Co je decentralizované financování | robot_dreams Czech
should_authorize_via_email
email.input_code tel.input_code
 
email.code_actual_for tel.code_actual_for
apply_exit_text
session_ended
to_homepage
Decentralizované finance

Decentralizované finance

Revoluce ve financích, nebo divoký západ finančního světa?

Určitě jsi už slyšel*a o decentralizovaných financích (DeFi) a kryptoměnách, NFTs a dalších produktech, které na této technologii fungují. V dnešním článku tě provedeme základy DeFI a jejich pozicí ve světě financí, kde mohou působit jako divoký západ. 

Co je decentralizované financování?

Decentralizované finance (DeFi) jsou relativně novou finanční technologií založenou na bezpečných distribuovaných účetních knihách podobných těm, které používají kryptoměny. Tato technologie se ve světě DeFi nazývá blockchain.

Decentralizované finance tak umožňují převod peněz pomocí peer-to-peer transakcí. Jednoduše to znamená, že člověk k převodu peněz nepotřebuje banku ani jinou finanční instituci, stačí jen digitální peněženka a přístup k internetu. Transakce probíhají přímo mezi účastníky, což může zrychlit proces a snížit náklady spojené s tradičními finančními službami.

Tradiční vs. decentralizované finance

V tradičním finančním světě vystupují banky jako správci. Kontrolují peníze, účtují si poplatky za své služby, jako jsou účetní úkony, a rozhodují o tom, kdo dostane půjčku.

Naopak decentralizované finance fungují jako otevřené hřiště, kde si může hrát kdokoliv. DeFi eliminují potřebu těchto správců. Využívají peer-to-peer finanční sítě, které spoléhají na bezpečnostní protokoly, konektivitu, softwarový a hardwarový vývoj. Například v DeFi mohou tvé peníze vydělávat bez zapojení banky.

Blockchain

Blockchain je distribuovaná a zabezpečená databáze nebo účetní kniha, ve které jsou transakce zaznamenávány do bloků a ověřovány prostřednictvím automatizovaných procesů. Po ověření transakce se blok uzavře a zašifruje. Následně se vytvoří další blok, který obsahuje informace o předchozím bloku spolu s údaji o novějších transakcích.

Bloky se „řetězí“ dohromady pomocí informací v každém dalším bloku, což je důvod, proč se technologie nazývá blockchain. Informace v předchozích blocích nelze změnit, aniž by byly ovlivněny všechny následující bloky. To znamená, že blockchain je prakticky neměnný. Tento koncept spolu s dalšími bezpečnostními protokoly zajišťuje bezpečnou povahu blockchainu.

DeFi aplikace

DeFi aplikace jsou navrženy tak, aby komunikovaly s blockchainem a umožňovaly lidem používat své peníze k nákupům, půjčkám, darům, obchodování nebo jiným transakcím bez potřeby třetí strany.

Tyto aplikace mohou být nainstalovány na zařízeních, jako jsou osobní počítače, tablety nebo smartphony, což usnadňuje jejich používání. Bez těchto aplikací by DeFi stále existovalo, ale uživatelé by museli mít zkušenosti a znalosti s používáním příkazového řádku nebo terminálu v operačním systému, na kterém běží jejich zařízení.

DeFi aplikace poskytují uživatelské rozhraní, které automatizuje transakce mezi uživateli a nabízí různé finanční možnosti. Pokud například chceme někomu půjčit peníze a účtovat si úrok, můžeme v rozhraní vybrat tuto možnost a zadat podmínky, jako je úroková sazba nebo zástava.

Cíle decentralizovaného financování

Jedním ze základních předpokladů DeFi jsou finanční transakce typu peer-to-peer (P2P), kdy se dvě strany dohodnou na výměně kryptoměny za zboží nebo služby bez účasti třetí strany.

Používání DeFi zajišťuje:

  • Dostupnost: Každý, kdo má připojení k internetu, může přistupovat k platformě DeFi. Transakce probíhají bez geografických omezení.
  • Nízké poplatky a vysoké úrokové sazby: DeFi umožňuje dvěma stranám přímo sjednat úrokové sazby a půjčovat kryptoměny nebo peníze prostřednictvím decentralizovaných sítí.
  • Bezpečnost a transparentnost: Chytré smlouvy zveřejněné na blockchainu a záznamy o provedených transakcích jsou veřejně dostupné, ale neodhalují identitu uživatele a nelze je změnit.
  • Autonomie: Platformy DeFi se nespoléhají na centralizované finanční instituce. Decentralizovaná povaha protokolů DeFi snižuje náklady na správu finančních služeb.

Využití decentralizovaných financí

Decentralizované finance byly původně koncipovány jako způsob, jak přiblížit finanční služby, jako jsou půjčky a bankovnictví, těm, kteří k nim nemají přístup. Postupem času se z nich stalo zcela nové odvětví, jehož součástí jsou:

  • Decentralizované burzy: Uživatelé DeFi aplikací preferují přístup k decentralizovaným burzám jako Uniswap a PancakeSwap, které umožňují obchodování kryptoměn přímo mezi uživateli.
  • Poskytovatelé likvidity: Likvidita je schopnost rychle prodat aktiva. Poskytovatelé likvidity jsou obvykle pooly, do kterých uživatelé vkládají finanční prostředky, aby burzy mohly zajistit možnosti prodeje.
  • Půjčování / výnosové hospodaření: Existuje mnoho DeFi aplikací zaměřených na půjčování. Tyto aplikace často fungují jako pooly likvidity, kde uživatelé uzamknou své prostředky a půjčují je ostatním, čímž získávají úroky – tzv. yield farming. Některé z nich poskytují bleskové půjčky, které nevyžadují žádné zajištění.
  • Trhy s hazardními hrami: Miliony dolarů v kryptoměnách se denně používají na hazardní hry na platformách jako ZKasino, Horse Racing, Slot Keno, Roulette, Azuro a UPvsDOWN. Predikční trhy umožňují uzavírat sázky na výsledek různých událostí.
  • NFT: Trh s non-fungible tokeny (NFT) se v posledních letech poněkud ochladil, ale stále jsou oblíbené mezi specifickými investory a sběrateli. Mezi známé NFT kolekce patří CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club a další.

Jaká jsou rizika a co by měli začátečníci vědět? 

Měj na paměti, že DeFi spoléhají na aplikace a jsou na nich závislé. Z toho důvodu se mohou potýkat s různými problémy, jako je chyba v kódu. Toto odvětví se bude do budoucna regulovat, aby před nahráním jakékoliv aplikace do blockchainu docházelo k jejímu auditu.

Kryptotrh je také velmi nelikvidní. Každý nákup nebo prodej těchto aktiv může mít obrovský dopad na jejich hodnotu. Jednou ze základních vlastností technologie blockchain je transparentnost. Projekty DeFi bys měl*a vybírat podle důvěryhodnosti vývojářů a celého projektu.

Pokud chceš lépe porozumět blockchainu a jeho technologiím, je dobré se v této oblasti vzdělávat. Vyzkoušej třeba náš kurz Blockchain developer, který ti přinese potřebné know-how k tomu, abys mohl*a tvořit vlastní projekty v DeFi.

 Autor: Martin Šlat

Více článků
A proč je užitečná pro každého, kdo pracuje s computer vision
Kde můžeš začít navazovat vztahy s lidmi se zájmem o IT?