Budoucnost Javy v době moderních programovacích jazyků | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Budoucnost Javy v době moderních programovacích jazyků

Budoucnost Javy v době moderních programovacích jazyků

Udrží se java v konkurenci jazyků jako je Rust, Kotlin a Go?

Java – královna backendového vývoje a srdce tisíců enterprise aplikací. Jak ale vypadá její budoucnost v době, kdy se vývojářská scéna mění rychlostí světla? Představ si, že vedle tebe na startovní čáře stojí fresh kluci jako Rust, Go a Kotlin. Každý z nich má něco, co Java nemá, ať už je to výkon, jednoduchost, nebo moderní syntaxe. V tomto článku si klademe za cíl prozkoumat, zda má Java šanci udržet si své místo na trůnu, nebo jestli již pomalu opouští scénu.

Teď, když máme jasně nastíněný problém, můžeme se pustit do hlouběji zaměřených kapitol. Budeme se bavit o tom, jak Java dominovala scéně, jaké moderní výzvy jí ohrožují a jak se s nimi vypořádává. Máme tady case studies, data a nakonec pár myšlenek na budoucnost.

Evoluce Javy

Sáhneme trochu do minulosti. Java už má na krku více než čtvrtstoletí a v průběhu těch let si vydobyla status jednoho z nejdůležitějších backendových jazyků. Od jejího vzniku v roce 1995, kdy byla považována za průlomovou technologii pro tvorbu webových aplikací, až po dnešní dobu, kdy ji najdeš v rozsáhlých enterprise systémech. Výhody? Scala, portabilita a obrovský ekosystém. Však to znáš, J2EE, Spring, Hibernate. Tyhle frameworky byly, a mnohé stále jsou, základním kamenem korporátního vývoje.

Ale jak se vypořádává s moderními výzvami? Jak zvládne konkurenci s nováčky, kteří se snaží vystrčit růžky na jejím hřišti? 

Moderní Výzvy 

Výkon je jasný háček. Java je interpretovaný jazyk, což přináší overhead. Nejsme ve světě, kde by měl každý prostředky na zbytečně nadupané servery.

Paměťová efektivita… Už jsi někdy viděl, kolik RAMky žere Java aplikace? Jestli ne, raději se ani nedívej. Garbage Collector je sice fajn, ale přitom i resource-hungry.

A co syntaxe? Mnoho devů vidí Javu jako zastaralou a verbose. Prostě, když máš na výběr psát deset řádek kódu místo tří, něco je špatně. Naproti tomu máme moderní jazyky jako Rust, Go nebo Kotlin, které jsou jednodušší na zápis, paměťově efektivnější a občas i výkonnější.

Na závěr nesmíme zapomenout na rychlost vývoje. Ve světě Agile a CI/CD je Java dost pomalá v iteracích. Moderní nástroje a jazyky mají integrované toolchainy, které to zvládnou mnohem rychleji.

Odpovědi z ekosystému Javy

Není všechno tak černé, jak se zdálo. A věř mi, Java není jazyk, který by se nechal jen tak vyřadit z hry.

První na řadě? Pravidelné updates. Java už není tím statickým dinosaurem; máme tu časté release cykly a LTS verze. A kdo by neměl rád nové features, jako jsou recordy nebo pattern matching?

Co se týče frameworků, máme tu JHipster, Spring Boot, Quarkus a další, které se snaží optimalizovat výkon a zjednodušit vývoj. Spring Boot je takový Swiss knife pro všechny backendové vývojáře, což hodně napomáhá produktivitě.

Další v řadě jsou nástroje, které by mohly dodat Javě novou energii. Co třeba GraalVM? Ten nabízí nadčasovou kompilaci, což je muzika pro uši každého, kdo se snaží vyladit výkon.

A samozřejmě, ekosystém kolem Javy je masivní. To přináší obrovské množství knihoven, nástrojů a community supportu.

Kde Java stále exceluje?

Zastavme se na chvíli a podívejme se, kde Java doslova kraluje. Často se setkáváme s názory, že Java je minulostí, ale když se podíváme na některé big players v průmyslu, rychle stanovisko přehodnotíme.

1. LinkedIn: Ano, síť profesionálů par excellence. LinkedIn spoléhá na Javu a Spring Boot, což jim umožňuje škálovat a udržovat nízké latence při obsluze milionů uživatelů.

2. Netflix: Jemně doladěné algoritmy a masivní cloudová infrastruktura. Netflix je příkladem, jak se dá Java využít na maximum.

3. Elasticsearch: Hledání v reálném čase, distribuované, výkonné. Java zde působí jako motor tohoto search engine obra.

4. Android: I když Kotlin začíná nabírat na popularitě, Java je stále ve hře. Nemluvě o milionech aplikací, které byly napsány v Javě.

5. Velké finanční instituce: Jak by bankovnictví vypadalo bez Javy? Spoiler alert: ne moc dobře.

Takže, ať už je tvůj názor na Javu jakýkoliv, nelze popřít, že ve správných rukách a ve správném kontextu je to stále silná volba.

Co nám říkají Data? 

Data nelžou. Podle nejnovějšího průzkumu Stack Overflow je Java stále jedním z nejpoužívanějších programovacích jazyků, přesněji řečeno, je na 5. místě. Z toho je zřejmé, že Java není jen stará kára, která brzdí nové technologie. 

Jestli se bavíme o cloudovém výpočtu, tak Java je mezi top 3 preferovanými jazyky podle průzkumu od Jelastic. A co platí pro korporátní svět? No, přes 90% Fortune 500 firem používá Javu.

Ale pozor, moderní jazyky jako Rust, Go a Kotlin již ukazují své drápy a svádí s Javou souboj o korunu výkonu a efektivity. Zejména v oblastech jako jsou mikroslužby, serverless architektury a AI.

Data nám tedy jednoznačně říkají: Java je tu s námi a má se fajn, ale konkurence rozhodně nespí. 

Budoucnost Javy

Zvládne Java v této agilní, fast-paced éře obstát proti novým borcům na bloku, jako jsou Rust, Go a Kotlin? Naše data, case studies a rozbor ekosystému nám dávají odpověď: Nepište Javu ještě do starého železa.

Proč? Za prvé, mějme na paměti, že Java je ta těžká váha na enterprise scéně. Má za sebou desetiletí, během kterých získala něco, co novější jazyky prostě nemají: robustnost a důvěru od korporátů.

Jakmile je něco postavené na Javě, přesun na jiný stack není jen otázkou "refactoru". Je to strategické rozhodnutí, které vyžaduje mnoho času, zdrojů a investic. A nezapomínejme, že Java neustále evolvuje. Máme tu nové frameworky, nové nástroje a technologie, které z ní činí stále relevantního hráče na poli. Například integrovaná podpora pro mikroslužby, reaktivní programování a cloud-native aplikace dávají Javě nový směr a vitalitu.

A co víc? Komunita. Víš, kolik devů je v Javě doma? Ani Rust, ani Go, ani Kotlin nemají tak rozsáhlou a aktivní komunitu. A to je důležitá věc. Komunita znamená více knihoven, více nástrojů, více supportu, více všeho.

Takže, na závěr: Má Java nedostatky? Samozřejmě, jako každá technologie. Ale má také jedinečnou kombinaci robustnosti, flexibility a masivního community supportu. V době nástupu moderních programovacích jazyků si Java stále udržuje svoji relevanci a náskok. Může se zdát, že nové jazyky jí dýchají na záda, ale reality check: Java není zdaleka odepsaná. 

Stále dává smysl se Javu naučit, je to jazyk korporátů a nejrozsáhlejších frameworků! Stačí se podívat na naše IT kurzy a vybrat jeden z nich!

Autor: Jan Bílek

Více článků
A proč je užitečná pro každého, kdo pracuje s computer vision
Kde můžeš začít navazovat vztahy s lidmi se zájmem o IT?