Ženy v IT řídí firmy, inspirují a povzbuzují k následování | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Ženy v IT řídí firmy, inspirují a povzbuzují k následování

Ženy v IT řídí firmy, inspirují a povzbuzují k následování

Jak se v IT společnostech jako žena dostat až na vrchol ukazuje příklad pěti úspěšných Češek.

Vedoucí pozice ve firmách stále zastávají většinou muži, ale žen na manažerských postech pomalu přibývá. Jak se změnila situace za posledních 5 let? Podle studie Dun & Bradstreet se v České republice od roku 2018 zvýšil počet žen ve vedoucích pozicích o 9,1 %. Výsledkem je, že ve vedení firem najdeme 13 % žen a 87 % mužů. Celosvětově se přitom ve vysokém managementu pohybuje okolo 32 % žen.

Ženy se u nás nejčastěji prosazují v oblastech jako jsou sociální služby, vzdělávání a zdravotní služby. Najdeme je také v maloobchodě, stravování, realitních službách a výrobě potravin. Ale co ženy v IT?

Několik žen, které působí na vysokých pozicích v IT firmách, se objevilo v žebříčku Nejvlivnější ženy Česka. Dostaly se do vedení díky svému mnohaletému působení v IT firmách a povzbuzují další ženy v IT, aby se nebály a šly za svými kariérními sny.

Inspirující odvaha

Jednou z nejznámějších žen ve vedení IT firmy je nepochybně Taťána le Moigne. Strávila 18 let v čele českého Googlu, kde působila od samých počátků místní pobočky v roce 2006. Později dostala na starost otevření a další rozvoj Googlu na Slovensku a v ostatních zemí regionu (Maďarsku a Rumunsku).

Inženýrský titul v oboru softwarového inženýrství získala na pražské Vysoké škole ekonomické. Pokud jde o kariéru, prosadila se na marketingových pozicích, mimo jiné ve společnosti Hewlett-Packard (1992–1994). V letech 1994 až 2003 pracovala pro Microsoft, nejprve v pražské a následně v mnichovské a londýnské pobočce. Dostala se na pozici šéfky marketingu pro region střední a východní Evropy a Velkou Británii.

„První dáma českého internetu“ svoji pozici letos opouští. Oceňuje na své práci pro Google zejména neustálé vzdělávání a firmu podle svých slov zanechává ve skvělé kondici. Leadership, podpora vzdělávání a žen v IT jsou ostatně její srdcové záležitosti. Ženy na to podle ní mají. Stačí jen podpořit malinko jejich sebevědomí. Sama Taťána měla v roce 2006 sebevědomí říct, pojďme otevřít pobočku Googlu v Praze.

Le Moigne se věnuje také vlastnímu podnikání. Založila společnost 4bambini, která vydává vzdělávací deskové hry pro děti. Po dvanácti letech předala 4bambini v roce 2017 do rukou zakladatelek obchodů Agátin svět.

IT už není strašák

Firma Hewlett-Packard podporuje ženy v IT a je známá manažerkami a ředitelkami ve vedení. Připomeňme třeba Carlu Fiorina a Meg Whitman. Svou generální ředitelku má také naše středoevropská oblast.

Erika Lindauerová ve společnosti Hewlett-Packard začínala v roce 1997 ve slovenské pobočce, kde měla na starost prodej tiskáren. Dá se říct, že prošla všemi stupni, od komunikace s nakupujícími přes marketing a product management až na nejvyšší pozici.

V roce 2015 se ujala postu generální ředitelky české a slovenské pobočky HP Inc. Loni postoupila v kariéře na další stupeň a stala se generální ředitelkou pro celý region střední a východní Evropy, kam spadá 11 zemí: Polsko, Česko, Slovensko, Maďarsko, Chorvatsko, Slovinsko, Malta, Řecko, Rumunsko, Bulharsko a Kypr.

Dynamické IT odvětví ji oslovilo na vysoké škole, když během studia pracovala v IT distribuci. Jejím cílem je podporovat ženy v IT zejména dostupným vzděláváním. Zdůrazňuje, jak je důležité o těchto tématech mluvit a povzbuzovat dívky ve školách už od útlého věku, aby se nebály jít do IT.

Obor byl dříve považovaný za mužskou doménu a stal se tak trochu strašákem, ale podle Eriky není pro ženy v IT žádný důvod ke strachu. Ostatně na pozici generální ředitelky HP pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko vystřídala Eriku opět žena, Kateřina Barbier.

Spolupráce s muži je fajn 

Pracovní změnu zažila nedávno také Renata Dvořáková. Stala se generální ředitelkou české IT společnosti Neit Consulting, ve které vidí obrovský potenciál k růstu. Plánuje aktivně přispět k rozvoji firemní strategie na českém trhu a také k expanzi do zahraničí.

Využije zde své rozsáhlé zkušenosti z vedení nadnárodní IT firmy, protože předtím strávila 17 let ve společnosti Oracle, z toho posledních 6 let na pozici generální ředitelky české pobočky. 

Měla pod sebou více než 2 000 zaměstnanců*kyň, většina z nich pracovala ve vývoji a jednalo se o skutečně rozmanitý tým padesáti různých národností.

Jak vidí jako jedna z mála žen ve vedení velké české IT firmy ženský vliv na těchto pozicích? Ve srovnání s muži necítí ženy tak silnou potřebu soutěžit nebo bojovat se všemi okolo. Podle jejího dojmu se muži na jednání se ženou cítí dobře, odpadá soutěživost a muž a žena se snadněji dohodnou. Situaci tak vidí pro ženy v IT jako výhodnou právě proto, že v oblasti IT je mnohem více mužů než v jiných oborech.

Cesta vede až k vlastní firmě

Lucia Belková působí od roku 2019 jako spoluzakladatelka a CEO ve společnosti Cloudfield, která se zaměřuje na cloudové služby na nejrůznějších platformách (Microsoft Azure, Amazon AWS, Google). Její kariéra je spojena s IT firmami a může tak čerpat z bohatých zkušeností.

V roce 2014 se Lucia stala novou obchodní ředitelkou pro významné zákazníky a partnery ve společnosti Microsoft v České republice. Přišla z české pobočky IBM, kde pracovala 15 let. 

V IBM začínala v roce 1999 po absolvování studia na Obchodní fakultě Ekonomické univerzity v Bratislavě, kde vystudovala obor obchod a marketing.

Nejdříve nastoupila do Team Talentu, který tvořili lidé přijatí přímo z univerzit. Pokračovala jako regionální obchodní zástupkyně a v roce 2003 byla jmenována obchodní ředitelkou pro malé a střední podniky společnosti IBM ČR. Měla na starost prodej cloudových řešení ve střední a východní Evropě. Ve volném čase ji baví čtení, sport a cestování.

Ženy v IT mají spoustu možností 

Ženy dosahují vedoucích pozic v IT firmách, i když některé vystudovaly úplně jiný obor. Možnosti pro ženy, které chtějí pracovat v IT sektoru, se navíc stále rozšiřují. Online kurzy přináší flexibilní možnosti studia a dají se snadno skloubit s rodinným životem. Práci z domova a zkrácené úvazky pak ženy v IT oceňují nejvíce.

Ženy se mohou učit programování, datovou analýzu, kybernetickou bezpečnost a mnoho dalších dovedností přímo z domova. Překážkou není věk ani absence univerzitního vzdělání v IT, protože na to se v tomhle oboru stejně nehraje.

Vzhledem k okolnostem je stále více žen schopno prolomit bariéry. Trend ukazuje, že s odhodláním je možné dosáhnout úspěchu v jakémkoli věku a z jakéhokoli výchozího bodu.

Autorka: Veronika Tomášová

Více článků
Rozhovor se seniorním C++ vývojářem a architektem s více než 20 lety zkušeností v oboru.