Jak růst v IT jako začátečník | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Studoval jsem bez mentora a to byla moje chyba: Jak růst v IT jako začátečník

Studoval jsem bez mentora a to byla moje chyba: Jak růst v IT jako začátečník

Postřehy Danyla Boyka, full stack vývojáře a technického vedoucího ve společnosti N-IX

Lidé se často ptají, jak růst, ale uniká jim to hlavní: abys mohl*a růst, musíš mít cíl. Může se to zdát jako základní věc, ale nutí tě to položit si důležité otázky: Budu moci věnovat svému podnikání většinu času? Baví mě vůbec to, co dělám? O lásce k tomu, co děláš, jako klíčové složce úspěchu sice slyšíš ze všech stran. A já s tím souhlasím na 10 000 %.

Domnívám se, že pokud tvým cílem není proces učení a studia něčeho nového, ale pouze výsledek v podobě financí nebo prestiže, nebudeš mít dostatečnou motivaci snažit se několik let zvládnout něco, o co nemáš zajem.

Pokud je ale vše v pořádku a ty potřebuješ konkrétní plán, co dělat, abys v IT rostl*a, nabízím ho níže ↓.

O autorovi:

Danylo Boyko je full stack vývojář a technický vedoucí ve společnosti N-IX. Má více než 6 let zkušeností v oboru IT a vede blog na Instagramu. Psal v jazycích C#, SQL, React/Angular.js, Node.js; byl vedoucím týmu blockchainového projektu. Má rozsáhlé zkušenosti s prací na vysoce výkonných schématech WebAssembly JS s 2D/3D WebGL.

Proč nezůstávat jen u čtení teorie

Dokumentace k určité technologii je prvním zdrojem, na který by se programátor*ka měla obrátit, pokud se chce tuto technologii naučit a zejména pokud má problém s jejím pochopením. Z tohoto pravidla vyplývá, že když chceš v této profesi růst, musíš se také ponořit do teorie a nořit se stále hlouběji do detailů implementace. A i když je to skutečně skvělý způsob, jak se učit novým věcem, má to jedno úskalí.

Možná se začneš nořit příliš hluboko: tato králičí nora je často nekonečná. V důsledku toho se naučíš technologie, které pro tebe už nemusí být důležité nebo potřebné.

Měj na paměti, že dnes se vše mění mnohem rychleji než před deseti lety. Proto doporučuji sepsat si plán – plán toho, co se hodláš učit a proč.

Jak vytvořit plán vzdělávání

Plán je možné sestavit i samostatně, ale je lepší najít si mentora – někoho, kdo si tím už prošel a může se s tebou podělit o své závěry a chyby. Tímto způsobem nebudeš ztrácet čas tím, že byste sám*sama dělal*a stejné chyby.

Důležité! V této fázi by mentor neměl být tvým učitelem, který ti vysvětluje věci, kterým nerozumíš. Místo toho tě nasměruje a řekne ti, zda bys například měl*a strávit 40 hodin studiem určitého tématu nebo zda bys měl*a věnovat pozornost jinému aspektu technologie (nebo úplně jiné technologii).

Proč? Schopnost samostatně řešit problémy je pro odborníka jednou z nejdůležitějších dovedností a rychlost učení bude v budoucnu ještě důležitější.

Proč potřebuješ mentora

Mezi lidmi, kterým pomáhám, se často setkávám s tím, že začínají studovat podmíněné tranzistory a pronikají do detailů obvodů přenosu proudu v procesoru. Nebo se naopak začnou učit jeden framework za druhým: nejprve React, pak Angular, JQuery, Vue a tak dále po seznamu.

Nováčci si myslí, že tak z nich udělají „švýcarský nůž“ – univerzálního a potřebného zaměstnance. Ale zeptej se sám*sama sebe: opravdu se to všechno dokážeš naučit, zapamatovat si a hlavně pochopit? Já mezi takové lidi nepatřím a žádné takové lidi neznám.

Když se začneš vzdalovat od své hlavní specializace, zachovej zdravý rozum a věnuj se pouze tomu, co tě skutečně zajímá a co můžeš využít. Znalost toků proudu v operační paměti je dobrá, ale pomůže vám najít první práci?

Bohužel jsem neměl mentora. Proto jsem se vydal cestou samostudia a metodou pokusů, omylů a slepých uliček. První jazyk, který jsem se naučil, byl Visual Pascal a Delphi – teď si uvědomuji, že to mírně řečeno nebyla příliš komerčně úspěšná volba. Ale pak jsem se na internetu dočetl, že je to dobrý jazyk pro začátečníky, aby pochopili základy. Nepomohlo mi to při hledání práce, takže jsem na pár let přešel na 3ds Max, zkusil si hrát s Unreal Engine a pak na C++.

Bylo tak těžké sledovat hodiny videí na YouTube, aniž bych chápal, o čem a proč mluví. A ani knihy jako C++ for Dummies mi nedaly žádné odpovědi. Šest měsíců jsem se cítil neuvěřitelně zoufalý a přesvědčený, že všichni kolem mě jsou chytřejší než já.

Teď můžu říct, že mi tyto znalosti pomáhají, ale stálo to tehdy za to? Pravděpodobně ne.

Jak najít mentora

Požádat zkušeného profesionála o sepsání plánu se zdá být jednodušší cestou. Ve skutečnosti je však velmi obtížné takovou osobu najít.

Když jsem se konečně dostal k tvorbě webových stránek, nejprve jsem absolvoval jeden kurz online, pak další offline, pak jsem sledoval videa na kanálech YouTube a pak jsem se vrátil ke kurzům.

Mimochodem, dělám to stále: hledám příležitosti, jak se naučit něco nového, jakým způsobem a od koho. V roce 2023 jsem absolvoval asi 8 online kurzů (dva z nich byly ve skupině s lektorem). Někdy totiž člověk dosáhne jen určité úrovně a přestane. Cesta sebezdokonalování je přitom nekonečná.

Najít skvělého mentora je jako najít poklad. Ale možná ho už máš? Zeptej se svých přátel, zda vám mohou pomoci nebo zda mají někoho na mysli. Myslím, že v této fázi není úroveň mentora nejdůležitější. Samozřejmě čím více zkušeností, tím lépe, ale pokud má člověk alespoň o den více zkušeností než ty, může se o ně už podělit.

Druhým způsobem je hledání mentorů na sociálních sítích. Nejlepší sítí pro tento účel je LinkedIn. Sleduj novinky ve svém feedu, protože zkušení IT profesionálové často píšou příspěvky o tom, jak jsou připraveni pomoci začátečníkům. Aby však konkurence nebyla tak velká, doporučuji napsat nejprve profesionálům, kteří tě inspirují.

Přemýšlej, jak se budoucímu mentorovi představit: řekni mu o sobě, co už studuješ sám*sama a s čím potřebuješ pomoci. Nepřicházej za mentorem s otázkami, na které můžeš najít odpovědi na Googlu nebo ChatGPT. Važ si jeho času.

A samozřejmě, pokud je to možné, můžeš zvážit placený mentoring. Takoví odborníci mají často zkušenosti nejen s IT, ale také s výukou, což je obrovská výhoda. V tomto případě by sis ale měl*a dát pozor na ty, kteří pouze učí a nemají žádné praktické zkušenosti – tento bod si určitě ověř.

Více článků
Rozhovor se seniorním C++ vývojářem a architektem s více než 20 lety zkušeností v oboru.