Jak je matematika zapletená do našeho každodenního života? | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Jak je matematika zapletená do našeho každodenního života?

Jak je matematika zapletená do našeho každodenního života?

Matematika je na každém kroku, přestože si jí nemusíme uvědomovat

Obor matematiky je součástí společnosti od jejích počátků. Spojeny s ní jsou ty nejzajímavější a nejzásadnější objevy lidstva.  Tento vědní obor je nezbytnou součástí každé vyspělé společnosti. Většina z nás si ale s matematikou spojuje především složité výpočty ve formě rovnic, které řeší obtížné, a pro většinu z nás, i nepraktické problémy.

Opak je ale pravdou. Kouzlo matematiky spočívá v tom, že nám je k užitku každý den a je základním stavebním kamenem toho, co děláme. To, že matematické principy nevnímáme znamená, že se s předpoklady k matematice rodíme. Pojďme si připomenout v několika praktických příkladech, kde všude jí využíváme, aniž bychom si to uvědomovali.

Když začínáme plánovat den

Každý den se probouzíme s tím, že před sebou máme určité množství času, se kterým můžeme pracovat. Většina lidí si to neuvědomí, ale pokud člověk začne věci plánovat, rozhodně se nevyhne použití matematiky. Vše se tak odvíjí od času a jeho správného využití. Jak to do sebe zapadá? Velmi jednoduše.

Když vstaneme, tak víme, že ve škole nebo v práci musíme být v danou hodinu. Aniž bychom nad tím hlouběji uvažovali, tak nevědomky počítáme s tím, jak rychle dokážeme ujít vzdálenost k zastávce. Přibližně víme, jak rychle jít, když vyrazíme včas a jak moc je potřeba pospíchat, pokud se zpozdíme, aby nám vlak nebo autobus neujel. Ráno tak bez sebemenšího zamyšlení používáme hned tři matematické koncepty.

Mezi regály v obchodě 

Kdyby se tě někdo ptal, při jaké příležitosti v každodenním životě používáš matematiku, tak by tě nejspíš jako první napadlo nakupování. Návštěva obchodu je často spojená s utrácením peněz, které mají věcnou hodnotu vyjádřenou v číslech. Jak už správně tušíš, tak i v tomto případě hrají významnou roli základy matematiky.

Většinou jdeme do supermarketu nakupovat s představou nějaké útraty. Pokud přidáváte více kusů do nákupního košíku, tak počítáme, kolik to bude celkem stát. Podobnou představu si uděláme i o celém nákupu.

V některých obchodech ovoce a zeleninu musíme zvážit, a tak počítáme, kolik nás bude stát. Často se nevyhneme ani porovnání ceny mezi jednotlivými druhy zboží a vyhodnocujeme, jaká varianta je pro nás cenově zajímavější s ohledem na kvalitu nebo gramáž. V potaz bereme i různé slevy a akce typu 1+1 zdarma či počet kusů v balení.

Matematice se nevyhneme ani při vaření a pečení

K tomu, abys uvařil plnohodnotné jídlo, budeš muset využít určité množství surovin. Při vaření nebo pečení postupujeme podle předem stanovených kroků a pracujeme s různými poměry ingrediencí.

Matematicky začínáme přemýšlet v okamžik, kdy se potřebujeme odchýlit od přesně daných a nenaučených postupů. Příkladovou situací může být i návštěva rodiny či známých. Obvykle připravujeme dvě porce, ale večer budeme hostit další návštěvníky. V této situaci přemýšlíme nad ideálním poměrem surovin pro čtyři osoby.

Hudba jako matematická symfonie

Rozhodně se nemusíme dlouze vyptávat, zdali máš rád hudbu. Spolu s tancem jde o jeden z nejčastějších koníčků. Určitě ses někdy rozvášnil a rozpohyboval se při rytmu oblíbené skladby. Právě zde se ukrývá ono matematické pojítko. Vzorec jednotlivých úderů je tvořený zlomky, které se označují jako délka noty.

Matematika skrývající se za tancem spočívá ve vytváření symbolů a jejich skládání tak, aby odrážely reálnou činnost. V rytmu hudby jsou ukryté různé vzorce, které se opakují a pomáhají vytvářet například taneční choreografii. Proto se mnohdy při nacvičování tanečních sestav počítá: 5, 6, 7. 8!

Když hrajeme videohry

Hraní videoher bývá jednou z nejoblíbenějších volnočasový aktivit dětí i dospělých po celém světě. Díky hrám si procvičujeme matematiku, aniž bychom o tom věděli.

Videohry jsou ve své podstatě jako počítače, postavené na číslech a kódech. Hraním her se učíme, jak postupovat v jednotlivých krocích, které je třeba dodržovat, abychom vyhráli. Jde o logické myšlení, řešení problémů, vidění vzorců a někdy také počítání.

Kde se ještě můžeme setkat s matematikou?

Matematika je protkána v celé řadě činností, kterou během dne podnikneme, jen nám je nevědomky skrytá. Její zákony používáme při sportu, tréninku, cestování, v práci i při správě financí. Jednoduše by se dalo říct, že je v každé činnosti, kterou podnikneme. Pojďme si také říct, proč je pro náš život důležitá.

Proč je matematika v našich životech důležitá?

Teď už víme, že bez použití matematiky se jednoduše neobejdeme. V čem je tak důležitá pro náš život? S čím nám tedy pomáhá a jakým přínosem pro nás je, ačkoliv si to neuvědomujeme?

1. Podporuje zdravou funkci mozku

Řešení úloh dává našemu mozku pořádně zabrat, ale zlepšuje naše matematické dovednosti. Pokud vytrváme a problém vyřešíme, podpoříme tak rozvoj našich kognitivních schopností. Mnoho studií prokázalo, že rutinní procvičování matematiky udržuje náš mozek zdravý a dobře fungující.

2. Zlepšuje schopnost řešit problémy

Všechny matematické slovní úlohy, které jsme jako děti řešili, zlepšují naši schopnost řešit problémy. Učí nás pracovat s důležitými informacemi a následně s nimi pracovat, abychom našli správné řešení. Podobně to funguje i v reálném životě. Stačí jen porozumět problému a dekódovat jeho jádro a vyřešit ho.

3. Rozvíjí logické uvažování a analytické myšlení

Dobré porozumění matematických konceptů je více než jen porozumění číslům. Tyto poučky nám pomáhají vidět cesty k řešení. Rovnice a slovní úlohy je třeba prozkoumat a teprve poté určit nejlepší způsob jejich řešení. V mnoha případech existuje více než jedna cesta, jak se dostat ke správné odpovědi. Díky tomu se zlepšuje naše logické uvažování a analytické myšlení, které jsou důležité pro práci i běžný život.

4. Rozvoj myšlení a kreativitu

Bylo prokázáno, že procvičování matematiky zlepšuje schopnosti zkoumat, vynalézat a rozvíjí kreativitu. Matematické problémy často vyžadují, abychom ohýbali své myšlení a přistupovali k problémům více než jedním způsobem. První postup, který vyzkoušíme, nemusí nutně fungovat. K nalezení řešení potřebujeme flexibilitu a kreativitu, abychom vymysleli nové cesty k výsledku. A stejně jako cokoli jiného, i tento způsob myšlení se posiluje praxí.

5. Otevírá nám cesty k pracovním příležitostem

Matematika může mnohým z nás otevřít spoustu pracovních příležitostí. Věděl jsi však, že povolání, která na ní jsou dnes závislá, budou za několik let patřit k nejžádanějším profesím? Mezi taková povolání patří např:

  • Datoví vědci
  • Vývojáři softwaru
  • Analytici kybernetické bezpečnosti

6. Pomáhá s osvojením finanční gramotnosti

Velmi důležitou roli hrají matematické dovednosti ve zvládnutí finanční gramotnosti. Ta je důležitá ve chvíli, kdy si člověk sestavuje svůj rozpočet pro spoření, vlastní bydlení, omezení výdajů a stanovení finančních cílů. Také napomáhá k tomu, abychom pochopili princip úroků u úvěrů či rizika spojené s investováním.

Matematika vždy bude součástí našeho dne

Ačkoliv se může zdát, že k číslům nemáme blízko, opak je pravdou. Matematika neodmyslitelně patří k našemu životu a je ukrytá v každé činnosti, které se během dne věnujeme. Pokud tento fakt příjmem a dokážeme s ním pracovat, dokáže nám nejen pomoci ve všedních záležitostech, ale také můžeme být úspěšnější v tom, co děláme.

Více článků
A proč je užitečná pro každého, kdo pracuje s computer vision
Kde můžeš začít navazovat vztahy s lidmi se zájmem o IT?