Rozhovor s expertkou na robotiku z Jacobs | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Lenka Mudrich: U humanoidních robotů se vždy ptám, zda existuje lepší konfigurace pro úkol, který mají plnit

Lenka Mudrich: U humanoidních robotů se vždy ptám, zda existuje lepší konfigurace pro úkol, který mají plnit

Rozhovor s expertkou na robotiku z Jacobs

Robotika je fascinující a dynamicky se rozvíjející oblast, která kombinuje mechaniku, elektroniku a počítačové programování. V dnešním rozhovoru s Lenkou Mudrich, která pracuje jako Team Lead of Underwater Robotic Developments v Jacobs, si popovídáme o tématu robotiky, které zahrnuje senzory, umělou inteligenci, a významu mobilních robotů v dnešní době.

Lenka je lektorka našeho kurzu, který se zaměřuje na základy programování robotů, a pracuje pro mezinárodní firmu Jacobs v anglickém Warringtonu. V oboru robotiky působí přes 5 let a v Jacobs je od listopadu 2023. Firma se specializuje na projekty na míru v oblastech nukleární energie, těžko dostupného prostředí a civilní infrastruktury. Její povinnosti zahrnují systémovou architekturu, technickou podporu týmu, lokalizační a navigační software a schůzky se zákazníky.

Co vás původně přivedlo k zájmu o robotiku?

Já jsem byla vždy technicky zaměřená, ale k robotice jsem se dostala relativně pozdě a náhodou, až na vysoké škole. Chtěla jsem studovat čistou výpočetní techniku, ale na robotech mě hrozně zaujalo, že člověk hned vidí a někdy i fyzicky cítí, co jeho programování dělá anebo nedělá.

Jaký vliv podle vás má strojové učení a umělá inteligence na vývoj a programování robotů? Jaké aplikace těchto technologií považujete za nejdůležitější?

Robotika a umělá inteligence má jeden zásadní problém – a to, jak vybudovat v lidech důvěru v tyto technologie. Nedůvěru chápu, v historii i teď vidíme, jak jsou technologie zneužívány. Strojové učení a skutečná umělá inteligence si důvěru bude budovat dlouho, protože její akce nejdou vysvětlit a nejsou deterministické, tedy neexistuje garance, že stejný vstup vám dá stejný výstup.

Umělá inteligence má určitě své místo v robotice, např.: rozpoznávání věcí je jinak prakticky nemožné a strojové učení aplikované na manipulaci s objekty ukazuje dobré výsledky v porovnání s tradičními přístupy. Nicméně, umělá inteligence nenahradí všechny aspekty v robotice z mnoha důvodů a také se musíme ptát, proč použít kanón na zabití komára?

Jaké nové technologie senzorů považujete za nejrevolučnější pro aplikace ve vaší práci? Jak rychlý je vývoj těchto technologií?

Většina senzorů je založena na určitém fyzikálním principu, tedy samotný princip se příliš nemění. Na co se vývoj typicky zaměřuje je zvýšení přesnosti, rychlosti a zmenšení velikosti a ceny… např. Nástup kamer a automatického zaostřování v mobilech zásadně pomohl robotice, jelikož takzvané time-of-flight senzory byly zásadně zmenšeny.

Nicméně existují výjimky potvrzující pravidlo. Nedávno jsem narazila na velmi zajímavý systém pro lokalizaci robotů založený na tom, jak funguje vidění a mozek včely. Tento přístup je absolutně rozdílný od standardních kamer a rozpoznání obrazu.

Jaké jsou podle vás hlavní výhody a nevýhody humanoidních robotů ve srovnání s tradičními průmyslovými roboty?

Pokud se bavíme o tradičních průmyslových robotech (velkých robotických pažích), tak ty jsou umístěny na pevno a jejich program je jasně definovaná sekvence. Já bych zašla i tak daleko, že bych je za roboty ani nepovažovala, a vnímala je jen jako stroje, protože ve většině případů nic nevnímají a nerozhodují se.

V porovnání jsou humanoidní roboti na úplně druhém konci robotiky. Jedná o velmi komplexní systém. Nevýhod je řada – očividný je, že pokud robot spadne, může ztratit sebe i lidi ve svém okolí. Průmyslový robot spadnou nemůže, protože je přišroubován. Výhod je v této době stále málo, jako nejhlavnější bych uvedla zájem veřejnosti o tuto formu robotů. Nicméně, určitě je dobré dělat výzkum v této oblasti, protože objevené technologie pomáhají i v jiných oblastech.

Proč mobilní roboti nahrazují ty nemobilní? Jaké výhody přinášejí mobilní roboti oproti tradičním stacionárním robotům?

Hlavní výhoda je dosah mobilního robota. Stacionární je přišroubován na místě a má typicky dosah několik metrů. Pokud toho robota připevníte na mobilního robota, tak se ten dosah zvětší na desítky až stovky metrů.

Další výhoda je flexibilita. Některé automobilky, které dělají více aut na míru, dělají výzkum, jak nahradit tradiční stacionární linky linkami z mobilních robotů. To by mělo za výsledek, že jeden den vyrábíte jeden model auta a další den něco úplně jiného a potřebujete jenom jednu „linku“, v porovnání několika linek pro každý typ auta. Tady ušetříte spoustu místa a nákladů.

Robotika a automatizace mění pracovní trh a společnost. Jaké etické a sociální otázky považujete za nejdůležitější v souvislosti s rostoucím využitím robotů?

Některých etických témat jsem se již dotkla – jako důvěra lidí v tyto systémy. Jak se tyto technologie vyvíjí, tak se objevuje i otázka, zda je nutné tyto systémy omezit legálně a pokud ano, tak jak.

Já si osobně myslím, že produkty založené na umělé inteligence a robotice musí být legálně omezeny a kontrolovány. To ale neznamená, že chci omezit výzkum jako se někdy ozývá. Pokrok nelze zastavit, ale stejně jako si svět uvědomil, že atomová energie může být velmi užitečná, ale i vražedná, tak si svět musí uvědomit, které technologie umělé inteligence jsou velmi užitečné a které velmi nebezpečné.

Samozřejmě tyto technologie mění pracovní trh a myslím, že v následujících 10 letech uvidíme velkou změnu. Myslím, že je potřeba klást mnohem větší důraz na kreativitu, zručnost a učit se věci chápat, ne je memorizovat. Bohužel většina světového školství je založena na memorizovani, ale to je téma na jiný den.

Nicméně to nevidím všechno černě. Jsem velký fanda principu univerzálního příjmu, který se v souvislosti s nástupem umělé inteligence často zmiňuje. Myšlenka je, že část peněz vydělaných umělou inteligenci se rozdělí mezi všechny obyvatele. Výsledkem bude, že lidé budou moci trávit více času nad tím, co chtějí. Samozřejmě to otevírá spoustu otázek, ale to je také téma na jiný den.

Které inovace v oblasti robotiky vás v poslední době nejvíce zaujaly? Jaké trendy a technologie považujete za klíčové pro budoucí vývoj tohoto oboru?

Já se musím přiznat, že inovace aktivně nesleduji a někteří laici určitě vědí o nejposlednějších novinkách více než já. A to i přesto, že dělám výzkum v robotice. Osobně jsem hodně pragmatická a orientovaná na cíl a chci, aby roboti fungovali vždy ne jen na pěkné video.

Nicméně abych odpověděla na otázku, v poslední době se určitě hodně mluví o humanoidních robotech, jak ve spojení s firmou založenou Elonem Muskem, tak i Čínskými firmami. Nastal neuvěřitelný posun v této oblasti za velmi krátkou dobu. Technologicky je to zajímavé, ale z praktického hlediska se ptám proč?

To, že se evoluce „zastavila“ na aktuální podobě člověka, neznamená, že jsme ideální konfigurací na prostředí světa. Tedy se vždy u humanoidních robotů ptám, zda existuje lepší konfigurace pro daný úkol, který mají plnit. A většinou to tak je. To ale neznamená, že si myslím, že výzkum v té oblasti není užitečný, určitě je. Jen si nemyslím, že humanoidní roboti budou brzy nasazeni v reálném světě.

Co byste poradila zájemcům o robotiku, kteří se chtějí oboru profesně věnovat? 

Tak určitě se přihlaste na náš kurz. (smích) A pak si „hrajte“, kupte si nějakou stavebnici nebo komponenty a osahejte si to na udělátkách pro doma. Ať už je to zalévání kytek, když jste na dovolené, a nebo vozítko, co vám přiveze váš oblíbený nápoj. Robotika je o fyzickém prostředí, takže to jen čtením knih a nebo internetu nevykoukáte.

Více článků