8 výzev pro vývojáře | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Probuď v sobě vášeň pro kód: 8 výzev pro vývojáře

Probuď v sobě vášeň pro kód: 8 výzev pro vývojáře

Zažeň nudu a najdi motivaci k práci

Zkoušel*a jsi někdy vytvořit hru, která má velikost pouhých 12 kB? Nebo jsi možná vytvořil*a produkt od nuly za 48 hodin? Pokud máš za nějaké výzvy, pak znáš ten pocit, když dosáhneš cíle. Pokud ne, máš skvělou příležitost zažít to poprvé, a proto jsme pro tebe připravili pestrý výběr výzev.

Můžeš soutěžit o ceny, vytvořit vlastní produkt, překonat Coder's Block, bavit se a získávat nové nebo rozvíjet staré dovednosti. Mimochodem, podle výzkumu gamifikace nejen pomáhá učit se, ale také motivuje a činí 89 % zaměstnanců šťastnějšími.

Jdeme na to.

js13kGames

js13kGames je výzva pro vývojáře JavaScriptu a HTML5, aby vytvořili hru pro prohlížeč, která nepřesáhne 13 kB v komprimovaném formátu ZIP. Nesmíš používat žádné služby nebo knihovny třetích stran.

Kdy: každoročně od 13. srpna do 13. září

Co můžeš získat: 30 000 dolarů pro vítěze, trička a virtuální dárky pro nejlepší účastníky

Každý rok dostanou hráči nové téma hry, aby nebyli v pokušení podvádět a vyvíjet produkt po celý rok místo měsíce vyhrazeného pro soutěž. Výhodou je, že toto téma si mohou interpretovat libovolným způsobem.

Například letošním tématem bylo 13. století a mezi pěti nejlepšími se umístily hry s rytířem, kouzelníkem, křížovou výpravou, útěkem před pohanskými upíry, a dokonce i středověkým Mongolskem.

Loňskou stříbrnou medaili získala hra Merlin vs. Alfonso od společnosti Grav

Lovebyte

Lovebyte pořádali soutěže v kódování velikosti a má mnoho kategorií, které zaujmou každého. Mohl*a jsi vytvořit herní intro o velikosti 16 až 1024 bajtů, vyvinout nanohru o velikosti až 256 bajtů nebo zaslat hudbu a grafiku o stejné velikosti.

Kdy: 9.–11. února 2024

Odměna: digitální certifikát od Sensenstahl

Příklad tunelového efektu pro soutěž do 256 bajtů, vytvořený pro konzoli TIC-80.

V závislosti na kategorii účasti je třeba znát mnoho pravidel, například co se považuje za oldschool a co za high-end platformu. Pravidla najdeš na webových stránkách.

Kromě samotné soutěže nabízeli také možnost poslechnout si semináře, DJ sety a sledovat slavnostní vyhlášení výsledků.

Ludum Dare Jam

Ludum Dare pořádá výzvy, ve kterých během 48 hodin vytvoříš hru na dané téma. Všechny prvky hry, včetně hudby a grafiky, musí být vyvinuty od nuly.

Kdy: každoročně v dubnu, srpnu a prosinci

Co můžeš získat: body za hodnocení, které ti zajistí místo v komunitě Ludum Dare, ale žádné hmotné dary.

Hra vytvořená pro Ludum Dare na téma „Pod povrchem“

Pro začátečníky vytvořil Ludum Dare další dvě kategorie výzev: vývoj za 72 hodin a 3 týdny. V nich můžeš použít grafiku a hudbu od jiných lidí a pracovat v týmech.

Global Game Jam

Global Game Jam je další 48hodinová výzva pro vývoj her, která je však mnohem lépe organizovaná než Ludum Dare. Jedná se o akci, které se každoročně účastní kolem 50 tisíc vývojářů, autorů hudby a scénářů, designérů atd.

Kdy: každoročně v lednu

Co můžeš získat: dárky od ukrajinských organizátorů

Před pandemií byla fyzická přítomnost na místech povinná pro všechny účastníky, nyní je povolena virtuální nebo hybridní účast. Koordinátoři z každé země, která se do Global Game Jamu přihlásila, vytvářejí akce na fyzických místech i online, takže se na celý týden ponoříš do tvůrčí atmosféry.

Hra Blame the Beavers vyvinutá na Global Game Jam Ukraine 2023

Meta Hacker Cup

Společnost Meta zná každý, ale ne každý ví, že společnost pořádá každoroční soutěže. Jsou zaměřeny na 5 vyřazovacích kol (včetně tréninkového kola).

Kdy: každoročně od září do prosince

Co můžeš získat: od 200 do 20 000 dolarů (loni) pro nejlepší účastníky; trička pro 2 000 účastníků, kteří prošli druhým kolem.

V každém kole musíš během tří hodin vyřešit pět problémů (některé z nich ve dvou částech) pomocí algoritmického myšlení a kódování.

Příklad problému z prvního kola:

Příklad úkolu z prvního kola soutěže Meta Hacker Cup 2023

The 7DRL Challenge

The 7DRL Challenge je výzvou k vytvoření roguelike hry. Hry tohoto stylu jsou často vyvíjeny roky a nikdy nesplní svůj účel, takže tato výzva je dobrou motivací pro ty, kteří chtějí svůj produkt konečně vydat.

Kdy: každoročně na konci února / začátkem března

Co můžeš získat: dobré hodnocení, které ti zvedne sebevědomí

Výzva má několik vlastností:

  • Na vývoj máš pouze jeden týden, během kterého musíš předložit hotovou hru, nikoli demo.
  • Nemáš zadané konkrétní téma.
  • Hra by měla být ve stylu roguelike a splňovat všechny jeho požadavky. To znamená: mít příběh, náhodně generovat úrovně, po smrti postavy začít hru znovu a umožnit hráčům obrátit příběh v závislosti na jejich rozhodnutí.

Hra Reclaim the Surface vyvinutá pro 7DRL

Advent of Code

Adventní kalendáře jsou obvykle dárkové sady s malým suvenýrem na každý den od 1. do 25. prosince. Výzva Advent of Code nabízí každý den od začátku prosince až do Vánoc malé programátorské hádanky k vyřešení.

Kdy: každoročně od 1. do 25. prosince

Co můžeš získat: nové znalosti a motivaci k učení

Tématem výzvy jsou Vánoce, jak můžeš vidět na výzvě pro rok 2019:

Příklad úkolu Advent of Code

Nejsou zde žádné ceny, protože se jedná o iniciativu nadšence, který chce pomoci vývojářům, zejména začátečníkům, učit se bez nudných úkolů. Mimochodem, první Advent of Code se konal v roce 2015 a za uplynulých osm let si získal velkou popularitu.

Code Golf

Code Golf je další výzvou, kterou si můžeš zkusit dát sám*sama: nejsou zde žádní porotci, pouze hodnotící tabulka ostatních účastníků. Code Golf obsahuje desítky úkolů různé obtížnosti a jde o to splnit úkol tak, abyste napsal*a co nejméně kódu.

Kdy: po celý rok

Co můžeš získat: hodnocení mezi ostatními „golfisty“

Rekord pro úkol Hexdump vyřešený v jazyce Python je 92 znaků. Jeden z pravidelných účastníků Code Golfu, britský vývojář Dylan Beaty, říká: „Svět nepotřebuje čtyřřádkový Fibonacciho algoritmus v Golangu – neřeší žádné problémy. Ale je to zábavné pro ty, kteří to dělají, a pro ty, které takové věci zajímají. Podívají se na to a řeknou si: „To je chytré“.

Příklad úkolu Code Golf

Doporučujeme ti tedy, aby ses pokusil*a vyvinout něco, co by rozvíjelo tvoje dovednosti a co by tě bavilo.

Autor:  Daria Pronoza

Více článků
Rozhovor se seniorním C++ vývojářem a architektem s více než 20 lety zkušeností v oboru.