Zastoupení žen v jednotlivých IT sektorech | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Zastoupení žen v jednotlivých IT sektorech

Zastoupení žen v jednotlivých IT sektorech

Počet žen v IT se zvyšuje, v některých oborech je jich ale stále méně než 20 %.

Práce v IT je lákavá z mnoha důvodů: stabilita, růst, práce na dálku a vysoké platy. A přestože ženy se pohybovaly ve světě informačních technologií od samých začátků, do nedávna bylo IT spojováno převážně s muži. Proto si uděláme menší vhled do toho, jak si v Evropě vedou ženy v IT, kde je najdeme a v jakém procentuálním zastoupení.

1. Product design a management

Pozice v produktovém designu a managementu, například produktové manažerky a UI/UX designérky, zastupuje v Evropě přibližně 46 % žen. Jde o nejvyšší zastoupení v oblasti IT a je to zřejmé hned z několika důvodů. Pracovní role vyžadují důraz na komunikaci, kreativitu, spolupráci a empatii, které nejsou pro ženy cizí.

2. Data engineering, science a analytics

V oblasti datového inženýrství, vědy a analýzy ubývají datové vědkyně a machine learning inženýrky – podíl žen se snižuje na 30 %. Důvodem je především větší důraz na matematické, analytické a technické vzdělávání, které bylo historicky zaměřeno především na muže.

Nižší zapojení žen je tak zapříčiněno dřívější nižší podporou v těchto oblastech ve školním prostředí. Dnes již existují formy vzdělání, například principy STEM, které cílí na podporu a rozvoj vědy, technologie, inženýrství a matematiky mezi ženami.

3. IT consulting

IT konzultace je oblast zaměřená na poradenství a návrhy technologických řešení, kde se pohybuje 22 % žen. Na pozicích, jako je IT business konzultantka nebo solution inženýrka, je potřeba analyzovat potřeby klientů, plánovat IT projekty a implementovat různá řešení.

Ženy bezpochyby mají předpoklady pro tuto pozici. Mnohdy ale jde o časově náročnou práci, která vyžaduje vyšší nasazení, což může zapříčinit nerovnováhu mezi pracovním a osobním životem.

4. Software engineering a architecture

V oblasti software engineering a architektury jsou potřeba techničtější znalosti a postupy, které vyžadují zkušenosti s různými programovacími jazyky a technologiemi. Na pozicích, jako je full stack inženýrka nebo tech architektka, najdeme přibližně 19 % žen.

5. Core engineering

Oblast core engineeringu zahrnuje pozice, jako je firmware nebo automation inženýrka. Klíčové skills pro tyto role jsou nízkoúrovňové programování, vytváření automatizačních systémů a procesů, které vyžadují hlubší znalosti programování a elektrotechniky. Zapojení žen na těchto pozicích je v současnosti 18 %.

6. Compute a operations

Role systémové inženýrky a manažerky pro řešení incidentů v oblasti compute a operations je dalším technicky náročným sektorem, kde zastoupení žen dosahuje pouhých 15 %. Tento obor často vyžaduje práci v nočních hodinách a rychlé řešení problémů, což může být méně atraktivní pro ženy hledající rovnováhu mezi pracovním a rodinným životem.

7. DevOps a cloud

DevOps a cloudové technologie jsou oblasti IT s nejmenším zastoupením žen – zhruba 8,22 %. Tyto pracovní pozice vyžadují vysokou úroveň technických znalostí, často také práci pod tlakem a rychlé adaptace na nové technologie.

Nízké zastoupení bývá způsobeno kombinací technických nároků, rychlého tempa přizpůsobit se změnám a také kultura zastoupená v těchto týmech, která nemusí být vždy vstřícná vůči ženám.

Proč je v IT menší zastoupení žen?

Celkový průměr žen je podle webu mckinsey.com v evropských společnostech 22 %. Hlavním důvodem nižšího zastoupení žen na IT pozicích je historicky nižší podpora ve vzdělávání v těchto oborech.

Dnes však existuje řada projektů, včetně našich online kurzů na robot_dreams, které podporují vzdělání v IT a mají za cíl přivést více žen do tohoto dynamického oboru. Navíc ženský pohled do oblasti IT může přinést nový vhled a inovativní řešení, které muži mohou snadno přehlédnout.

Autor: Martin Šlat

Více článků