10 projektů, které můžeš vytvořit pomocí Pythonu | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
10 projektů, které můžeš vytvořit pomocí Pythonu

10 projektů, které můžeš vytvořit pomocí Pythonu

Vyzkoušej si své dovednosti programování a posuň je na novou úroveň s těmito zajímavými Python projekty.

Ať už v Pythonu začínáš, nebo v něm nějakou dobu programuješ, rozhodně se ti vyplatí otestovat si své dovednosti. S tím ti pomůže celá řada zajímavých projektů, na nichž si ověříš, jak dobře tomuto programovacímu jazyku rozumíš.

Pokud tápeš, co vyzkoušet, zkus se inspirovat tímto článkem. Níže najdeš 10 projektů, které zkus naprogramovat v Pythonu. Vybírali jsme varianty jak pro začínající programátory, tak pokročilé uživatele. Rozhodně se máš kam posouvat. Na nic nečekej a objev svůj nadcházející projekt, který si můžeš přidat do portfolia. 

Naprogramuj vlastní Password Strength Checker

Velmi zajímavým projektem, který stojí za vyzkoušení v tvých začátcích programování v Pythonu je Password Strength Checker. Principy pro dostatečně silné heslo jsou poměrně jednoduché. Stačí totiž, aby obsahovalo určitý počet znaků a splňovalo stanovená specifika (velká, malá písmena, čísla atd.). Na základě těchto kritérií pak program vyhodnotí sílu hesla.

Tím, že si vyzkoušíš naprogramovat Password Strength Checker, si v praxi potrénuješ podmíněné příkazy, funkce a formátování řetězců. V standardní knihovně Python pak využiješ moduly jako je string a getpass.

Dice Roll Generator pro netradiční hraní deskových her

Dalším přínosným projektem pro začátečníky v jazyce Python je Dice Roll Generator. Jak už název napovídá, budeš si moct nasimulovat házení jednou nebo dvěma kostkami. Díky tomu upevníš své znalosti v uživatelsky definovaných funkcích, cyklech a podmíněných příkazech.

Při programování využiješ modul Random, který napodobí náhodný hod kostkou. S vynulováním obrazovky ti pomůže os modul. Navíc si můžeš nastavit různý počet hodnot, což rozhodně využiješ, pokud s přáteli hraješ deskové hry s mnohostěnnými kostkami.

Tic-Tac-Toe aneb poraz svého protivníka v piškvorkách

V začátcích svého programování určitě narazíš na celou řadu her, které si díky Pythonu můžeš naprogramovat. Co si takhle zahrát jednoduché piškvorky a poměřit sílu s kamarádem*kamarádkou?

V Pythonu jako v objektově orientovaném jazyku snadno vytvoříš novou třídu, kterou využiješ pro reprezentační vlastnosti hry prostřednictvím třídy atributů a metod. Využiješ vnořené smyčky pro kontrolu sloupců, řádků a úhlopříček mřížky pro zjištění, kdo je vítězem.

Vytvořte si heslo s Password Generatorem

Hledáš zajímavý, ale i užitečný projekt, na němž můžeš otestovat svou znalost Pythonu? Pak začni s Password Generator. Ten ti pomůže zabezpečit všechny tvé účty silnými hesly.

Při programování generátoru hesel tak využiješ model strings, s nímž získáš přístup ke všem písmenům, číslům a znakům. Společně s modulem secrets získáš kryptograficky bezpečné heslo, které nikdo neodhalí.

Vyzraj nad cizí měnou s Currency Converterem

Výzvou pro tvé programátorské dovednosti v Pythonu bude Currency Converter, který vyžaduje, abys pracoval s jeho knihovnou. Do té budeš muset nahrát modul Requests pomocí příkazu pip ve zdrojovém kódu. Poté přes http v rozhraní API Fixer zadáš vybraný API třetí strany, a tak budeš moct převádět jednotlivé měny.

Pokud se pustíš do tohoto projektu, procvičíš si loops a uživatelské výstupy a naučíš se pracovat s formátem JSON. Jde o slovníček, který ti umožní přistupovat ke dvojicím klíč-hodnota, abys získal*a požadovaný výsledek (převod do jiné měny).

Pro milovníky karetních her – naprogramujte Blackjack

Co si takhle vytvořit emulátor jedné z nejzajímavějších karetních her? Blackjack má poměrně jednoduchá pravidla, což se dá při programování v Pythonu využít. Důležité je vědět, že k výhře potřebuješ součet 21 bodů nebo mít vyšší skóre než krupiér.

Kromě dovedností, které jsme si zmínili výše, budeš k naprogramování Blackjacku pracovat s třídami, loops, podmíněnými příkazy, importy modelů, přijímání uživatelských vstupů nebo string formatting. Pokud se ti podaří Blackjack naprogramovat, vytvoříš hru, u které můžeš strávit řadu hodin.

S novým heslem ti pomůže Random Password Generator

S rozvojem tvých dovedností ti pomůže další projekt. Zkus si v Pythonu Random Password Generator, s nímž si vytvoříš dostatečně silné heslo, které neuhodne ani tvůj nejlepší kamarád*ka. Stačí mít představu o tom, jaké prvky chceš do hesla implementovat, a můžeš začít.

Při programování tohoto projektu si procvičíš podmíněné příkazy, funkce a formátování řetězců. Abys dosáhl*a požadovaného výsledku, budeš muset v knihovně Pythonu využít modul random (pro generování náhodných čísel, string (pro práci s různými znaky) a také využiješ getpass (pro získání bezpečných hesel) a můžeš začít generovat.

Zjisti, jak rychle a přesně umíš psát se Speed Typing Testem

Velmi zajímavý a také naučný projekt v Pythonu ti pomůže s psaním. Víš, jak rychle a přesně dokážeš napsat větu? Tak si vyzkoušej naprogramovat vlastní Speed Typing Test, který ti přinese pěkný základ do UI.

Tenhle projekt od tebe bude vyžadovat, abys navrhl*a grafické uživatelské rozhraní pomocí modulu tkinter. Pro vytvoření okna budeš využívat celou řadu štítků, tlačítek a vstupních polí. Modul timeit měří čas psaní a modul random bude náhodně generovat testovací fráze, které budeš přepisovat.

Poslechni si oblíbený článek díky Text to speech

Pokročilejším projektem v programovacím jazyku Python může být i převod textu na řeč. Snadno přetvoříš vybraný článek z internetu do zvukové podoby (přesněji do formátu MP3).

Projekt tě naučí pracovat s novými knihovnami v Pythonu. Přes příkazový řádek pip budeš instalovat nltk (natural language toolkit), newspaper3k a gtts. Vše pak funguje naprosto jednoduše, přidáš URL adresu vybraného článku, který se pomocí modulů převede na řeč.

Začni stylovat text s vlastním textovým editorem

Jako poslední si můžeš vyzkoušet projekt Text Editor, ve kterém použiješ modul tkinter a taktéž procvičíš tvorbu uživatelského rozhraní. Budeš pracovat se standardními komponenty, včetně tlačítek a vstupních polí.

Aby to ale nebyla nuda, osvojíš si práci se soubory, přesněji s možností jejich otevírání a ukládání v editoru. Pak už je pouze na tobě, jaké oblíbené funkce do editoru přidáš a jakou výzvu hodláš dále pokořit.

Trénink dělá mistra, tak se uč a cvič své skills

Abys ses posouval*a kupředu, je potřeba na sobě neustále pracovat. V takovém případě je nutné vyhledávat projekty, které tě nakopnou k tomu, abys byl*a lepší ať už jen z důvodu, že si chceš budovat portfolio, nebo najít lepší pracovní uplatnění.

Další programovací výzvy najdeš třeba na stránkách Real Python anebo vyzkoušej jeden z našich kurzů, který tě nejen posune, ale ukáže ti nový směr. Začni na sobě pracovat ještě dnes a uvidíš, kam se díky tomu zítra dostaneš.

Více článků
A proč je užitečná pro každého, kdo pracuje s computer vision
Kde můžeš začít navazovat vztahy s lidmi se zájmem o IT?