Rozhovor s odborníkem a lektorem Michalem Šťastným o revolučním IT odvětví – DevOps | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Michal Šťastný: Nejtěžší otázka v životě DevOps engineera je, jak vysvětlit babičce, co dělám

Michal Šťastný: Nejtěžší otázka v životě DevOps engineera je, jak vysvětlit babičce, co dělám

Rozhovor s expertem a lektorem DevOps

Vítej u dalšího rozhovoru z našeho seriálu, tentokrát se zaměřením na revoluční oblast IT – DevOps. DevOps, dynamicky se vyvíjející oblast, přináší nové metody a technologie, které transformují způsob, jakým firmy vyvíjejí a provozují software. Dnes se podíváme na tuto tematiku očima Michala Šťastného, Senior DevOps Engineera v PwC & Qinshift.

Michal Šťastný

Michal Šťastný, Senior DevOps Engineer pracující pro PwC a Qinshift, je v oblasti IT aktivní již více než 11 let. Je to nejen zkušený odborník, ale také lektor a inovátor v DevOps komunitě. Začínal v roli Windows administrátora, ale rychle se posunul k složitějším a strategičtějším rolím, jako jsou DevOps a SRE Engineer.

V rámci své současné role se Michal zaměřuje na orchestraci kontejnerů v Kubernetes, automatizaci cloudových služeb a implementaci infrastruktury jako kódu (IaC) pomocí Terraform.

Co je to DevOps?

Představ si DevOps jako dirigenta orchestrálního tělesa, kde software a operační týmy hrají společně symfonii. DevOps je harmonizací, která transformuje tradiční způsob vývoje a provozu softwaru do dynamického a interaktivního představení. Tento přístup nejen zrychluje tempo od návrhu k dodání, ale také zvyšuje kvalitu finálního produktu a efektivitu celého procesu.

DevOps není jen seznam nástrojů jako Docker nebo Kubernetes, které automatizují a zjednodušují procesy. Je to kultura, která propojuje lidi a umožňuje jim efektivněji spolupracovat na každém kroku vývojového cyklu. Díky tomu mohou týmy agilně reagovat na požadavky trhu, efektivněji řešit potenciální rizika a rychleji uvádět inovace.

V našem rozhovoru s Michalem Šťastným se ponoříme do toho, jak DevOps ovlivňuje efektivitu vývoje software, jaké změny přináší v roli DevOps inženýrů a jaké nové možnosti se otevírají pro budoucnost této fascinující oblasti.

Jak byste popsal laikovi DevOps z vašeho pohledu?

Nejtěžší otázka v životě DevOps engineera, jak jednoduše vysvětlit babičce, co děláme.

V největší možné jednoduchosti, by se to dalo vysvětlit pomocí příkladu, že budujeme a udržujeme výrobní linky na aplikace. Jenže v našem světě tu fabriku na appky dokážeme vytvořit a zrušit v řádech minut a zvětšit nebo zmenšit podle potřeb v řádech vteřin.

Které výzvy byly na začátku vaší kariéry v DevOps nejtěžší zvládnout? Jsou stále relevantní v roce 2024?

Nejtěžší bylo pohltit veškeré znalosti ohledně všech nástrojů, platforem a procesů. Všechny informace nasát a udělat si v nich dostatečný pořádek, aby se daly používat v každodenním životě. Jestli jsou výzvy stále relevantní v roce 2024? Nemůžu říct nic jiného než ano, protože je toho pořád tolik, co nevím a hrozně rád bych to chápal. Stále se sám snažím vzdělávat.

Co přináší DevOps do vývojových procesů a firemní kultury?

Vysoká rychlost doručení, pořádek díky šablonám a procesům, stabilní vývojové prostředí a samozřejmě úplně nové druhy komplikací a problémů, které teprve musíme vyřešit.

Můžeme říci, že DevOps je dnes již standardem pro firmy, které chtějí efektivně vyvíjet software? 

Ano a určitě by měl být standardem. Vlastně si vývoj bez DevOps ani nechci představit.

Jaké dovednosti by měl mít člověk, který se chce věnovat DevOps, a co je důležité pro roli DevOps Engineera?

Je to role, kde je potřeba se neustále něco učit, takže to brát jako fakt, že ta cesta učení nekončí. Pořád se nachází něco, čemu nerozumíme a něco, co chceme vylepšit. Takže pokud se chcete DevOps věnovat, je základním předpokladem zvědavost.

Které nástroje pro automatizaci, implementaci a nasazování softwaru považujete za nejlepší a proč?

Pokud se jedná o CICD nástroje, tak mi přijde, že práci odvedou všechny. Někde složitěji někde jednodušeji.

Co mě ovšem opravdu baví z celé palety DevOps je Kubernetes, už jen tím, že funguje a existuje. Nástroj, díky kterému je nasazování, rozdělování výkonu, správa jednotlivých komponent poměrně radost. K tomu všemu je Kubernetes celkem slušně přehledný a pochopitelný pro začátečníky.

Jakým směrem se podle vás oblast DevOps vyvíjí a jaké jsou očekávání pro budoucnost tohoto oboru?

Trend zůstává stejný a tím je optimalizace a automatizace. Co se mění a kam se DevOps vyvíjí je to, kde všude se snažíme optimalizovat a co všechno se snažíme automatizovat.

Bavíme se o nákladech za provoz, údržbu, predikce výpadků a jejich řešení, nebo řešení zabezpečení tzn. DevSecOps. Důležité je zmínit i rozšíření do jiných odvětví mimo softwarový průmysl. Samozřejmě nesmí chybět trendy buzzword jako je AI, tzn. Implementace AIOps nebo řešení hybridních prostředí.

Je podle vás umělá inteligence zásadním faktorem v DevOps vývoji?

Jako ve všech směrech dokáže pomoct s rutinní prací, ale nelze ji zatím naplno důvěřovat. V čem vidím potenciál AI, je monitoring a alerting, kde může pomáhat s predikcí problémů a včas jim předcházet nebo běžné nedostatky automaticky opravit. U menších projektů v tom nebude takovy rozdíl, ale na velkých není možné, aby člověk dohlížel na vše.

Jak ovlivňují DevOps populární řešení, jako jsou mikroslužby, low code, Git Ops a další? V čem konkrétně vidíte přínos těchto technologií?

V jednoduchosti se jedná o řešení, které pomáhají s přehledností, tudíž se zvýšením efektivity dodávek a jednodušší komunikací mezi týmy. Díky tomu se zvýší spolehlivost a sníží chybovost při dodávce. Co se týká přímo mikroservis, tak je to jednoznačně škálovatelnost podle potřeb.

Jakou roli v DevOps hrají technologie pro kontejnerizaci, jako je Docker a Kubernetes?

Zásadní. Díky kontejnerizaci je jednodušší připravit nové prostředí, udržovat ho nebo replikovat. Stejně tak se mnohem jednodušeji zachovává vysoká dostupnost aplikací nebo obnova prostředí.

Jaké nejčastější problémy vznikají mezi Devs a Ops a máte nějaký tip, jak se případným konfliktům nebo nedorozuměním vyhnout?

Nejčastější problémy, jak už otázka napovídá jsou v komunikaci. Bez ní to nejde a i když komunikace probíhá, neznamená to, že obě strany mluví stejnou řečí. Najít technicky správné řešení je většinou ta nejmenší komplikace, ale je potřeba, aby spolu obě strany komunikovaly s pokorou.

Ač to může vypadat jako problém jednoho, často se ukáže, že se na problému podílí obě strany – ať už Dev, nebo Ops. A když už to jde hodně z kopce, tak si posíláme GIFy s koťátky.

Jak se zapojit do DevOps komunity?

Od technických detailů až po strategické plánování, Michal ukázal, že DevOps není jen o nástrojích jako Docker či Kubernetes, ale o celkové transformaci firemní kultury a procesů. Vysoká rychlost, efektivita a neustálé zlepšování jsou klíčem k úspěchu v rychle se měnícím světě softwaru.

Pokud tě zajímají možnosti, jaké DevOps nabízí, a chceš se dozvědět více o tom, jak můžeš tyto techniky využít ve svém profesním životě, doporučujeme se zapojit do našich kurzů a seminářů. Společně s odborníky jako je Michal Šťastný, můžeš rozšířit své horizonty a přispět k inovacím ve své organizaci.

Autor: Jan Bílek

Více článků
Kybernetická hrozba budoucnosti, na kterou je třeba se připravit
Jaké možnosti nabízí Flutter v rámci strojového učení?