly vyvinuty?

Připravili jsme přehled programovacích jazyků, které se používají k vývoji her

Herní průmysl se od svého vzniku pořádně rozrostl a v současné době je pro mnoho lidí neodmyslitelnou součástí života. Navíc konkuruje a také se prolíná s filmovým průmyslem, což z něj dělá lákavé odvětví zábavního průmyslu, které uchvátilo nejen hráče, ale zejména i vývojáře, kteří mohou spojit svůj koníček s prací.

Proto ti ukážeme několik programovacích jazyků a ke každému ti představíme jednu hru, se kterou ses už mohl*a setkat.

1. JavaScript 

JavaScript je jedním z populárních programovacích jazyků, který se používá pro vývoj webových a mobilních her. Za jeho úspěchem stojí především velká komunita vývojářů, skvělý výkon a výborná kompatibilita napříč platformami.

Hra v jazyce JavaScript

Cut the Rope

Nejznámějším herním počinem určitě bude logická hra z roku 2011. Cut the Rope zaujala nejen svou hratelností, ale především roztomilou grafikou. Úkolem hráče je nakrmit Om Nom, malou zelenou potvůrku, a to tak, že se přeřezává lano.

2. C++ 

Ve srovnání s jinými programovacími jazyky je C++ poněkud složitější, ale používá se především k vývoji her. Univerzálnost tohoto jazyka se rozšiřuje na vývoj 2D a 3D her, což z něj dělá dobrou volbu pro vývoj v enginech, jako je Unity, Unreal Engine nebo CryEngine.

Hra v jazyce C++ 

Grand Theft Auto III 

Herní série GTA nemohla uniknout zraku hráčů. V současné době se čeká již na šestý díl a společnost Rockstar Games patří mezi jedno z nejznámějších herních studií.

3. Rust 

Rust je atraktivní programovací jazyk především díky vysokému výkonu, paměťové bezpečnosti a efektivitě kódu. Díky tomu je skvělou volbou pro vývoj her, avšak jde o jeden z nejtěžších programovacích jazyků k naučení.

Hra v jazyce Rust 

Veloren 

Veloren je open-source multiplayer RPG hra inspirovaná hrami jako Cube World, Legend of Zelda: Breath of the Wild a Dwarf Fortress. Je naprogramována kompletně v Rustu a aktivně vyvíjena komunitou.

4. C# 

Pro vývoj her se C# používá především díky svému výkonu, rychlosti a portabilitě. Proto se tento programovací jazyk používá pro vývoj herních enginů, jako jsou Unity, MonoGame nebo Godot.

Hra v jazyce C# 

Gears of War 

Známá herní exkluzivita Microsoftu si získala srdce hráčů svou hratelností, příběhem i vizuálním zpracováním. Příběh je zasazen do budoucnosti, kdy je Země napadena mimozemšťany a úkolem hráče je povraždit je.

5. Java 

Jazyk Java má řadu využití, jako je vývoj webových stránek, aplikací a her. Programovací jazyk je známý především svou jednoduchostí a nabízí robustní podporu z řad vývojářů.

Hra v jazyce Java

Minecraft 

Minecraft je jednou z nejznámějších a nejúspěšnějších her vyvinutých v Javě. Je to sandboxová hra, která hráčům umožňuje stavět a prozkoumávat nekonečně generovaný svět z kostek.

6. Python 

Python patří k jednomu z nejpopulárnějších programovacích jazyků. Snadno se učí a má široké využití, zejména pak pro tvorbu webových aplikací, machine learning modelů, analýzu dat a pro tvorbu her. 

Hra v jazyce Python 

The Sims 4 

Hra, kterou není třeba dlouze představovat. Herní franchise The Sims je známá širokému hráčskému publiku. Jde o simulátor „života“, kde si vytvoříš svého simíka (nebo celou rodinu) a staráš se o jejich potřeby, vztahy a zábavu. Prostě hra, která je přístupná i mladšímu publiku.

7. Lua 

Lua je méně známý skriptovací jazyk. Oblíbený je především díky své jednoduchosti a rychlosti. Často se používá v herních enginech, kterým umožňuje flexibilní implementaci různých mechanik.

Zajímavá hra v jazyce Lua 

Roblox 

Pokud máš ve svém okolí menší děti, nejspíš jsi už o této multiplayerové free-to-play hře slyšel*a. Nabízí virtuální prostor, kde si hráč může vytvořit vlastního avatara, nakupovat vybavení, ale také hrát jednoduché hry, které mohou vytvářet i samotní hráči.

Programovacích jazyků je rozhodně více 

Programovacích jazyků, které můžeš využít k tvorbě her, je celá řada. Je pouze na tobě, jaký se naučíš, ale výše jsme zmínili ty nejpopulárnější, abys měl*a představu. Tvořit tak můžeš mobilní a velmi jednoduché hry až po AAA tituly, které budou vyžadovat znalost nejen jazyka, ale i herních enginů.

Pokud tě zajímají novinky ze světa programování nebo bys chtěl*a začít vyvíjet hry, určitě nás sleduj na sociálních sítích, aby ti neunikla příležitost získat nové skills.

Autor: Martin Šlat

Více článků
Rozhovor s ředitelem data managementu v ČSOB.
Vše, co potřebuješ vědět, než začneš využívat tento nástroj